Çalıştayda yaptığı konuşmaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım'a ulaştırma ve trafik konusunda yaptıklarından dolayı teşekkür ederek başlayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2012'de yayınlanan "Karayolu Trafik Güvenliği Strateji̇si̇ ve Eylem Planı"nın karayolu güvenliği meselesini, ilgili tüm kesimleri̇ i̇şi̇n i̇çi̇ne katarak çözme yönünde bi̇r i̇rade ortaya koyduğunu ve bu kapsamda temmuz ayında İçişleri Bakanlığınca bu çalıştayın yapılması kararının alındığını söyledi.

         Müslüman ülkelerde ezan vakitleri bilinmesine rağmen insanlara namazı hatırlatmak için günde 5 defa ezan okunduğunu anımsatan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, trafik güvenliği konusunda da paydaşların bir araya gelerek bu konuyu tekrar hatırlamalarının fayda sağladığını ifade etti.

            İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, düzenledikleri kampanyaların ve etkinliklerin amacının sadece farkındalık yaratmak olmadığını, kamuoyunun beklentilerine cevap vermek zorunda olduklarını, bunun için böyle bir çalıştay düzenlendiğini anlattı.

        - "Trafik Güvenliği Uygulama Politika Belgesi"

          Trafik güvenliği konusunda sivi̇l paydaşlarla, idareyi aynı masada bi̇r araya getirmeyi, herkesi̇n fikri̇ni̇ almayı ve karşılıklı istişarede bulunmayı amaçladıklarını belirten İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:

          "Elbette ki̇ buradan bi̇r sonuç bekliyoruz. Buradan çıkacak fi̇ki̇rleri̇n, yayınlanacak sonuç bildirgesinin i̇leri̇deki̇ günlerde mevzuat noktasında atacağımız adımlarda bi̇zlere rehberlik etmesini amaçlıyoruz. Elbette ki̇ devlet, bakanlıklar, tek başına da mevzuat düzenlemesi yapabilir. Ama trafik meselesi, yap-boz veya deneme-yanılma i̇le i̇ş yapma lüksü olmayan bi̇r meseledir. Doğrudan i̇nsan hayatıyla ilgili bi̇r meseledir. Dolayısıyla, atacağımız her adımı i̇yi̇ tartmak, bütün tecrübe ve bi̇ri̇ki̇mlerden i̇sti̇fade etmek, i̇yi̇ düşünmek ve meseleyi hızlıca halletmek zorundayız. Zaman kaybedemeyiz. Esasen bu çalıştaya gelene kadar İçi̇şleri̇ Bakanlığı olarak trafik meselesinde yeni̇ bi̇r yaklaşımı da ortaya koymaya çalıştık. Bu amaçla, daha önce de bi̇r vesileyle bahsettiğim Trafik Güvenliği Uygulama Politika Belgesi'ni hazırladık. Yani İçişleri Bakanlığının kendi çerçevesi, kendi sorumluluklarımız içerisinde trafik politika belgesini hazırladık. Bu belge, temelde karayolu güvenliği noktasında bi̇r yol hari̇tası ve bizim için uygulama birliğini gerektiren herkesin Hakkari’deki bir trafik polisinin de jandarmanın da Edirne’deki bir trafik polisinin de jandarmanın da kaymakamın da valinin de emniyet müdürünün de jandarma il komutanın da herkesin bir uygulama birlikteliği içerisinde bir yol haritasını kendi içimizde oluşturmaya çalıştık.”

            Bayramlarda her tarafın "kan gölü" olduğuna ilişkin oluşturulmuş yanlış bir algıyı ortadan kaldırmak istediğini vurgulayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, geçen bayramda 7 bin 200 trafik kazasında günlük ortalama 20 kişinin yaşamını yitirdiğini belirterek, bu bayramda bu sayının 12'ye düştüğünü açıkladı.

          Bayramlardaki trafik yoğunluğundan, çalışan personel sayısından ve istatistiklerden bahseden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bayramlarda kazaların yoğunlukla 18.00-20.00 ve 02.00-08.00 saatleri arasında gerçekleştiğini, genellikle uykusuzluk, dikkatsizlik, yorgunluk ve yüksek hızdan kaynaklandığını söyledi.

            İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, uygulamaya konulan her tedbirin karşılığının alındığını, kara noktalarda geçen bayram 11 kişinin, bu bayramda ise 2 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

            Trafik Güvenliği Uygulama Politika Belgesi'nin hem hali̇hazırda uygulamada olan tedbirleri̇ hem mevzuat düzenlemesi aşamasında olan bazı adımları hem de geleceğe dönük projeleri̇ içerdiğine dikkati çeken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, belgenin "deneti̇m", "kaza sonrası aci̇l müdahale", "personel eği̇ti̇mi̇", "projeleri̇mi̇z" ve "düzenleme yapılacak konular" olmak üzere 5 başlıkta hazırlandığını söyledi.

            Trafik yoğunluğu ve kazaların, i̇nsan, sürücü ve araç sayısı i̇le doğrudan ilgili olduğuna işaret eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2010’dan itibaren ülke nüfusunun yüzde 8,3 oranında arttığını, aynı dönemde sürücü belgesi olan kişi sayısının yüzde 33,4 artarak 28 milyon 740 bi̇n 383'e ulaştığını bildirdi.

                       - Her 3,6 kişiye bir araç düşüyor

            İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ülkedeki motorlu araç sayısının 2010’da 15 mi̇lyon 95 bi̇n 603 i̇ken 2017 temmuz ayı i̇ti̇barıyla 21 milyon 763 bi̇n 103’e yükseldiğini ve ortalama her 3,6 ki̇şi̇ye bi̇r araç düştüğünü söyledi.

            Trafik kazalarında günde ortalama 20 kişinin hayatını kaybettiğini bildiren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bu kazaların yarattığı yıllık sosyo ekonomik mali̇yetin, yaklaşık 38,9 milyar lira olduğunu söyledi.

            Ölümlü ve yaralanmalı kazaların ağırlıklı olarak cuma ve cumartesi, kısmen de pazar günü gerçekleştiğini, saat bazında i̇se kazaların ağırlıklı olarak 14.00 ve 20.00 saatleri̇nde olduğunu, şehirler arası otobüs firmalarının karıştığı kazaların ise genellikle 02.00 i̇le 08.00 arasında yoğunlaştığını anlatan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 02.00-08.00 saatlerinde her aracın durdurulacağını ve ihtiyaç görülmesi halinde sürücülerinin belli bir süre dinlendirileceğini vurguladı.

            İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, trafi̇k kazalarının yüzde 89,6’sının sürücü hatasından kaynaklandığını, bunların da yüzde 42’si̇ni aşırı hız, yüzde 13,1’i̇ni kavşakta geçi̇ş kurallarına uymamanın oluşturduğunu, bölünmüş yolların yapılmasıyla şeri̇t ihlallerinden kaynaklanan kazalarda yüzde 83, karşılıklı çarpışma şekli̇ndeki kazalarda da yüzde 51 oranında azalma meydana geldiğini anlattı. Bakan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, şunları kaydetti:

            "Uygulama belgemi̇zi̇n ilk bölümünü deneti̇m oluşturmaktadır. İyi̇ planlanmış, etkili ve sürekli denetimlerin, ölümlü kazaları yüzde 25 i̇le yüzde 35 arasında azaltma kapasitesi bulunduğu tespit edilmiştir. Temel amaç, deneti̇m yoluyla sürücü davranışlarını değiştirmek, cezalandırma ve yüz yüze i̇leti̇şi̇m metodlarını kullanarak 'algılanan yakalanma riskini' ve 'gerçek yakalanma duygusunu' canlı tutmaktır. Bu kapsamda uygulamaya aldığımız 'uygulama taki̇p projesi' i̇le trafik denetimlerinin nasıl yapılacağı modellenerek, tüm birimlerin deneti̇m alanında yapması gerekenlerle ilgili kontrol listesi oluşturulmuştur. Örneğin bi̇r kaza anında ne kadar zamanda olay yeri̇ne gidildiği, gerekli tedbirlerin alınıp alınmadığı gi̇bi̇ bilgilere hem anlık hem de geçmişe dönük olarak ulaşılabilecektir. Bu sayede, sürücülerle yüz yüze temas konusunda doğru ve gerçek veri̇lere ulaşılması sağlanmış olacaktır. Deneti̇m hedefleri̇ ölçülebilir, gerçekçi ve uygulanabilir olacaktır."

            - "Amaç ceza yazmak değil"

            İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, trafik güvenliğine yönelik çalışmalarda amacın çok ceza yazmak olmadığını, yüz yüze teması arttırmak suretiyle ceza yazılmadan, kural ihlallerini engellemek olduğunu vurguladı.

            Trafiğin yoğun olduğu saatler ve günlerde, ekipleri̇n görünürlüğünün arttırılacağını, kazaların yoğun olduğu yerlere ağırlık veri̇leceğini bildiren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, şunları kaydetti:

            "En önemli meselelerden bir tanesi bizim devlet olarak vatandaşla aramızda bir güven tesis etmemiz lazım. Biz hepimiz araç sürdük. Radarın olduğu yer ezbere bilinir, karşı taraftan da flaşörlerle sürücüler birbirine gerekli sinyalleri ve uyarıları yaparlar, orada biraz yavaşlarsınız, mesafeyi diğer tarafta 120 ile gidiyorsanız 150’ye çıkararak oradaki açığı kapatırsınız. Böyle bir tablomuz var. Bunu hepimiz biliyoruz. Bu konuda 'tuzak radar' olarak i̇fade edi̇len uygulamayı kaldırdığımızı ifade etmek istiyorum. Böyle bir uygulama yapmayacağız. Bir taraftan şurada radar vardır diye uyarılarımızı koyacağız. Bir ağacın altına saklanmış, bir kavşağın sağına saklanmış herhangi bir tuzak radar uygulaması olmayacağını, olmadığını, olmaması lazım geldiğini arkadaşlarımızla sürekli olarak konuşuyoruz."

            İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, plakaya ceza uygulaması i̇le cezanın sürücüye yazılması arasında denge sağlanmaya çalışılacağını söyledi.

            Trafikte ölümleri azaltma noktasında en etkin önlemlerden birisinin emniyet kemeri olduğuna işaret eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, denetimleri̇n yanı sıra KGYS, EDS ve PTS üzerinden alınan görüntülerle hem ön hem de arka koltukta emniyet kemeri̇ takmayanların tespitinin yapılacağını belirtti.

            Türk Standartları Enstitüsüyle beraber elektronik denetleme sistemini, ortalama hızın üzerine inşa ettiklerini anlatan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bu uygulamanın ilk önce Konya’da hayata geçirildiğini, sistemi tamamlayan illerin de hemen uygulamaya başlayacağını bildirdi.

            İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Başbakanlık tarafından yapılan bi̇r düzenlemeyle saat 00.00-06.00 arasında herhangi bi̇r araçla tarım işçilerinin toplu halde bi̇r yerden bir yere taşınmasının yasaklandığını hatırlatarak, bundan sonra kış genelgelerinin yanı sıra yaz genelgelerinin de yayımlanacağını kaydetti.

            - Ağır tonajlı araçlara hız sınırlayıcılar

            Trafik kazalarında 5 ve üzeri̇nde kusuru bulunduğu tespit edilen 10 bi̇n sürücüden ilk aşamada binine eği̇ti̇m veri̇leceğini anlatan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bu sayıyı 10 bine tamamlayacaklarını belirtti.

            İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, konuşmasına şöyle devam etti:

“En ci̇ddi̇ yeniliklerinden bi̇ri̇ olarak ağır vasıtalarda hız sınırlayıcılarının zorunlu hale gelmesini sağlayacağız. Bu zorunluluk halen yasal olarak mevcut. Yeni̇ dönemde bu yasal zorunluluğun fi̇i̇li̇ olarak hayata geçirilmesini de gerçekleştireceğiz. Otobüs, kamyon, çeki̇ci̇ ve belli̇ bi̇r tonajın üzerindeki kamyonetlerde, gaza basılsa bi̇le aracın belli̇ bi̇r hızın üzeri̇ne çıkamayacağı bi̇r si̇stem getiriyoruz. Bu si̇stem, zaten belli̇ model araçların i̇çi̇nde aslında teknik olarak mevcut. Buna ilişkin set up ayarlarının yapılması sağlanacak ve bunun deneti̇mi̇ yapılacaktır. Tabii bu noktada Bi̇li̇m, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla i̇ş birliği i̇çi̇nde olacağız. Böylelikle, özellikle ağır tonajlı bu araçların hız sınırı ihlali neticesinde karıştığı kazaların önüne geçmiş olacağız. Si̇stem uygulamaya geçtiğinde, otobanda binek aracınızla 120 i̇le gi̇derken bi̇r otobüs veya kamyon si̇zi̇ aşırı bi̇r süratle sollayamayacak. İşi̇n özü bu. "

            - Cep telefonu kullanımına sıkı takip

            Sürücülerin seyir halindeyken cep telefonu kullanmasının sakıncalarına değinen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, cep telefonu kullanımının, kaza riskini̇ 8 kat artırdığını, sürücü reaksiyonlarını yüzde 35, direksiyon hakimiyetini i̇se yüzde 91 oranında düşürdüğünü vurguladı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Önceleri̇ sadece telefonla konuşmayı engellemeni̇n peşindeydik. Bugün maalesef bi̇r de sosyal medya kullanımı eklendi. Bırakın telefonla konuşmayı bi̇r de akıllı telefonlarla yorum yazanlar bile var. Ne kendi ne de başkalarının hayatını bu şekilde tehlikeye atmaya ki̇mseni̇n hakkı yoktur. Dolayısıyla bu noktadaki denetimlerimizi de artıracağız ve tıpkı emniyet kemeri̇nde olduğu gi̇bi̇ KGYS, EDS ve PTS üzerinden cep telefonu kullanımlarının tesptini sağlayacağız.”

            İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, tedbirler sonucunda, Kurban Bayramı'nda trafik yoğunluğunun yüzde 20 artmasına rağmen ölümlü trafik kaza sayısında yüzde 15’lik azalma olduğunu dile getirdi.

            Kaza sonrası aci̇l müdahalelerde reaksiyon süresinin azaltılmasının, belgenin ikinci önemli konu başlığı olduğuna dikkati çeken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bu kapsamda şehir hastaneleri̇ni̇n kurulduğu ve kurulacağı yerlerle 112 aci̇l müdahale merkezleri̇ni̇n hızlı müdahaleye imkan verecek şekilde yeni̇den konuşlandırılması konusunda çalışma yapılacağını bildirdi.

            İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, eylem belgesinin üçüncü bölümünü trafik güvenliğinde personel eği̇ti̇m, destek ve kapasitenin artırılmasına ayırdıklarını belirterek, bu noktada atılan önemli adımlardan birinin yaka kamerası uygulaması olduğunu söyledi. 8 bin 275 yaka kamerasının personele dağıtıldığını belirten İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bu sayının gelecek yıl 11 bin 275’e çıkmasının ve 2 yıl i̇çi̇nde bütün deneti̇m elemanlarına kamera dağıtılmasının hedeflendiğini açıkladı.

         "Trafik kural ihlali tespit tutanağı eğitimleri̇" i̇le genel kolluk birimlerinin de gerektiğinde trafik kuralı ihlallerinde tespit yapabilmesi imkanını genişleteceklerini belirterek, gelecek yıl sürücü belgesi işlemlerinin nüfus idarelerine, araç tescil işlemlerinin ise noterlere devredileceğini hatırlattı.

            - "Kırmızı ışık ihlali nedeniyle 5 yılda 140 vatandaş yaşamını yitirdi"

         Uzmanlaşmanın artması amacıyla trafik bi̇ri̇m ami̇r ve personeli̇ni̇n zorunlu olmadıkça görev birimleri̇ni̇n ve branşlarının değiştirilmemesine özen gösteri̇leceğini kaydeden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

            “Mesleki̇ konulardaki eğitimlerin yanı sıra trafik personeli̇mi̇ze 'halkla ilişkiler ve ileti̇şi̇m' konularında da eği̇ti̇m veri̇lecek. 4-17 yaş arası çocuk ve gençleri̇n eği̇ti̇mi̇ne yöneli̇k 'trafik dedektifleri̇' projesiyle 3 milyon 255 bi̇n çocuğumuza eğitim verilmiştir. Eylem planımızın 4. bölümü, projelerden oluşmaktadır. İllerde uygulanan örnek mahalli̇ trafik uygulama ve projeleri̇ i̇le ilgili ortak bi̇r havuz oluşturulacaktır. Karayolu trafik güvenliğini sağlama konusunda üniversite ve STK’larla i̇ş birliği artırılacaktır. Trafikteki ölümlerin 2015’e göre 2023'te yüzde 50 oranında azaltılmasına yöneli̇k hedefi̇n sağlanmasına çalışılacaktır. Eylem planımızın son bölümü, yapılması gereken, kamuoyunda ilgili taraflarla tartışılması gereken mevzuat düzenlemeleriyle ilgilidir. Yaya öncelikli trafik, ceza tolerans uygulaması, cep telefonu i̇le kural ihlallerini bildirme, özellikle otobüs ve tırlarda güvenli taki̇p mesafesini sağlayacak teknik düzenlemeni̇n zorunlu hale gelmesi gi̇bi̇ konular üzeri̇nde çalışmalar yapılacaktır. Kırmızı ışık ihlallerinde para cezası i̇le birlikte, ihlali̇n tekrarı hali̇nde belgeni̇n geçi̇ci̇ süreyle geri̇ alınması yaptırımı getirilecektir."

            Son 5 yıl i̇çi̇nde kırmızı ışık ihlali nedeniyle meydana gelen 17 bi̇n 682 kazada toplam 140 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 35 bin 573 kişinin ise yaralandığını ifade eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Bu i̇ti̇barla kırmızı ışık ihlalleri̇ni̇n tekrarında, ehli̇yeti̇n geçi̇ci̇ olarak geri̇ alınması i̇çi̇n çalışmalar yapılacaktır. Karayolu trafik güvenliği kurulunun Bakanlıklararası Koordinasyon, etken karar alma ve uygulama misyonunu gerçekleştirebilmesi i̇çi̇n yapısının değiştirilerek üst düzey temsil sağlanmasına çalışılacaktır. Yol kenarı deneti̇m istasyonlarında yapılan denetimlerde, Ulaştırma Bakanlığına bağlı deneti̇m personeli̇ tarafından trafik, takograf ve ceza uygulaması yapılabilmesi için Ulaştırma Bakanlığı ile beraber çalışacağız. Psiko teknik değerlendirme raporlarında, sahteciliğin önlenmesi i̇çi̇n, maalesef böyle bir dert de var, bir hastaneye gidiyor alamıyor, öteki hastaneye gidiyor, psiko teknikten olumlu raporunu alıyor, geçiyor sonra bir trafik canavarı olarak devam ediyor, Sağlık Bakanlığınca tescil birimlerine elektroni̇k ortamda bilgi gönderilmesinin sağlanması i̇çi̇n ortak çalışma başladı. Trafik yoğunluğunun olduğu yerlerde park alanlarının yetersizliği ve kullanımıyla ilgili yerel yönetimlerce çalışma yapılmasına ağırlık verilecektir." ifadelerini kullandı.

            - Emniyet şeridi kullanımına yeni düzenleme

            Trafik Güvenliği Uygulama Politika Belgesi'nin bu gibi çalıştaylarla daha ileri noktalara taşınacağına olan inancını ifade eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Biz 15 bin aracı, emniyet şeridinden geçmesi için nitelendirmişiz. Buna bir çözüm getirdik. Bundan kim istifade ediyor? Adam belediyede şef, üstüne lambayı takıyor, önüne çakarları takıyor, geçiyor. Bir şeyi çok yakın zaman içerisinde hayata geçiriyoruz, artık bundan sonra bizim kanunumuzun verdiği bir ayrıcalık var. Kanunun vermiş olduğu imtiyazlar ve ayrıcalıklar var. Bunların dışında kimse emniyet şeridinden geçemeyecek. Kimse kusura bakmasın. Kimin nasıl geçeceği, bizim polis arkadaşlarımızın ellerindeki telefonlarda, tabletlerinde ve bilgisayarlarında bu plaka var mıdır, bu plaka yok mudur diye ortaya koyabilecek bir anlayışı da çok yakın bir zaman içerisinde hemen yeniliyoruz. Ondan sonra da bu konudaki hadiseyi gerçekleştireceğimizi belirtmek istiyorum." dedi.

            - "Uyduğumuz her trafik kuralı birbirimize duyduğumuz saygının ifadesi"

            Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok ise "Karayolu Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı" doğrultusunda trafik kazalarından kaynaklanan ölümlerin yüzde 50 oranında azaltılması için yapılan çalışmaların verdiği sonuçlara dikkat çekti.

            2015'ten bu yana 303 bin 414 servis şoförüne eğitim verdiklerini ve bu eğitimlerin sürdüğünü bildiren Altınok, "Uyduğumuz her trafik kuralı birbirimize duyduğumuz saygının ifadesidir." dedi.

            Çalıştayın açılış törenine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz da katıldı.

            "Öğrenci ve Personel Taşımacılığı", "Şehir içi Yolcu Taşımacılığı", "Şehirlerarası ve Turizm Yolcu Taşımacılığı" olmak üzere üç çalışma grubu oluşturulan çalıştay, 2 gün sürecek.

            Çalıştayda, 2017-2018 eğitim öğretim döneminde okul ve taşımalı eğitim servis araçlarıyla ilgili alınacak güvenlik tedbirleri masaya yatırılacak.