TÜKETBİR Başkanı Bülent Tunç, Tarım ve Orman Bakanlığı’na verdiği dilekçede işletmelerin bir bir kapandığına dikkat çekti. Et ve Süt Kurumu’nun karkas kesim fiyatını 34 TL’ye çıkarması gerektiğini belirten Tunç, besicilerin sorunlarını dile getirdi.

Besilik dana ve yem hammaddelerinin ithalata bağlı olduğunu belirten Bülent Tunç “Son bir yıldır döviz kurlarında yaşanan olumsuz dalgalanmalardan dolayı sektör aşırı girdi maliyetleri ile üretim yapmak zorunda kalmıştır. Buna karşın bu maliyeti satış fiyatlarına yansıtamadığından zararına üretim yapar hale gelmiştir. Et ve Süt Kurumu vasıtasıyla Tarım ve Orman Bakanlığı karkas üretim maliyetlerini araştırmalıdır. Karkas maliyetlerinin yaklaşık 30.5 TL/kg. Yüzde 10 yaşam payı eklendiğinde karkas satış fiyatının en az 33.5 TL/kg olması gerekiyor. Buna rağmen şu an karkas satış fiyatı 29 TL/kg’ın altındadır. Sektör üreticileri zararlarını başta önceki dönem karlarından karşılamış olup son aylar da ise büyük borçlanmalar yaparak üretimlerini devam ettirmelerine rağmen maliyetin altında kalan satış fiyatları dolayısı ile şu an sektör iflas noktasına gelmiştir.” Dedi.

Bülent Tunç, bakanlığa verdiği dilekçede şu ifadelere yer verdi;

‘’Kırmızı et üretim sektörünün bu kaçınılmaz sondan kurtulması için biz üreticilerin bir an önce alınması gerektiğini düşündüğümüz çözüm önerilerimiz aşağıdaki gibidir:
ESK, karkas kesim fiyatını en 34 TL/kg olarak açıklayarak acilen yurt genelinde kesim yapmaya başlamalıdır. Tüm besiciler özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da kurbanlık işi yapmış üreticilerin mağdur olmaması için Kurban Bayramı için bağış toplayan vakıfların yurt dışından kurbanlık vasfında canlı hayvan ve kurban için kesimini yaptıkları hayvanların etlerini yurdumuza sokmalarına izin verilmemelidir. Hatta ihtiyaçlarını yurt içinden karşılamaları yönünde gerekli uyarılar yapılmalıdır.
Yurt dışından alınan besilik hayvanların besi süreci sonunda kasaplık hayvan olarak ihracatının yapılabilmesi için gerekli mevzuat düzenlemeleri yapılmalıdır.
ESK stoklarında bulunan donmuş karkas etlerin yurt içi satışını durdurup ihracata yönelmelidir.”