16 - 23 Ekim tarihleri arasında Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Festival Başkanı Menderes Türel ve Festival Direktörü Elif Dağdeviren ev sahipliğinde düzenlenen 53. Uluslararası Antalya Film Festivali açılış gecesi Antalya Expo 2016’da yapıldı. Açılış gecesinde yıldızlar adeta resmi geçit yaparken, Onur Ödülleri, bu yıl yönetmen Feyzi Tuna ile tiyatro ve sinema dünyasının önemli ismi Yılmaz Gruda’ya; Altın Portakal Emek Ödüllleri ünlü seslendirme sanatçıları Altan Karındaş ile Toron Karacoğlu’na ve Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise efsanevi sanatçı Emel Sayın’a takdim edildi. ‘Amelie’ filmiyle yıldızlaşan Audrey Tautou da gecede Altın Portakal Onur Ödülü aldı.

5 bin kişilik salonun hıncahınç dolduğu açılış gecesinin sunuculuğunu Haktan Uysal ve Nihan Günay üstlendi. Gecenin konuları arasında Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, George Hamilton, Esai Morales, John Savage, Cassandra Gava, Maria Garzia Cucinetta, Mehmet Aslantuğ, Yavuz Bingöl, Emel Sayın, Züleyha Ortak, Nesrin Cavadzade, Göksel, Deniz Çakır, Nursel Köse, Pelin Karahan, Yılmaz Gruda, Mehmet Özgür, Özgür Çevik, Yüksel Aksu, Erdal Tosun, Mustafa Alabora, Menderes Samancılar, Yılmaz Gruda ve jüri üyeleri Beste Bereket, Harika Uygur, Martha Otte, Mehmet Özgür, Orhan Topçuoğlu, Sydney Levine, Semih Kaplanoğlu, Nursel Köse, Ruth Hauger, Wash Westmoreland, Andie MacDowel, Mirsad Purivatra, Najwa Najjar ile daha birçok ünlü isim gecede hazır bulundu.

‘PERDELER KAPANMASIN’ DİYORUZ!

Menderes Türel, 15 Temmuz şehitleri için hazırlanan özel anma videosu gösterimi ertesinde yaptığı açılış konuşmasına, ‘Şehitlerin her biri bir güneşti; kendilerini feda ettiler, ama Türkiye’nin yolunu aydınlattılar. Bugün bu salonda bir kez daha sanatın birleştirici gücü ile dostluğa, kardeşliğe ve barışa el uzatıyoruz’ diyerek başladı. ‘Dünyada sayısı 65 milyonu geçmiş bulunan mültecilerin yaklaşık 4 milyonunu ülkemizde ağırlıyoruz. Bu kardeşlerimizi ağırlıyor olmayı hiçbir zaman bir yük olarak görmedik. Bilakis bunun bir insanlık görevi olduğunu düşünüyor ve dünyanın duyarsızlığına isyan ediyoruz.

Bu sene mülteci dramı ve darbe sendromlarını anlatan filmlerden özel seçkiler oluşturduk.’ dedi. Türel, ayrıca geçtiğimiz yıl sinemamızın keybettiği çok değerli isimlerimi andı ve ‘Bu yıl onları saygıyla anacağız’ diye anarak anılarına gösterilecek filmlere değindi.

Sahneye davet edilen Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı da ‘Antalya Büyükşehir Belediye Başkanımız Menderes Türel'e bu muhteşem organizasyon için teşekkür ediyoruz. 1. Türel ve 2. Türel dönemi diye bir durum var. Her 2 dönemde de getirdiği vizyon için de kendisine çok teşekkür ediyoruz. En başta da Antalyalıları tebrik ediyorum, 53 yıldır bu festivale sahip çıktıkları için... Bize başka dünyaların mümkün olduğunu gösteren sanatçılara da teşekkür ediyorum’ sözleriyle büyük alkış aldı. Nabi Avcı ayrıca geceye Expo 2106 Yönetim Kurulu Başkanı sıfatıyla ev sahibi olarak geceya katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile bri önceki bakan Mehdi Eker’e teşekkür etmeyi de ihmal etmedi.

Uluslararası ve Ulusal Yarışma Filmleri’nin barkovizyonda tek tek gösterilmesinden sonra jüri üyeleri de isimleriyle anons edilerek konuklara tanıtıldı. Hayatını kaybeden oyuncuların fotoğraflarının perdeye yansıdığı anlarda, duygusal dakikalar yaşandı. Son olarak kısa süre önce hayatını kaybeden Tarık Akan için yapılan sokak röportajları ve efsane oyuncunun çeşitli filmlerinden eski fotoğrafları gösterildi.

Gecede Altın Portakal Emek Ödülü’ne seslendirme sanatçıları Altan Karındaş ve Tolon Karacaoğlu layık görüldü. Ödülleri 53. Antalya Film Festivali kapsamında seslendirme sanatçılarını fotoğrafladıkları ‘Rabarba’ isimli sergileriyle yer alan Deniz Çakır ve Serdal Güzel sağlık sorunları yüzünden gelemeyen sanatçılara ulaştırmak üzere teslim aldı. Deniz Çakır ‘Seslendirme sanatçıları gizli kahramanlar. Bu projenin içinde yer almak gurur verici. Dublaj Türkiye’de muhteşem yapılıyor.’ dedi.

KENAN IŞIK’IN ÖDÜLÜNÜ OĞLU ALDI

‘Yıldırım Önal Anı Ödülü’ için seçilen isim ise Kenan Işık oldu. Işık’ın ödülünü oğlu Mehmet Işık alırken ‘Bu ödülün babama gitmesi çok anlamlı çünkü babamın hikayesi ve tiyatro kariyeri Yıldırım Önal’la başladı. Daha lise çağındayken Yıldırım Önal tiyatrosundaydı. Babaannem ise ‘adam’ olmasını istiyordu. Yıldırım Önal ve eşi tiyatroda olması için çok çaba sarf etmiş ve babam bildiğiniz Kenan Işık olma yoluna o vesileyle girmiş. Çok teşekkür ediyorum’ açıklamasında bulundu.

‘YUKARIYA ELİM BOŞ GİTMİYORUM’

Yılmaz Gruda’ya Onur Ödülü’nü ise Özgür Çevik verdi. Özgür Çevik, usta oyuncu hakkında ‘Sadece oyunculuğuyla değil hayattaki duruşuyla da bize örnek olan güzel insan. Sana çok teşekkür ediyorum’ diye konuşurken ‘Yılmaz Gruda ‘Geçenlerde düşündüm 75 yılı devirdim, Tanrı’nın huzuruna elin boş gidiyorsun dedim. Dedim ve Antalya Film Festivali’nden telefon: ‘Sayın Gruda kesinlikle yukarıya eli boş gitmeyeceksiniz ’dediler ve sözlerini tuttular’ dedi.

Feyzi Tuna, Onur Ödülü’nü Festival Direktörü Elif Dağdeviren’in elinden aldı. Tuna ödülü alırken ‘Bu onur verici ödül için festival komitesine teşekkür ediyorum. Bu ödülü unutulmuş, değerlendirilmemiş meslektaşlarım için de alıyorum’ ifadelerini kullandı.

‘İNANILMAZ BİR HEDİYE’

Dünyaca ünlü yıldız Audrey Tautou’nun ödülünü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve Menderes Türel birlikte verdi. Audrey Tautou ödül konuşmasında ‘Çok heyecanlıyım. Kariyerimde çok değerli bir onur ödülü alıyorum. Bu inanılmaz hediye için teşekkür ediyorum. Arkamda gördüğünüz filmde bir Türk kızını oynamıştım. Bu film için İngilizcemi geliştirmem gerekiyordu, sonuçta İngilizceyi Türkçe aksanla konuşur oldum. Yıllar önce İstanbul’a bir çekim için gelmiş ve aşık olmuştum, şimdi de bu müthiş şehir Antalya’ya aşık oldum. Kariyerimde de kaderinin efendisi olan cesur kadınları seçiyorum.’ diye konuştu.

‘BU ÖDÜL BENİM İÇİN ÇOK FARKLI’

Yaşam Boyu Onur Ödülü’nü Emel Sayın aldı. Sayın, çok heyecanlandığını vurgularken, ‘Duygularımı nasıl anlatacağım bilmiyorum. Gerçekten heyecanlandım. Olağanüstü bir an. Benim işim müzik, şarkı söylerim ama 15 de filmim var. Bu filmler ve seslendirdiğim 100’e yakın şarkının da halkımız tarafından ne kadar beğenilmiş ki, bana bu ödül takdim edildi, bu benim için onur verici. Bana büyük destek veren halkımıza minnettarım. Ayrıca ben çok iyi ekiplerle, çok değerli yönetmenlerimize, rol arkadaşlarımıza.... Hepsine sevgilerimi yolluyorum. Bu ödül farklı bir kulvarda geldi. Çok değerli. Çok farklı. Sağ olun’ dedi. Nabi Avcı, sanatçının koluna girerek Emel Sayın’a yerine oturana dek eşlik etti. Gecenin finali Yavuz Bingöl performansıyla yapıldı.

GECEDEN NOTLAR:

* Emel Sayın, kırmızı halı geçişinde ‘Burada olduğum için çok heyecanlıyım ve mutluyum. İlk defa sinemayla ilgili bir organizasyonda ödül alıyorum. Keşke Tarık Akan da burada olsaydı. Şu anda anılarımı kitap haline getirmekle meşgulum’ dedi.

* Yüksek Sosyete’deki rolüyle çok sevilen oyuncu Aliye Uzunatağan’a hayranları ‘Sosyete bakar misin?’ diye laf atarak, beraber fotoğraf çektirdi.

* Yavuz Bingöl duygularını ‘Dünyanın en köklü festivallerinden Antalya Film Festivali. Yabancı artistlerden biri ‘Çok festival gezdim ama hiç bu kadar keyif almadım’ dedi. Menderes başkan çok özel işler yapıyor. Ülkemizin yüz akı bir festival’ cümleleriyle anlattı.

* İlk kez Türkiye’ye gelen Esai Morales ‘İlk kez geldim. Havası muhteşem. Organizasyonun güzelliği beni şaşırttı. Yemekleri çok sevdim. Aç olmamama rağmen yemeden duramıyorum’ diyerek Antalya’yı ne kadar sevdiğini anlattı.

John Savage da ‘Çok güzel şehir temiz havası ve doğası müthiş. Bugün gördüğüm ilk film Altamira da çok iyiydi’ dedi.

1,5 AY DAHA TEDAVİ GÖRECEĞİM

* Geceye koltuk değneğiyle katılan Mustafa Alabora da ‘Ölümden döndük. Ayağımda problem ve omurilikte dokuz kırık var. Bir buçuk ay daha tedavi görüyorum’ diyerek sağlık durumu hakkında bilgi verdi.

BEBEĞİN İSMİNİ DEDESİ KOYACAK

* 4 aylık hamile olan Pelin Karahan da yeni bebek heyecanını anlatarak ‘Çok iyi hissediyorum. Durumlar güzel. Karnım biraz çıktı. Dört aya geldik. Bir oğlumuz olacak. İsim koyma görevini dedesine bıraktık. Ben kız olur diye kız isimleri düşündüm’ dedi.