Bir süredir geçirdiği rahatsızlık nedeniyle tedavi gören Abdullah Balak, hastalığına yenik düştü.

Şanlıurfa’nın müzik kültürüne eşsiz değerler katan, yaşamını Şanlıurfa müziğine adayan, ‘’Felek Sen Ne Feleksen, Fadile, Eminem, Cemilem, Kardaş Dala Konaram, Ceylan’’  gibi 28 besteyi müzik yaşamına sığdıran Abdullah Balak hoca, İbrahim Tatlıses başta olmak üzere birçok ünlü sanatçıya beste verdi.

Abdullah Balak hoca, bugün öğle namazında Şanlıurfa yeni mezarlıkta toprağa verilecek. Balak ailesi taziyeleri Balak camisindeki taziye evinde kabül edecek.

MEDYAURFA.COM olarak Abdullah Balak hocaya Allah’tan rahmet, acılı ailesine sabır diliyoruz.

Abdullah Balak Kimdir ?

Abdullah Balak’ın biyografisi

3 Şubat 1938 yılında Şanlıurfa'nın Hüseyinpaşa mahallesinde doğdu. Babası Urfa'nın tanınmış eşrafından Osman Vehbi'dir. ilk, orta ve lise öğrenimini Şanlıurfa’da tamamladı. 1968 yılında Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi matematik öğretmenliğine başladı. 1975 yılında Şanlıurfa Milli Eğitim Müdür Muavinliğine getirildi. 1976 yılında tekrar öğretmenliğe döndü, uzun yıllar öğretmenlik yaptıktan sonra 1994 yılında Harran Üniversitesi'ne geçti.

Abdullah Balak okuldan önce olduğu gibi okul yıllarında da korolara girerek müzikle iç içe olmuştur. daha sonra Urfa'da kurulan musiki derneğinde ünlü ustalarla birlikte çalışmalar yapmıştır. Öğretmenlik yıllarında okul korolarını kurmuş çoğu zaman bağlamasıyla onlara eşlik etmiştir.

Üniversite yıllarında musiki topluluklarında çalıştı 11 nisan kurtuluş gecelerinde Ankara radyosunda Şanlıurfa Kültür Derneği korolarını yönetti. Şanlıurfa'ya geldikten sonra da müzikle iç içe yaşadı. 1971 yılından başlamak üzere sıra gecesi, Halk oyunları Nezifin ağıtı, türkülerin doğuşu gibi bir çok televizyon ve radyo programlarına icracı ve danışman olarak katıldı. yaptığı çalışmalarla Şanlıurfa’da bir çok müzik gruplarının yetişmesini sağladı.

1969 yılında tenekeci Mahmut Güzelgöz’le ilgili bir jübile gecesi hazırladı. Gece çok ilgi gördü ve beğenildi. 1976 yılında Kültür Bakanlığı Uzmanı Yaşar Doduk tarafından yapılan Şanlıurfa türküleri derleme çalışmalarında kendisinden kaynak kişi olarak yararlanıldı. Bir çok Urfa türküsünün repertuarımıza kazandırılmasında emeği geçti.

BESTELERİ :
1- Felek sen ne feleksen
2- Dağıdır yar dağıdır.
3- Çağırdım bağ içinde
4- Öz yurdum Urfa’da garibem
bülbül
5- Urfalıdır benim yar
6- Türkmendim rışvan oldum
7- Kardaş dala konaram
8- Seherden uyanasan
9- Yarımın adı yaşar
10- Urfanın altı bağlar
11- Başında yazma var
12- Fadile
13- Bülbül
14- Ceylan
15- Bala ceylan
16- Eyübün sabrı gelini
17- Uykumdan seher uyandım
18- Ah yar elinden
19- Bülbülün bitmez çilesi
20- Pencere bizde taka
21- Urfa nın yolu bağdır
22- Eminem
23- Haticem
24- Cemilem
25- Baba ben dervişmiyem
27- Ben sıkmalı al isterim
28- Endim kuyun dibine

DERLEMELERİ:
1-Kara çadırın kızı
2-Portakal dilim dilim
3-Kımıl
4-Endim kuyun dibine