Lübnan Dannieh Belediyeler Birliği Başkanı ve UCLG-MEWA Eş Başkanı Yardımcısı Saadieh:
- "Avrupa'da bu imkanlar yok, Türkiye'nin kucakladığı gibi Suriyelileri kimse kucaklayamaz"

Lübnan'ın Dannieh Belediyeler Birliği Başkanı ve Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Eş Başkanı Yardımcısı Muhammed Saadieh, Türkiye'de Suriyeli sığınmacıların kaldığı kamplara ilişkin, "Avrupa'da bu imkanlar yok, Türkiye'nin kucakladığı gibi Suriyelileri kimse kucaklayamaz." dedi.

Saadieh, Uluslararası Göç Yönetimi Zirvesi kapsamında geldiği Şanlıurfa'da, AA muhabirine açıklamada bulundu.

Suriye krizinin son yıllarda dünya genelinde büyük bir sorun haline gelmeye başladığını ifade eden Saadieh, Lübnan'da ülke nüfusunun üçte birinden fazlasına denk gelen 1 milyon 800 bin Suriyeli sığınmacıyı ağırladıklarını söyledi.

Saadieh, 40 yıl önceki iç savaş nedeniyle Suriye gibi ülkesinin de harabeye döndüğünü hatırlatarak, ekonomisi güçlü olmayan Lübnan'ın her şeye rağmen Suriyelilere kucak açmaya devam ettiğini belirtti.

Lübnan'ın 10 bin kilometrekare yüz ölçümü bulunduğunu aktaran Saadieh, buraların yarısının da dağlık olmasından ötürü sığınmacılara daha iyi bir kamp alanı oluşturamadıklarını anlattı.

Sığınmacılara yardım konusunda uluslararası kuruluşların ve Arap ülkelerinin desteğini göremediklerini ifade eden Saadieh, "Suriyelilerin her türlü hizmete ihtiyacı var. Ülkelerinde ellerinde hiçbir şey olmadan daha iyi bir yaşam için çıktılar. Suriyelilerin, yemek, elbise içecek gibi temel insani ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Belediyeler olarak onlara yemek, sağlık gibi temel hizmetler sağlamaya çalışıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

-"Türkiye'de ensar-muhacir anlayışı var"

Suriyeli sığınmacıların Türkiye'de çok iyi şartlarda ağırlandığını vurgulayan Saadieh, "Biz Türkiye'deki kamplarda sağlanan imkanları orada sağlayamayız, sağlayamıyoruz. Türkiye'de, Suriyelilere ensar muhacir anlayışıyla yaklaşılıyor. Hz. Muhammed dönemindeki gibi sığınmacılara muamele ediyorlar. Yeme, içme, hastaneleri ve giyimleri en iyi şekilde karşılanıyor. Okullarda eğitim ve ticari faaliyetlerini Türkiye'de rahatlıkla yürütüyorlar." dedi.

Türk hükümetine Suriyelilere desteği için teşekkür eden Saadieh, "Türkiye'de Suriyeliler çok iyi ağırlanıyor, bence başka bir ülkeye gitmesinler. Avrupa'da bu imkanlar yok, Türkiye'nin kucakladığı gibi Suriyelileri kimse kucaklayamaz. Özellikle Şanlıurfa ve Gaziantep kentlerinde çok fazla Suriyeli var iyi de ağırlanıyorlar." sözlerine yer verdi.