Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen: “Ara Güler’e olan sevgimizi, saygımızı hep taze tutmak istiyoruz. Özellikle gençlerin Ara Güler’i iyi tanımalarını istiyoruz. Bizim tarihimizde çok değerli kültür adamlarımız, edebiyatçılarımız, yazarlarımız, şairlerimiz, ressamlarımız var. İstanbul ve bu medeniyet önemli isimleri bağrına basan barındıran bir medeniyet. Ara Güler fotoğraf dalında Türk Tarihi açısından hatta Osmanlı Tarihi açısından önemli bir isim. Türkiye sevgisiyle, özellikle milli konulardaki ödünsüz tavrıyla da hepimize örnek oldu.”

Yakın zaman önce yitirdiğimiz dünyaca ünlü foto muhabiri Ara Güler, Üsküdar Belediyesi Nevmekan Sahil’de düzenlenen fotoğraf sergisi ile anıldı. Ara Güler’i anma ve “İstanbul Fotoğrafları” sergisine Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Üsküdar Belediyesi başkan yardımcıları ile Ara Güler’in yakınları ve çok sayıda seveni katıldı. Başkan Hilmi Türkmen tarafından açılışı gerçekleşen anma gecesinde Ara Güler’in orijinal baskılı İstanbul’u anlatan 49 fotoğrafı sergilendi.

“Yakın tarihi deklanşörüyle yazdı”

Anma programında konuşan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen; “Ara Güler üzerine söylenecek çok söz var. Ara Güler’e olan sevgimizi, saygımızı hep taze tutmak istiyoruz. Ara Güler fotoğraf dalında Türk Tarihi açısından hatta Osmanlı Tarihi açısından önemli bir isim. Ara bey, hem ülkemizin hem de kısmen dünyanın yakın tarihini deklanşörüyle yazmış bir muhabiriydi. 90 yıllık ömrünün 68 yılını fotoğrafçılıkla geçirdi. Dünyanın birçok şöhretli ismini fotoğrafladı. İstanbul’un en güzel fotoğraflarını çekti. Türkiye sevgisiyle hepimize örnekti. Özellikle milli konulardaki ödünsüz tavrıyla da bizlere örnek oldu” dedi.

Hilmi Türkmen konuşmasını şöyle sürdürdü: “Değerli Ara Güler’in hem Ülkemizi, İstanbul’umuzu, Türkiye’mizi hem dünyanın çoğu bölgelerini kendi gayreti ile insanların hafızasına nakşedecek güzel fotoğrafları, güzel anıları hepimiz biliyoruz. Ülkemize, milletimize, gençlerimize böyle hizmet etti. Hakikaten farklı bir kişilik, bir karakter. Ve şunu da ifade etmek lazım; Ara Güler kendisine sanatçı denmesine kızıyordu. Ben fotoğraf sanatçısı değil foto muhabiriyim derdi.”

“Her kuşağın sevgilisi oldu”

Programın Ara Güler’in hayattayken planlandığını belirten Belediye Başkanı Hilmi Türkmen,Güler’in kuşaklar arası bir foto muhabiri olduğunu söyledi:

“Arkadaşlarımız görüşmüştü. Çünkü bu programı yapmayı kararlaştırdığımızda Ara Güler hayattaydı. Şimdi Ara Güler’e bir anı gecesi yapıyoruz. Çünkü aramızdan ayrıldı. Ara Güler’i anmak ona vefa duygularımızı böyle güzel bir mekanda siz dostlarımız ile dile getiriyor olmaktan biz mutluluk duyuyoruz. Kendisi her kuşağın sevgilisi oldu. Bugünkü kuşakta aslında Ara Güler’i seviyor. Kuşaklar arası bir foto muhabiri.”

“Gençlerin Ara Güler’i iyi tanımalarını istiyoruz”

“Ara Güler’e olan sevgimizi, saygımızı hep taze tutmak istiyoruz. Özellikle gençlerin Ara Güler’i iyi tanımalarını istiyoruz. Bizim tarihimizde çok değerli kültür adamlarımız, edebiyatçılarımız, yazarlarımız, şairlerimiz, ressamlarımız var. İstanbul ve bu medeniyet önemli isimleri bağrına basan barındıran bir medeniyet. Ara Güler fotoğraf dalında Türk Tarihi açısından hatta Osmanlı Tarihi açısından önemli bir isim” ifadelerini kullandı.

Üsküdar Belediyesi Nevmekan Sahil’de toplanan Ara Güler’in yakınları ve sevenleri usta foto muhabirinin çektiği çok özel İstanbul karelerini orijinal baskılarıyla görme imkanı buldular. Sergi Kasım ayı sonuna kadar Nevmekan Sahil’de açık kalacak.