ABD başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Donald Trump, delege sayısında rakibi Demokrat Parti'nin adayı Hillary Clinton'a karşı seçimi önde götürüyor.

İşte güncel sonuçlar;

Trump: 253
Clinton: 209

WASHINGTON

ABD'de Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump, başkan seçilebilmek için gerekli delege sayısına çok yaklaştı. Trump Georgia, Utah ve Iawo eyaletlerindeki başarıyla delege sayısını 244'e çıkardı.

ABD'de Cumhuriyetçilerin başkan adayı Trump, rakibi Demokrat Hillary Clinton ile aradaki farkı koruyor.

Ohio, Florida ve Kuzey Carolina gibi kritik eyaletleri kazanan Trump, son olarak Georgia, Utah ve Iawo eyaletlerinde de rakibine üstünlük kurdu.

Trump, bu sonuçlarla seçici kurul delege sayısını 244'e yükseltti.

Başkan olması için 26 delegeye ihtiyacı var

Trump'ın kendisini başkanlığa götürecek 270 sayısına ulaşmasına sadece 26 delege kaldı.

Oy sayım işlemleri devam eden Arizona ve Michigan eyaletlerinde de Trump yarışı önde götürüyor. Bu iki eyaletin toplam delege sayısı ise 27. 

Demokrat Parti'nin adayı Clinton ise 17 eyalet ve başkent Washington DC'yi kazandı. Son olarak Washington eyaleti ve Nevada'da galip gelen Clinton, toplam delege sayısını 215'e çıkardı. 

Şu ana kadar 42 eyalet ve başkent Washington'da seçimler sonuçlandı. Diğer eyaletlerde oyların sayımı sürüyor. 

Ülke genelindeki oy oranında da Trump yarışı önde götürüyor. Trump'ın oy oranı yüzde 48,2 olurken, Clinton yüzde 47,2'ye ulaştı. 

Başkan seçilebilmek için eyaletlerin toplam 538 seçici delegesinden en az 270'ini elde etmek gerekiyor.

Karargahlar önünde kum dolu kamyonlar dikkat çekti

Öte yandan Hillary Clinton'un seçim sonrası geleceği Peninsula Otel'in önüne güvenlik amaçlı kum yüklü kamyonlar çekildi. 

Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump'ın seçim konuşması yapacağı Midtown Hilton'un önüne de içi kum dolu kamyonların çekilmesi dikkat çekti.

New York'ta heyecanla seçim sonuçlarını bekleniyor

Amerikalılar, Times Meydanı'nda ve New York'un farklı noktalarında heyecanla seçim sonuçlarını bekliyor.

New York'un sembollerinden Empire State binasına da seçim sonuçları ve iki adayın kazandıkları delege sayısı anlık olarak yansıtılıyor.

Clinton'dan "teşekkür" mesajı

Clinton, seçimin kaderini değiştirecek kilit eyaletlerde Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump'ın öne geçmesinin ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada, seçim kampanyasını yürüten ekibiyle gurur duyduğunu belirterek, "Bu gece ne olursa olsun her şey için teşekkür ederim." dedi. 

Kaliforniya'da seçim merkezi yakınında ateş açıldı

ABD'nin California eyaletinde seçim merkezi yakınlarında ateş açılması sonucu yaralanan 4 kişiden bi̇ri̇ni̇n öldüğü, polisle çatışan saldırganın ise ölü bulunduğu bildirildi.

Yetkililer iki kişinin durumunun ağır olduğunu açıklarken, polisle çatışmaya giren saldırganın da civardaki bir evde ölü bulunduğu belirtildi.

Polis, saldırının seçimle ilgisinin olmadığını, olayın seçim merkezi yakınında gerçekleşmesinin tesadüf olduğunu açıkladı.

Temsilciler Meclisi ve Senato seçimleri

ABD'de başkanlık seçiminin yanı sıra Kongrenin iki kanadı Temsilciler Meclisi ve Senato için de sonuçlar belli olmaya başladı.

Resmi olmayan sonuçlara göre, Cumhuriyetçiler, hem Temsilciler Meclisinde hem de Senatoda Demokratlara üstünlük sağlamış durumda.

Şu ana kadar açılan sandık sonuçlarına göre, Cumhuriyetçiler 205, Demokratlar ise 138 vekili Temsilciler Meclisine göndermeye hak kazandı.

Senato seçiminde de Cumhuriyetçilerin üstünlüğü bulunuyor. Şu ana kadarki sonuçlarda Cumhuriyetçilerin 48, Demokratların ise 46 üyeye ulaştığı bildirildi.

Muhabir: Erkan Avcı-Mustafa Keleş-Hakan Çopur

Kaynak: AA

ABD başkanlık seçim sonuçlarında büyük sürpriz.. Trump başkanlık seçimlerinde önde gidiyor..