''Bölgede 20 milyon müşterimiz var. Şanlıurfa’da süt, süt ürünleri ve meyve suyu üretimi yaparsak, bu müşterilerimize daha kolay ulaşırız. Ayrıca, Irak ve Suriye başta olmak üzere komşu ve çevre ülkelere oradan ihracat da yaparız.''

Pınar Şanlıurfa

Karar aldıklarında Şanlıurfa henüz teşvikler açısından 6’ncı bölge kapsamına girmemişti:

- Şanlıurfa-Gaziantep karayolu üzerindeki 2. OSB’de 100 bin metrekarelik alana 100 milyon lira yatırımla 20 bin metrekarelik kapalı alana sahip fabrikayı kuralım.

Fabrika Nisan 2015’te devreye girdi ama Türkiye’nin yoğun gündemi arasında resmi açılışa sıra gelmedi. İdil Yiğitbaşı, Mehmet Aktaş ve Pınar Süt Genel Müdürü Gürkan Hekimoğlu, bir grup gazeteciyi Şanlıurfa’ya fabrika turuna davet etti.

Pınar Şanlıurfa

Aktaş, tur sırasında şu hesabı paylaştı:

- Bu fabrikanın devreye girmesiyle bölgedeki 20 milyon tüketiciye ürünlerimizi ulaştırırken yılda 1 milyon kilometre daha az yol yapar hale geldik.

İdil Yiğitbaşı, konuya sosyo-ekonomik açıdan yaklaştı:

- Yatırımımız bu bölgenin üreticisi ve tedarikçisi ile tarımsal altyapının iyileştirilmesi, değer yaratma kapasitesinin artırılmasına hizmet edecek. Yani, Şanlıurfa fabrikamız aynı zamanda sosyo-ekonomik bir kalkınma projesidir.

Hürriyet

Gürkan Hekimoğlu, fabrikaya süt aldıkları diğer illeri sıraladı:

- Gaziantep, Mardin, Malatya, Kahramanmaraş, Diyarbakır ve Adıyaman.

Ardından Avrupa Birliği (AB) ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın normuna işaret etti:

- Normlara uygun olarak çiftçiden aldığımız sütün içeriğindeki bakteri sayısının 100 binin altında olmasına titizlikle dikkat ediyoruz. Çiftçinin hijyen koşullarına uymasını teşvik için litre başına 4 kuruş prim ödüyoruz.

Pınar Şanlıurfa

Aktaş, fabrikada 100 kişinin istihdam edildiğini belirtip ekledi:

- Süt aldığımız üreticiler başta olmak üzere bu fabrika 5 bin kişinin hayatına dokunuyor. Şu anda günde 100 ton süt işleniyor. Günlük 500 tona kadar rahatlıkla yükselecek durumdayız. Kuzey Irak’a ihracatı buradan yapmaya başladık.

Şanlıurfa’ya yatırım kararı aldıklarında Suriye’de yaşanan savaşın gündemde olmadığına değindi: - Fabrikanın temelini 2013’te attık. Bölgedeki gelişmeler bizi yatırımdan vazgeçirmedi. Çünkü, kısa değil, uzun vadeli düşünüyoruz. Ülkemize inanıyoruz. Gerektiğinde risk alıp, cesaretle işimizi yapmaya odaklanıyoruz.

Gürkan Hekimoğlu, Şanlıurfa’da fabrika arsasını ilk aldıkları güne döndü:

- Biz geldiğimizde 2. OSB bomboştu. Şimdi yüzde 75 dolmuş durumda.

İçimizdeki terör, “Fırat Kalkanı Operasyonu”, “Musul krizi”ne rağmen Şanlıurfa’nın yatırım çekebilmesi önemli değil mi?

Hürriyet

KÖRFEZ’DE LABNENİN KİLOSU 8 DOLARI BULUYOR

YAŞAR Holding CEO’su Mehmet Aktaş, Türkiye’nin süt ve süt ürünleri ihracatının 250 milyon dolar dolayında olduğunu belirtti:

- İhracatta ağırlıklı pazarımız Körfez ülkeleri, Ortadoğu ve Suudi Arabistan. AB ülkelerine ihracat da yavaş yavaş gelişiyor. Rusya’ya ürün gönderiyoruz. Körfez ülkeleri ve Suudi Arabistan’da labne peynirimiz pazar lideri.

Süt ürünlerinin kilo başı ihracat değerini sorduk, Pınar Süt Genel Müdürü Gürkan Hekimoğlu yanıtladı:

- Ortalama 4 dolar civarında. labne peynir Körfez ülkelerinde 8 doları buluyor.

1 kilo labne peynirin 7-8 litre sütten elde edildiğini kaydetti:

- 2.5 dolarlık süt, labne peynire dönüşünce 8 dolara çıkıyor.

Pınar Şanlıurfa

KÜLLİYE’DE AYDINLATMA TASARIMI BİZE AİT

PHILIPS Lighting Türkiye CEO’su Göktuğ Gür, Türkiye’de aydınlatmasında rol aldıkları önemli binaları anlatırken, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ni de örnek gösterdi, ben de yazımda yer verdim.

ZEVE Mühendislik ve Aydınlatma İdari Koordinatörü Fikret Ersan Talu,  şu bilgi notunu gönderdi:

- Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin tüm ünitelerinin konsept mimari tasarımını Vizzion Architects SCSA, uygulama mimari projelerini NNC Mimarlık yaptı. Bütün ünitelerin iç mekan, dış cephe ve peyzaj aydınlatma tasarımlarını ZEVE Mühendislik ve Aydınlatma gerçekleştirdi. Aydınlatmada yurtiçi ve yurtdışı onlarca firmanın ürünleri kullanıldı. Philips bunlardan biridir.

(VAHAP MUNYAR-HÜRRİYET GAZETESİ)