BALIKESİR

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, "Ülkemize yönelik tehdit unsurları, maalesef her geçen gün artmaktadır. İstikrarsızlık ve çatışmalar, bölgemizin siyasi, idari, ekonomik, kültürel ve sosyal altyapısını derinden etkilemektedir. Terör örgütlerinin yaşam alanlarını genişletme çabaları, sınırlarımıza yönelik saldırılar, düzensiz göç hareketleri, terör faaliyetleri şu an itibariyle baş etmemiz gereken tehdit ve risk unsurlarının başında gelmektedir." dedi.

Canikli, Milli Savunma Üniversitesi Kara Astsubay Meslek Yüksek Okulu Komutanlığı'nda düzenlenen "1518 Muvazzaf Astsubay Adayının Mezuniyet Töreni"nde yaptığı konuşmada, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesine katılan astsubayları ve ailelerini tebrik etti.

Son yıllarda yaşanan küresel ve bölgesel gelişmelerin yeni ve ciddi güvenlik problemlerini gündeme getirdiğini vurgulayan Canikli, şöyle devam etti:

"Ülkemize yönelik tehdit unsurları, maalesef her geçen gün artmaktadır. İstikrarsızlık ve çatışmalar, bölgemizin siyasi, idari, ekonomik, kültürel ve sosyal altyapısını derinden etkilemektedir. Terör örgütlerinin yaşam alanlarını genişletme çabaları, sınırlarımıza yönelik saldırılar, düzensiz göç hareketleri, terör faaliyetleri şuan itibariyle baş etmemiz gereken tehdit ve risk unsurlarının başında gelmektedir. Bu tehdit ve riskler, sadece ülkemize yönelik değildir. Birçok bölge ülkesi, hatta küresel ölçekte endişe uyandırıcı boyutlara ulaşmıştır."

"Önemli yapısal reformlara imza atıldı"

Türkiye Cumhuriyeti'nin bulunduğu coğrafya ve karşı karşıya kaldığı risk ve tehditler itibariyle her zaman güçlü olmak ve güçlü kalmak mecburiyetinde olduğunu vurgulayan Canikli, şunları ifade etti:

"Türkiye'nin böyle bir ortamda, bölgesinde etkin konumda bulunması, ordusunun icra ettiği görevlerde, milletinin gururu ve bölgesinde barışın teminatı olması ancak en zor şartlarda görev yapabilecek, iyi eğitimli ve disiplinli personeliyle mümkündür. Günümüzde personelin niteliği, donanımı ve kalitesi, modern harp silah ve araçlarına sahip olmanın da ötesinde çok büyük önemi haizdir. Mazisi şan ve şerefle dolu TSK'ya ve milletimize hizmet edecek nitelikli astsubaylar, şu an çatısı altında bulunduğumuz Kara Astsubay M.Y.O Komutanlığında yetiştirilmektedir. FETÖ, hain darbe girişimiyle devletimize büyük oranda maddi ve manevi zarar vermeyi hedeflemiştir. Bu eli kanlı hainler, özellikle TSK'nın saygınlığını zedelemeye, binlerce yılık mazisine kara lekeler sürmeye çalışmıştır. Bu ülkeyi parçalamaya, içten çökertmeye, ordu-millet dayanışmasını yıkmaya çalışmışlardır. Aziz milletimizin tüm bu alçak oyunlarını gördüğünü, hain emelleri sezdiğini göremediler. Milletimizin vatana, bayrağa ve ezana sahip çıkacağını hesaba katamadılar. Milletimiz, şu an şanlı ve şerefli ordusuna sahip çıkıyor. Bu millet, peygamber ocağını kalplerinin en asil yerine mühürlemiştir. Hiçbir kuvvet o mührü söküp atamaz."

"Emanete sahip çıkmak, hepimizin görevi"

Türk milletinin ordusuna olan inancına her yerde şahit olduklarına dikkati çeken Canikli, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Milletin bağrından çıkan evlatlarımızın gözlerindeki ışıltıyı, bu topraklara, bu millete, vatana, bayrağa, ezana hizmet etme isteği ve şevkini, heyecanını her yerde, her zaman görüyoruz. Bu, ordu-millet dayanışmasının en önemli göstergesidir. Yüce milletimiz, şanlı ve şerefli ordusuna sahip çıkmıştır. Kirli oyunlara, kanlı planlara en güzel cevap, milletimizin bu dayanışma ruhudur. Milli Savunma Üniversitesinin eğitim ve öğretimde ana hedefi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında belirtilen devletin temel nitelikleri bağlı, disiplinli, demokratik ilkeleri özümsemiş, milli ve manevi değerlerimize içten bağlı, tarihi ve kültürel mirasından kopmamış ve bunun bilincinde, gelişime açık, sorgulayan ancak askeri hiyerarşinin de bilincinde olan, attıkları her adımda ve verdikleri her kararda akıl ve vicdanının sesine kulak veren, nihayetinde yüce Türk milletinin ve Başkomutanının, Cumhurbaşkanının emrinde subay ve astsubaylar yetiştirmektir."

Canikli, cennet vatan ile ay yıldızlı bayrağın kahraman şehitlerin koruyup armağan ettiği, şerefle taşınan kutsal emanetler olduğunu belirtti. Bu emanete sahip çıkmanın, herkesin en önemli görevi olduğuna işaret eden Canikli, "Sizler, bu anlamda sadece asil milletimizin emrindesiniz. Millete olan sadakatinizi sınamak isteyenler, elbette olacaktır. Sizleri ülkemizin içinde ve çevresinde çok önemli görevler beklemektedir. Bunu sizin de heyecanla beklediğinizi biliyoruz. Şanlı ve şerefli TSK, sizlerle daha da güçlenmiştir." dedi.

Askerlerin eğitiminde emeği geçenlere teşekkür eden Canikli, "Şunu asla unutmayın; sizler aynı zamanda başkomutan sıfatıyla Sayın Cumhurbaşkanımızın yakın birer mesai arkadaşınız. Bu, oldukça çetin, zor, asil ve saygın bir mesai birlikteliğidir. Bu, bir dava birlikteliğidir." ifadesini kullandı.

Muhabir: Büşra Nur Özcan, Hüseyin Yesilkavak