Vedat Bucak ‘’Çiftçiler kendi aralarındaki husumetleri, anlaşmazlıkları DSİ’ye mal etmek istiyorlar. Tesislerimiz sürekli çiftçilerin saldırılarına maruz kalıyor. Personelimiz, hakaretlere maruz kalıyorlar’’ dedi.

‘’İstanbul’un içme ve kullanma suyundan daha fazla’’

Suruç Ovası Pompaj Sulaması müteahhiti Vedat Bucak çiftçilerin 19-15 numaralı hattan 18 mahallenin faydalandığı ve 20 gündür su verilmediğine, ekinlerin kuruduğuna ilişkin iddialara ilişkin yaptığı açıklama da ‘’8 Haziran’dan bu yana sezonun ikinci kısmı için sulama başlattık. 8 pompa ile sürekli çalıştırmak suretiyle Suruç Ovasına su gönderilmekte. Yapılan hesaplara göre günde 8 pompa 3,5 milyon m3 su gönderilmektedir. Bu rakam İstanbul’un günlük kullanma ve içme suyu rakamı olan 2 milyon m3’ten daha fazladır.’’ Dedi.

‘’Personelimiz tehdit ediliyor’’

Bucak, çiftçilerin personellerini tehdit ettiklerini, tesisi çalışamaz hale getirdiklerini de vurguladı, çiftçilerin kendi aralarındaki husumetlerine, işletme sıkıntılarına DSİ'yi alet etmek istedilerinin de altını çizdi. 

 ‘’Rotasyon uygulanarak su veriliyor’’

Sol sahil ana kanalında yapılan ölçümlerde en fazla 32.5 m3/s su verildiğinin de altını çizen Bucak ‘’Büyük oranda pamuk ekilmesi ve salma sulamanın yaygın olarak kullanılması nedeniyle su sarfiyatı hesaplanan yağmurlama sistemine göre çok daha fazla. Kanalın sonunda yer alan 17,19 ve 20 nolu yedeklere 6-8 m3 arası su kalmakta. Normalde 15 m3/s su gelmesi gereken hatta daha az su geliyor bu nedenle de rotasyon uygulanarak su veriliyor.’’ Dedi.

Yöre muhtarlarıyla yapılan toplantılar neticesinde alınan kararlarda 17 (35000) dekar ve 19 (52000) dekar yedeklerinin 3 gün boyunca su alacağını da sözlerine ekleyen Bucak ‘’20 (70000) dekar yedeği kapalı kalacak. Üç gün sonra 17 ve 19 yedekleri kapatılacak. 20 nolu yedek açılarak su verilecek. Alınan bu kararla 20 nolu yedekte çiftçilerin müdahalesiyle 3 nolu hattı kapatmaları neticesinde patlak olması ve daha sonra pompaların frekans konvertörünün arızalanması sonucunda tam olarak uygulanamadı. Bundan sonraki süreçte 8 pompanın sürekli çalıştırılmasıyla gelecek olan su, rotasyon programı çerçevesinde DSİ ve bizim personelimiz eşliğinde uygulanmaya çalışılacaktır. Başarı şansı saha da güvenliğin sağlanması, sürekli müdahale eden şahısların engellenmesi ve DSİ  işletme personeline izin verilesiyle mümkün olacaktır. Buna ilaveten daha önce sadece ana kanal için istenen güvenlik personeli, 19, 20 ve 17 yedekleri için talep edilmiş, bunların temini ile ortamın biraz daha rahatlayacağı değerlendirilmektedir.’ Dedi.

Bucak, teknik açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

Temmuz ayının 20’sinde 2. Grup pompayı idare eden frekans konvertörünün bir kartı yanmış ve bundan dolayı 3 pompa devre dışı kalmıştır. DSİ ve İMSA firmasının gece boyu süren çabalarıyla 22 Temmuz’da saat 02.00’da 2 nolu frekans konvertörü devre dışı bırakılarak buna bağlı 4,5 ve 6 nolu pompa manuel olarak devreye alınmıştır. Yanan kart ABB firmasına sipariş geçilerek kısa zamanda P1 pompa istasyonuna getirilmesi için gerekli çalışmalar takip edilmektedir. Kanala saatte 75.000 m3 su veren bu üç pompanın arızası hali hazırda giderilmiş olup, bugünün son saatlerinde 46 km uzunluğundaki yol ana kanalın son kısımlarına su yetişmiştir. Bahse konu 19-15 hattı sol ana kanalın son kısımları içinde yer almaktadır.’’ Dedi.