ŞANLIURFA (AA) - YASİN DİKME - Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Bozova ilçesindeki tarihi Çarmelik Kervansarayı'nın turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı.

İlçeye bağlı Büyük Han Mahallesi'nde yer alan kervansarayın, kitabesi bulunmadığı için kesin yapım tarihi bilinmiyor. Restorasyonu Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen, Evliya Çelebi'nin 17'nci yüzyılda yazdığı Seyahatname'de de bahsettiği Çarmelik Kervansarayı'nın bölge turizmine hareketlilik getirmesi bekleniyor.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdülkadir Acar, Çarmelik Kervansarayı ile yanında bulunan Çarmelik Camisi'nin restorasyonunun birkaç ay önce tamamlandığını anımsattı.

Belediyelerinin kentin tarihi ve kültürel değerlerine büyük önem verdiğini belirten Acar, 17'nci yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen kervansarayın restorasyonunun da aslına uygun şekilde yapıldığını ifade etti.

Abdülkadir Acar, kervansarayın bölge turizme büyük katkı sağlayacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Kervansarayı hem turizm alanında hem de 'çiftçi eğitim merkezi' olarak değerlendirmeyi planlıyoruz. Bu konuyu valiliğimizle de paylaştık. Büyük bir tarihi mirasımız var. Bu mirası gelecek nesillere taşıma adına belediyemizin ortaya koyduğu bir misyon var. Bu misyonla geçmişi restore ederek, koruyarak gelecek nesillere aktarma anlamında ciddi çalışmalarımız var. Kale eteği, Kızılkoyun ve Barutçu hanları projelerimizle tarihimizi muhteşem bir şekilde geleceğe taşımaya çalışıyoruz. Tarihi yapılarımızı ve kervansarayımızı Türkiye'ye ve dünyaya tanıtma anlamında vizyonumuzu ortaya koymuşuz. Kervansarayımızı tarihi dokusu içerisinde insanlara faydalı bir şekilde kullanıma açacağız."

- "Kültür ve turizm altyapısının kurulması için çalışıyoruz"

Kültür ve Turizm İl Müdürü Aydın Aslan da Çarmelik Kervansarayı'nın turizme kazandırılması konusunda çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Çarmelik'in tarihi dokusu dolayısıyla bölgenin en önemli kervansarayı olduğunu vurgulayan Aslan, şöyle devam etti:

"Tüm kurumlarımız kentin tarihi için elini taşın altına koymuş durumda. Bakanlığımız, valiliğimiz, büyükşehir belediyemiz ve diğer ilgili kurumlarımız Şanlıurfa'nın kültür ve turizm altyapısının kurulması ve korunması yönünde çok önemli çalışmalar yapıyor. Özellikle şehir içindeki tarihi dokunun korunması anlamında ve turizm alanlarına ulaşımı adına çalışmalar devam ediyor. Şehirde bir ortak aklın bulunması, birbirleriyle koordineli olmaları bizim açımızdan gerçekten motive edici bir durum. Bu çerçevede Çarmelik Kervansarayı'nın turizme kazandırılmasıyla ilgili projelerimiz devam ediyor. Bununla ilgili birkaç yol haritası çizdik. Projeleri değerlendiriyoruz. İnanıyorum ki en kısa sürede bu çalışmaları tamamlayarak kervansarayı turizme kazandırmış olacağız."