Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde inşasına geçtiğimiz günlerde başlanan, sınır güvenliğini arttırmaya yönelik modüler duvar çalışmalarına ilişkin Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna; basına ve kamuoyuna bilgi verdi.

Valilik Şeref Salonunda yaptığı açıklamada başlatılan çalışmalara ilişkin bilgi veren Vali Tuna: “Mürşitpınar Sınır Kapısının doğu ve batı tarafında bir süreden beri çalışmalara başlamış bulunuyoruz. Şu ana kadar Şanlıurfa sınırında 30 kilometreye yakın duvar yapıldı. Bir kısmı da TOKİ tarafından ihale edilmiş durumda. Temennimiz biz bu işi en geç önümüzdeki sene bitirmiş olacağız. Bu duvarın yapılması tabi ki Türkiye’nin kendi güvenliği için önemli” dedi.

Açıklamasında yapılan güçlendirme çalışmaları hakkında bilgiler veren Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna: “Sınırlarımızda biliyorsunuz bir fiziki güvenlik sistemi var. Bu zamana kadar sınırlarımız bu güvenlik sistemiyle korunmaya çalışılmış. Zaman içerisinde bu fiziki güvenlik sisteminin deformasyonu söz konusu. Hükümetimiz bu yüzden bu duvar yapımını önemsiyor. Burada eskiden beri sınırlarımız içerisinde mevcut olan bir demiryolu hattı var. Bu demiryolu hattının hemen bitiminden itibaren kendi sınırımız içerisinde kalmak kaydıyla bu duvarı yapmaya başladık ve devam ediyoruz. Türkiye olarak güvenlik sistemlerini kuvvetlendirmeye çalışan tedbirler alıyoruz. Bu duvar da bunun neticesinde yapılmıştır. Bundan sonra duvarın biraz daha berisine hem gece hem gündüz yüksek çözünürlüklü, 360 derece görebilen ve harekete odaklı bir kamera sisteminin sınır hattına kurulmasını ve orada görevli arkadaşlarımızın işini kolaylaştırmayı arzu ediyoruz. Bu sistemle Ankara’dan devletin ilgili birimleri de sınır hattını her an kontrol edebilecekler. Böyle bir sistem belki en ideali olacak” ifadelerine yer verdi.

Güçlendirme çalışmaları öncesinde sınırdan geçişlerin daha kolay yapılabildiğini kaydederek açıklamasını sürdüren Vali Tuna; arttırılan güvenlik sistemleriyle terörist grupların insan ve mühimmat geçirmesinin zorlaştığını belirtti. Bu geçişlerin engellenmesinden dolayı Kobani tarafından sınırdaki güçlendirme çalışmalarına itirazların yapıldığını sözlerine ekleyen Vali Tuna: “Karşı tarafta bizim muhatap olabileceğimiz resmi bir devlet otoritesi yok. Karşımızda bir terörist örgüt var. biz Türkiye olarak bunları muhatap alamayız. Ama orada yaşayan insanlar var ve bu terörist gruplar özellikle kadınları ve çocukları kullanarak birkaç yüz kişilik bir kalabalığı duvar yapım çalışmasını sabote etmek üzere teşvik ediyorlar ve sınır hattına doğru yönlendiriyorlar. Burada arkadaşlarımızın yapmış olduğu da emniyet, jandarma ve kara birliklerimizle Türkiye’deki toplumsal olaylara müdahale ettiğimiz gibi müdahale ediyoruz. Önce ikaz ediyoruz, gereğini yapmazlarsa üzerlerine tomalarla su püskürtüyoruz veya en fazla biber gazı ile dağılmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Şu anda Suruç Mürşitpınar Sınır Kapısı Bölgesinde de yaptığımız tamamen budur. Karşılığında bize çok yoğun bir taşlama söz konusudur ve molotoflar atılıyor” şeklinde konuştu.

Bölgede yaşananların yanlış aktarıldığına da değinen Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna: “Şu anda ölen ve yaralananlar olduğu şeklinde bir dezenformasyon var. Bunlar tamamen yalan, örgütün dezenformasyonudur. Bunlara kimsenin inanmaması lazım. Bunların canlı, anlık görüntüleri mevcuttur. Biz çalışmalarımıza devam edeceğiz. Tedbirlerimizi biraz daha arttıracağız. Bizim için önemli olan bu duvarın Kobani bölgesinden sorunsuz bir şekilde geçmesi için kendi sınırlarımızı geçmeden, onları da sınırlarımıza tecavüz ettirmeden çalışmalarımıza devam edeceğiz. Tecavüz eden olursa da gereğini yapacağız. Tarafımıza ateş açma durumu söz konusu olursa angajman kuralları çerçevesinde karşılık verilir. Bunu da herkes biliyor zaten. Temennimiz böyle şeylerin olmaması ama arkada işin provokatörleri sivil vatandaşları kullanmaya çalışıyorlar. Arkadaşlarımız görevlerini yapıyorlar. Dikkatli olacağız ve provokasyonlara gelmeyeceğiz. Türkiye’nin yaptığı kendi sınır güvenliğini sağlamaktır, başka bir amacı yoktur. Çalışmalar devam ediyor, İnşallah önümüzdeki sene tamamen bitirilmiş olacak” dedi.

Açıklaması sırasında Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna’ya; İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Kemal Timuroğlu ve İl Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı da eşlik etti.