Tarihi mekanları, inanç turizmindeki potansiyeli ve eşsiz lezzetleriyle ziyaretçilerin sıkça tercih ettiği Güneydoğu Anadolu Bölgesi yaz döneminde etkili olan kavurucu sıcaklar nedeniyle adete "ölü sezon" geçiriyor.

Derlenen bilgilere göre, hava sıcaklığının 40 derecenin üzerinde seyrettiği bölge illerinde halk çok zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmamayı tercih ediyor.

Özellikle ilkbahar ve sonbahar döneminde yerli ve yabancı turistin akın ettiği bölge illerinde turizm sezonu, diğer tatil yörelerinin aksine temmuz ve ağustos aylarında en sakin günlerini geçiriyor.

Bahar aylarında konaklamak için yer sıkıntısının çekildiği başta Şanlıurfa, Gaziantep, Diyarbakır ve Mardin'de otellerdeki doluluk oranı düşerken, eylül ve ekim dönemindeki rezervasyonlar ise yüzde 100'e yaklaştı.

Görüntünün olası içeriği: gökyüzü, ağaç ve açık hava

Şanlıurfa'da, kısa süre önce UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan Göbeklitepe ile Hazreti İbrahim'in doğduğu rivayet edilen tarihi Balıklıgöl yerleşkesi az da olsa yerli ve yabancı turistlerin görüldüğü önemli mekanlar arasında bulunuyor.

Başta meşhur baklavası olmak üzere, gastronomi turizmiyle tanınan Gaziantep'te de tarihi ve turistik mekanlarındaki sakinlik dikkati çekiyor.

Görüntünün olası içeriği: gökyüzü, ağaç, bitki, açık hava, doğa ve su

Tarihi taş evleri ve farklı medeniyetlere ev sahipliği yapması dolayısıyla "Medeniyetlerin beşiği" diye nitelendirilen Mardin de yerli ve yabancı turistlerin çoğunlukla rezervasyonunu sonbahara bıraktığı iller arasında yer alıyor.

Son yıllarda en fazla turisti ilkbaharda ağırlayan Diyarbakır ise ilkbahardaki hareketliliğin ardından şu an sakin bir dönem geçiriyor.

- "Sonbahar rezervasyonları yüzde 95'i buldu"

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, gülümsüyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne hizmet veren Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Müslüm Çoban, yaptığı açıklamada, Güneydoğu'da sıcaklığın temmuz ve ağustos aylarında had safhaya çıktığını söyledi.

Aşırı sıcakların adeta açık hava müzesi konumundaki bölge illerinde dışarıda kalış süresini olumsuz etkilediğini belirten Çoban, bu nedenle turistlerin yaz döneminde daha çok sahil kentlerini tercih ettiğini kaydetti. 

Çoban, yaz döneminde bölge illerinde geziye çıkanlara güneşin doğal solaryum etkisi yaptığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bölgede temmuz-ağustos döneminde turist sayısında gözle görülür bir düşüş oluyor. Ölü sezon dediğimiz durağan bir sezon var. Deniz kenarındaki bölgelerden gelen turistler ise kentlerimizdeki sıcağı, nem olmadığı için önemsemiyor. Bu bizim için sevindirici bir durumdur. İnsanlar bronzlaşmak için özellikle büyükşehirlerde solaryuma giriyor. Şanlıurfa'da tarihi ve kültürel değerleri gezerken ise doğal solaryuma girip, bedavadan D vitamini alıyor. Solaryuma girmeden bronzlaşıp dönebiliyor. Bölge illerimize genelde nisan ve mayıs ayında rağbet oluyor. Bölgemizdeki illerde bu dönemde yüzde 100 doluluk oranlarına ulaşılıyor. Yaz olunca ise bu oran çok daha aşağılara düşüyor. Şu an çok sakin olan otellerimizde 30 Ağustos'tan sonra ise neredeyse boş yer yok. Önümüzdeki eylül-ekim döneminde bölgemizdeki otellerde yüzde 95 doluluk oranlarına ulaşıldı. Acenteler şu anda sonbahar için boş yer bulmakta zorlanıyor." 

- Otellerde doluluk oranı düştü 

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, ayakta ve iç mekan

Şanlıurfa'da bir otel zincirinin müdürü olan Ertuğrul Er de yaklaşık 10 yıldır bölgede görev yaptığını söyledi.

Güneydoğu'ya turistlerin daha çok kültür turları kapsamında geldiğini anlatan Er,  bölge illerinde turist yoğunluğunun yaz sebebiyle en düşük seviyelerde olduğunu belirtti.

Aşırı sıcağın kültür turlarına ara verilmesine neden olduğunu aktaran Er,  şöyle konuştu:

"Şu an Akdeniz ve Karadeniz bölgesi turizm anlamında daha aktif durumda bulunuyor. Bölgemizde şu anda turizm anlamında düşüşler yaşanıyor. İlkbahar ve sonbahar döneminde çok yüksek sayıda turist ağırlıyoruz. O dönemlerde yüzde 100 doluluk oranlarını gördüğümüz oluyor. Şu anda yüzde 50 doluluk oranıyla hizmet veriyoruz. Muhtemelen bu durum 30 Ağustos'a kadar devam edecek. Genelde bölgemizin standartları bu civardadır. Kısmet olursa sonbaharda, ilkbahar döneminde yaşadığımız performansı göreceğiz." 

Mardin'deki konuk evi işletmecisi İbrahim Gümüş ise aşırı sıcaklar nedeniyle pek fazla misafir ağırlayamadıklarına işaret etti.

Kentte daha çok azınlık gruplar halinde turistlerin gezdiğini anlatan Gümüş, sıcakların etkisini kaybetmeye başlayacağı ağustos sonu gibi, tekrar hareketli günlerin başlayacağına inandığını sözlerine ekledi.

Görüntünün olası içeriği: 5 kişi, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar ve açık hava