15-18 Kasım 2018 tarihinde Şanlıurfa’da düzenlenecek olan sempozyumda, babasının da müziğe olan katkılarından dolayı yer almasını isteyen Şanlıurfa müziğinin önemli isimlerinden Abdullah Uyanık’ın oğlu, başvuruda bulundu.

Başvuru, sempozyum kurulu tarafından reddedildi. 75 kişinin müracaat ettiği sempozyumda 15 kişinin elendiği öğrenildi. Elenen isimlerin içerisinde Abdullah Uyanık’ta yer aldı. Abdullah Uyanık’ın oğlu Levent Uyanık, konuya sosyal medya hesabından tepki gösterdi.

Sempozyuma katılabilmek için yer alan şartların; Şanlıurfa’da Sıra Gecesi Kültürü ve Urfa Müziğine katkısı, Urfalı Mûsikîşinas, Bestekâr ve Ses Sanatçıları, Urfa Müziği ile ilgili eserler/kitaplar/makaleler/tebliğler, plak, kaset, albümler, müzik mekânları ve ortamları, Müzik ve Medya, Urfa’da Müzik Mekân İlişkisi gibi kriterlerin olduğu öğrenildi.

Sempozyumun Şanlıurfa’nın müziğine önemli katkılarında sağlayacağı öğrenildi.

Abdullah Uyanık’ın oğlunun başvuru metni:

‘’12 bin yıllık kadim geçmişi olan şehirlerin müzikle ilişkisi şehrin tarihi kadar eskidir. Yapılan arkeolojik kazılarda müzik izlerine rastlanılmaktadır. Onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış Urfa’da yüzlerce binlerce müzik adamı yetişmiştir. Abdullah Uyanık’ta bu müzik adamlarından biri olarak; Urfa müziğinin son yarım yüzyılına sesiyle, yorumuyla, çalışmalarıyla damgasını vurmuştur. Altmış iki yıllık ömrünün yarım vuruşluk anını dahi müziksiz yaşamamış bir müzik ve memleket sevdalısıdır o. Geçmişten günümüze tanınmış adamlarıyla birlikte oluşan musiki ortamlarında birçok müzik çalışmasına imza attı. Bu müzisyenlerle birlikte doldurdukları kasetler, musikişinas Urfa halkı tarafından çok büyük ilgi görüyordu. Meraklıları tarafından kendi imkanlarıyla doldurulan bu kasetler, Abdullah Uyanık tarafından önce kendi evinde zor şartlarda muhafaza altına alınması ve daha çok kitlelere ulaştırılması için çoğaltmaya çalışırken sonra Kapaklı Pasajının alt katında kurduğu mütevazi bir müzik stüdyosunda doldurulmaya başlandı. Bu belki de Urfa’nın ilk prüdüksiyon firması özelliğini taşıyordu. Geleneksel Urfa müziğinin tanınmasına ve sevilmesine çok büyük bir katkı sağlamış bir müzik adamıdır.’’

Rededilen başvuru metni:

‘’Harran Üniversitesi ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin beraberliğinde 15-18 Kasım 2018 tarihinde düzenlenecek olan “Uluslararası Geçmişten Günümüze Urfa’da Müzik” Sempozyumuna katılım için göndermiş olduğunuz tebliğ özetiniz Bilim Kurulu’nca incelenmiş ve kabul edilmemiştir. Sempozyuma gösterdiğiniz ilgiden dolayı teşekkür eder çalışmalarınızda başarılar dileriz’’