Şanlıurfa’nın Akçakale Ziraat Odası Başkanı Hamdi Yılmaz, tarımsal üretimde verimin artırılması ve kaliteli ürün elde edilmesine etki eden en önemli faktörlerden biri olan zirai ilaçlamanın, mutlaka zamanında ve tavsiye edilen dozda yapılması gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin en önemli pamuk ve hububat üretim merkezlerinden Akçakale’de zirai ilaç kullanımına gereken özenin gösterilmediğini ifade eden Yılmaz, üreticilerin büyük bölümünün zirai ilaç kullanımı konusunda bilinçsiz hareket ettiğini vurguladı. Çiftçilerin halen eski sistemle üretime devam ettiğini dile getiren Yılmaz, “Üretici ‘ilaç kullanmam’ diyor. O devir geçti artık. İster istemez hava şartları ve sulama imkanlarının artmasından dolayı haşerat çoğaldı. Bu yüzden ilaçlamanın önemi de arttı” dedi.

“ZİRAİ İLAÇLAMADA EKSİĞİMİZ ÇOK”

Bu konuda bölge çiftçisinin eksikleri olduğunun altını çizen Yılmaz, “Maalesef üreticilerimiz masraftan kaçmak için ilaç üç sefer uygulanması gerekiyorsa bir sefer uyguluyor. Bunun faydası olmadığı gibi, bu tarz uygulamalar verimi de düşürüyor” diye konuştu.

“ÇUKUROVALI PAMUK ÜRETİCİSİNİN DURUMUNA DÜŞMEYELİM”

Çukurovalı üreticilerin haşerattan dolayı pamuktan kaçtığını ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:

“İlaçlamayı düzgün yapmadılar, tarlalarına düzgün bakmadılar, bugün mecburen birinci ürün olarak mısır ekiyorlar. Çukurova’daki pamuk üreticilerinin düştüğü duruma düşmemek için tarımı daha bilinçli yapmalıyız.”

“İLAÇLAMA ZAMANI İYİ BELİRLENMELİ”

Akçakale Ziraat Odası Başkanı Hamdi Yılmaz, zirai ilaçlamanın, tarımsal üretimde verimin artırılması ve kaliteli ürün elde edilmesine etki eden en önemli faktörlerden biri olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

“Kullanılacak zirai mücadele ilaçlarından istenilen faydayı sağlayabilmek için bilinçli bir seçim ve bilinçli bir uygulama yapılmalı. Zirai mücadele ilaçları, mutlaka etiketinde tavsiye edilen zararlı, hastalık ve yabancı ota karşı, mutlaka tavsiye edilen dozda kullanılmalı. Zirai mücadeleden olumlu sonuç alınabilmesi için ilaçlama zamanı da iyi belirlenmeli. İlaçlama, tarladaki zararlı salgın yapmadan, en hassas dönemde yapılmalı.”