Son dönemlerde gündemden düşmeyen evlilik programlarıyla ilgili TBMM Dilekçe Komisyonu’na başta kadınlardan olmak üzere çok sayıda şikayet geldi. Dilekçelerin ardından komisyon bünyesinde bir alt komisyon kurulması kararlaştırıldı. İzdivaç programlarının alt komisyonca referandum sonrası masaya yatırılması planlanıyor. Elde edilen veri ve raporlar doğrultusunda gerekli görülen yasal düzenlemeler yapılabilecek. Özellikle AK Parti grubunun öncülüğünde RTÜK’ün vereceği cezaların caydırıcılık yönünün güçlendirilmesi hedefleniyor. CHP, MHP ve HDP’nin de bu programların zararları konusunda AK Parti’yle benzer görüşte olduğu, uzlaşma sağlanabileceği düşünülüyor.

BİR ÇOK KONUDA KADIN HAKLARI İHLALİ YAPILIYOR

TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Belma Satır, şunları söyledi: “İzdivaç programlarında birçok konuda kadın hakları ihlali var. Mesela kayınvalide adayı ile damat adayı çıkıyor, kızları seçiyor. Resmi evlilikleri olanların ikinci eş seçmeleri gibi olaylara şahit oluyoruz. Eşine şiddet uygulamış insanların rol model olarak çıkarıldığını görüyoruz. Bunlarla ilgili gerekenler yapılmalı. Hem RTÜK kanununda hem Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kendi yükümlülüklerini hatırlatmak anlamında hem de sponsor firmalarla ilgili çalışma düşünüyoruz.”

ALDIKLARI CEZA KAZANDIKLARINDAN ÇOK AZ

Meclis Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu da söz konusu programların aile kurumunu itibarsızlaştırdığını kaydederek, “Yapılacak alt komisyonlar neticesinde bir eylem planı hazırlamalıyız. İlk iş olarak hayata geçirmeliyiz” ifadelerini kullandı. Katırcıoğlu’nun görüştüğü RTÜK Başkanı İlhan Yerlikaya ise kanalların aldıkları para cezalarının kazandıklarından çok daha az olduğunu belirterek toplumsal baskının oluşmasının önemine dikkat çekti.

RTÜK’e sadece Ocak-Aralık 2016 döneminde evlilik programlarına ilişkin 75 bin 190 şikayet geldi. Üst kurulun 4 Ocak 2017’deki toplantısında, izdivaç programları yayınlayan hizmet sağlayıcılara 14 milyon 43 bin 393 TL’lik ceza müeyyidesi uygulandı.

KAYNAK KARAR