Düzenlenen çalıştayın bu ayki konusu “Şanlıurfa’da Gübre Tüketiminde yaşanan sorunlar ve Çözüm Önerileri” oldu.
           
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toplantı salonunda düzenlenen Çalıştaya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl müdürü Dr. Murat Çakmaklı, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Recep Gündoğan ve sektörün tüm temsilcileri katıldı.
           
Toplantıda ilimizdeki Gübreleme hakkında bilgi alışverişinde bulunulurken aşırı ve bilinçsiz gübre kullanımının olumsuz etkilerinden kurtulmak için nasıl bir yol izleneceği hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
           
Toplantıda konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Murat ÇAKMAKLI “Topraklarımız, bitki besin maddelerinin bitkiler tarafından alınması, yıkanması ve erozyona uğraması sonucu zamanla verimliliğini kaybetmektedir. Bu nedenle; tarımsal üretimin en önemli kaynağı olan toprak; gübreleme, zararlılarla mücadele, işleme, doğru sulama yöntemleri gibi tarımsal işlemler ile verimli hale getirilmeye çalışılmaktadır. Toprağın verimliliğini sürdürebilmesinde bitkilerce topraktan alınan besin maddelerinin takviye edilmesi yani gübrelenmesi önemli konulardan birisidir. Gübreler bu nedenle yıllardır önceliğini ve önemini korumaktadır.   İlimizde 227 adet gübre bayisi bulunmaktadır. 2015 yılında yaklaşık 450.000 ton gübre kullanılmıştır.

Bilinçsiz gübre kullanımının verdiği zararların önüne geçmek için
  1. Dengeli Gübreleme
  2. Gübre Kullanım Etkinliğinin artırılması
  3. İşlemesiz tarım yani anıza doğrudan ekim yapılması çok önemlidir.
Tüm Paydaşlarımız birlikte hareket ederek anız yakılmasını önleyecek tedbirler almalı çiftçimize anıza ekim teknikleri ve dengeli gübreleme ile gübre kullanım etkinliğinin artırılması’nı benimsetmeye çalışılmalıyız.” Dedi