Ekonomi Kulübü Başkanı Bülent Sunay, Şanlıurfa’nın havayolu ile ilgili sorunlarını gündeme getirdi. Başkan Sunay, konuyla ilgili yaptığı açıklama da Şanlıurfa’nın yolcu potansiyelinin günlük 2 Ankara seferini, 3 İstanbul havalimanı, 2 Sabiha Gökçen, haftada 6 İzmir seferini kaldırabilecek potansiyelde olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili detaylı açıklama yapan Sunay, şu bilgileri kaydetti;

''Hali hazırda Şanlıurfa Gap Güney Havalimanına Anadolujet ( Ankara, İzmir ve Sabiha Gökçen ), Türk Hava Yolları ( İstanbul Havalimanı), Pegasus Havayolları ( Sabiha Gökçen ve İzmir Adnan Menderes ) sefer düzenlemektedir. Bu seferler Anadolu jet’te Sabiha Gökçen Uçuşlarında stabil hergün tek sefer, Pegasus havayolları Sabiha Gökçen uçuşlarında stabil günde 1 sefer, yine Pegasus Havayolları İzmir Adnan Menderes havalimanında haftada 3 sefer, Anadolujet Şanlıurfa- İzmir uçuşları haftada 3 sefer olarak yapılmaktadır. 

Şanlıurfa Havayolu ulaşımının tüm Ticari Uçuşlar için bir türlü cazip hale gelemiyor. Bunun en büyük nedenlerinden biri Yurtdışı bağlantılı yolcuların azlığı ( Havayolu nitelikli gelir dediği fiyatlandırmayı istiyor ), Sanayi sektörünün yetersizliği ( Sanayi sektörünün mevsimi yoktur. Yılın 12 ayı çalışır ), Şanlıurfa’nın Turizm ve Tarım şehri olması ( her iki sektörde sezonluktur. ) Yukarıda belirttiğimiz sebepler nedeni ile Havayolları için cazip olmayan uçuş noktaları arasında bulunmaktadır. 

Ne Yapılmalıdır :
Öncelikle Şanlıurfa’nın yolcu potansiyeli günlük 2 Ankara Seferini, 3 İstanbul Havalimanını, haftada 6 İzmir seferini ve günde 2 Sabiha Gökçen seferini kaldıracak durumdadır. Bu uçuşlar Yaz- Kış demeden sürekli hergün yapılmalıdır. Özellikle Cuma- Pazar ve Pazartesi günleri uçuşlar için en hareketli günlerdir. Bu seferlerin bir tanesinin iptal edilmesi veya geri çekilmesi otomatik olarak diğer seferin dolmasına ve fiyatının yükselmesine sebep olmaktadır. Yoğun dönemlerde ise bu seferler artırılarak yolcu potansiyelinin artırılması sağlanmalıdır. 

Kültür turlarının şuan Türkiye içerisinde Lokomotif İllerinden biri olan Şanlıurfa özellikle çok sayılı organizasyonlarda ( toplantı, kongre, fuar gibi ) ulaşım yetersizliğinden dolayı çevre illerinin seferleri tercih edilmektedir ve buda Şanlıurfa’nın olması gereken yolcu potansiyelinin diğer illerin hanesine kaymasına sebep vermektedir. 

Ulaşım sıkıntısı için yapılması gereken tek nokta ; THY günde 3 İstanbul havalimanı , Anadolujet  günde 2 Ankara Esenboğa ,Anadolu jet hergün 1 sefer Sabiha Gökçen, Anadolujet haftada 3 frekans Şanlıurfa- İzmir,  Pegasus Havayolları hergün 1 sefer Sabiha Gökçen, Pegasus Havayolları Haftada 3  Frekans İzmir Adnan Menderes havalimanı seferlerini  YAZ- KIŞ sezonu demeden sabitlemesi ve bu seferlere dokunulmamasıdır. Sizde takdir edersinizki sefer sayılarının çokluğu yolcunun alternatif uçuş  arayışının önüne geçmekte ve Tüm Havayolları için önemli olan Nitelikli GELİR ( yurtdışı bağlantısı olan biletler )konusuna katkı sunmaktadır. 

Bu uçuşlar sabitlendiğinde neler olacaktır; Hergün 3 alternatifli İstanbul havalimanı, hergün 2 alternatifli Ankara Uçuşu, Hergün 2 alternatifli Sabiha Gökçen Uçuşu, Haftada 6 kez İzmir uçuşu yolcularımızın başka İstasyona kaymasına engel olacaktır. Yolcumuz 2-3 gün içerisinde istediği fiyat alternatifini bularak uçmasını sağlayacaktır. 
Aşağıda 2017 yılı Ekim Sonu Şanlıurfa İstasyonunun yolcu sayısını görebilirsiniz.  Kaynak www.dhmi.gov.tr

Şanlıurfa Gap Güney Havalimanı 2017 YILI SONU                        

İÇHAT        DIŞ HAT    TOPLAM
821.647    19.122        840.769    

Şanlıurfa Gap Güney Havalimanı 2018 YILI SONU
İÇ HAT        DIŞ HAT    TOPLAM
834.994    18.984        853.978
Şanlıurfa Gap Güney Havalimanı 2018 YILI EKİM SONU
İÇ HAT        DIŞ HAT    TOPLAM
716.944    18.874        735.818

Şanlıurfa Gap Güney Havalimanı 2019 YILI SONU
İÇ HAT        DIŞ HAT    TOPLAM
594.069    13.387        607.456