Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin yatırımların milli gelire oranında Çin ve Hindistan'dan sonra önde gelen ülkeler arasında bulunduğunu söyledi.

Şimşek, Şanlıurfa'da "Yerel Yönetimler Güneydoğu Anadolu Bölgesi toplantısında yaptığı konuşmada, kentte bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye'nin daha çok üreten alanlara para aktarması gerektiğini vurgulayan Şimşek, bunun için de iş ortamını iyileştirmeye çalıştıklarına dikkati çekti.

İş ortamındaki iyileştirmeye ilişkin kapsamlı bir değişimin yapılacağını bildiren Şimşek, şöyle konuştu:

"Kapsamlı bir reform üzerinde çalışılıyor. Allah'ın izniyle Türkiye'de yatırım ortamını iyileştiriyoruz. Bir, yatırımcının önündeki engelleri kaldırıp, prosedürleri azaltmak. İki, maliyetleri azaltmak bundan sonra inşaat ruhsatları falan filan buralarda biz bürokrasiyi çok azaltacağız. Milletin önünü her konuda açmamız lazım. Her konuda yargıdan tutun diğer bütün alanlara kadar. Çünkü dünyada para bol, yatırımcı yer bakıyor, kim daha iyi şartlar sunarsa oraya gidiyor. O nedenle belediyelerimiz de biz de çalışacağız."

Türkiye'nin iş yapma kolaylığında dünyada 60'ncı sırada olduğunu aktaran Şimşek, hedeflerinin ilk 20'ye girmek olduğunu söyledi.

Türkiye'nin rekabet gücünün daha da artırılması gerektiğini anlatan Şimşek, yapacakları yeni reformlarla da Türkiye'nin daha iyi bir konuma geleceğine inandığını kaydetti.

- "Eğitimde reform ihtiyacı var"

Başbakan Yardımcısı Şimşek, dünyada çok hızlı bir değişimin olduğunu dile getirdi.

Hükümet olarak öncelikli belirledikleri alanlara yönelik yatırımlar yaptıklarını anlatan Şimşek, istihdam ve yargı sisteminin daha hızlı işlemesini sağlayacaklarını dile getirdi.

Özellikle eğitimle kişi başına düşen gelirin arasında yakın ilişki bulunduğunu ifade eden Şimşek, şunları kaydetti:

"İstihdam, yargı sistemi... Yargı hızlı olacak, adalet iyi ve hızlı olacak ki buraya yatırım gelsin. Kamu yönetimi ve kamu maliyesi de çok önemli. Eğitim de çok önemli, zengin ülkeler eğitimde de sınıf atlamış, inşallah biz de Türkiye'de eğitimde sınıf atlatacağız. Eğitime erişimde çok hızlı bir gelişme var. O kadar çok öğretmen aldık ki yaklaşık 600 bin. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 2002'ye göre hızla düşüyor, bu kaliteyi artırıyor daha da artıracak. 270 bin derslik yapmışız, şu an 50 bin dersliğin yapımı sürüyor. Şanlıurfa'da 2002'de 5 bin olan derslik şu an 17 bin. Eğitimde reforma halen ihtiyaç var çünkü öğretmenlerimizin kalitesinin daha da artması gerekiyor. Kalite ne kadar yüksekse o kadar beşeri sermayenin kalitesi de yükseliyor."  

- "Özel sektörün payını artırıyoruz"

Mehmet Şimşek, mesleki eğitim ve yabancı dil konularda da bazı tedbirler almak için hazırlık yaptıklarını vurguladı.

Türkiye'nin çok önemli atılımlar içerisinde olduğuna işaret eden Başbakan Yardımcısı Şimşek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Türkiye doğru yolda doğru işler yapıyor. Meslek ve teknik liselerden mezunların oranı normal liselere göre yüzde 34'ten yüzde 52'ye çıkmış hedef minimum yüzde 60. Türkiye'nin birçok yerinde sanayici eleman arıyor bulamıyor, nitelikli eleman yok. Özel sektörün payını artırıyoruz. Bizde yüzde 7,6 OECD ülkelerinde ortalama yüzde 7 ama iyi ülkelerde bu oran yüzde 25-30. Rekabetin olduğu yerde verimlilik ve inovasyon oluyor. Yatırım ortamına baktığımızda Türkiye'de yatırımlar mili gelire oranla Çin ve Hindistan'dan sonra yüksek ülkelerden. Bu iyi bir haber, fakat bu yatırımların keşke daha fazlası makine ve teçhizata olsa, maalesef önemli bir kısmı inşaat. Bizim üretken alanlara daha çok para aktarmamız lazım. "

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "İnsanlara dokunursanız ve sorunlarını çözerseniz, siyasi istikrar devam ederse bu parti bu millete hizmet etmeye devam eder bir 15 yıl daha bu hızla devam edersek, Avrupa'yla arayı kapatmış olacağız." dedi.

Şimşek, partisinin il başkanlığınca Şanlıurfa'da düzenlenen Yerel Yönetimler Güneydoğu Anadolu Bölgesi toplantısında yaptığı konuşmada, küresel ekonomide ve dünya ticaret hacminde sınırlı da olsa ılımlı bir toparlanmanın olduğunu belirtti.

Petrol fiyatlarında yükseliş olduğunu belirten Şimşek, petrol ithal eden ülkeler için bu durumun karşı bir rüzgar etkisinde olduğunu söyledi.

Türkiye'nin komşularının büyük bir kısmının gelirinin petrol ve doğalgaz gibi yeraltı zenginlikleri olduğunu anlatan Şimşek, Türkiye'nin yıllık 40 milyar doların üzerinde petrol ve doğalgaza petrol ödediğini aktardı.

Kısa vadede risklerin yönetilebileceğini ifade eden Şimşek, jeopolitik gerginliklerin de tüm ülkelerde hissedildiğini dile getirdi.

Dünyanın önemli bir kısmında barıştan çok gerginliklerin bulunduğuna işaret eden Şimşek, ülkelerin sorunlarını daha büyük çatışmalara dönmeden çözme kabiliyeti göstermelerini beklediklerini ifade etti.

- "2018'de büyümemiz devam edecek"

Mehmet Şimşek, ülke ekonomisinin Cumhuriyet'in kuruluşundan AK Parti dönemine kadar ortalama yüzde 4,7 büyüdüğünü söyledi.

AK Parti iktidarıyla 2003-2017 dönemi arasında büyüme rakamlarında 1 puanlık artışın olduğunu ve bu puanın çok büyük bir önem taşıdığına işaret eden Şimşek, şöyle konuştu:

"Yüz yıllık bir perspektifte bir puan milli gelirde en az 3 katlık bir fark yaratır. Dolayısıyla bir puanı küçümsemeyin. Cumhuriyetimizin ilk yılından itibaren yüzde 4,7 yerine yüzde 5,6 büyüseydik bugün dünyanın en zengin ülkelerinden birisi olacaktık, bu önemli bir konu. Biz yüzde 5,6 büyüyerek bırakın dünyanın gerisinde kalmayı dünyanın en gelişmiş ülkeleri ile arayı kapatmışız. Kişi başına gelirle Amerika ile arayı 20 puan kapatmışız. Avrupa Birliği ortalamasıyla 28 puan kapatmışız. Şimdi insanlara dokunursanız ve sorunlarını çözerseniz siyasi istikrar devam ederse bu parti bu millete hizmet etmeye devam eder. Bir 15 yıl daha bu hızla devam edersek Avrupa ile arayı kapatmış olacağız. Bunu istemez misiniz? Bu nedenle bir aradayız. 2018'de inşallah büyümemiz devam edecek. 2016 sonrasında Türkiye hakkında yorum yapanlar, 'Türkiye bu şoklardan sonra artık sırtını doğrultamaz' deniyordu bu ülke zor büyür deniyordu, bu ülke bu şartlarda şoku zor anlatır diyorlardı." 

- "Sorunumuz terörle"

Türkiye olarak bütün Ortadoğu'da barışın ve istikrarın sağlanmasını istediklerini vurgulayan Şimşek, "Ortadoğu'da barış, huzur ve istikrar varsa refah vardır, bundan en çok da nemalanacak olan Türkiye'dir. Fakat maalesef şu an 100 yıl önce oynanan büyük oyunun farklı sahneleri var. Türkiye olarak biz bu tehditlere karşı ne yapmak zorundayız? Tabii ki gerekeni yapmak durumundayız. Türkiye'nin Kürt kardeşlerimizle hiçbir sorunu olamaz, nasıl olsun? Ben bir kardeşiniz olarak söylüyorum, bizim terörle sorunumuz var. Terörün en büyük zararı da bizim Kürt kardeşlerimiz içindir." diye konuştu.

Terör korkusu ve endişesinin kent ekonomilerini olumsuz etkilediğini anlatan Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Türkiye olarak biz terörle mücadele ediyoruz. Bu mücadelede de çok kararlıyız ve bu mücadelede çok da başarılıyız. Ama Türkiye asla ve asla kardeşlik ve temel hak ve hukuk özgürlüğü konusunda demokratik standartlar noktasında da zerre kadar tereddütü olmayan bir AK Parti iktidarı dönemini yaşıyor. Allah'ın izniyle başaracağız. Yakın coğrafyada Ortadoğu'da oynanan bütün oyunları bozacağız. Biz kardeşliğimizi, birliğimizi ve beraberliğimizi çok daha güçlendireceğiz." şeklinde konuştu.

Şimşek, konuşmasının ardından katılımcıları Kürtçe ve Arapça selamladı.