Şanlıurfalı Modacı Faruk Saraç, kuruluşunun 555. yılında Kapalıçarşı esnafı kıyafetlerinin tarihsel değişiminin bugüne uyarlandığı yeni kreasyonunu, “Geçmişte Kapalıçarşı” defilesiyle sergiledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Başbakanlık Tanıtma Fonu himayesinde, Kapalıçarşı’da gerçekleştirilen defileye, modacılar, sanatçılar ve davetliler katıldı. Daha önce Sarı Zeybek, Padişahın Esvabı, Geçmişten Günümüze Polis gibi kreasyonlarıyla adını duyuran Faruk Saraç, yaptığı açıklamada, defileyi tarihle modayı birleştirmek amacıyla hazırladığını söyledi.

Defilenin izleyenleri tarihsel bir yolculuğa çıkardığını belirten Saraç, “Bu seferki yolculuğum, Kapalıçarşı. İstanbulumuzun 555 yıllık simgesi. Burada birçok esnaf ve sanatkâr yetişmiş, ustalar çıraklara el vermiş, kalfa olmuşlar. Bu, beni hep etkilemişti. Beş sene önceki bir projemdi. Gün bugünmüş. Son ustalarımız kaldı. Onlara biraz destek çıkmak adına, eğer Kapalıçarşı burada bir sokak verirse, kendilerine tamamıyla bir sanat ve zanaat sokağı kurmayı çok isterim” dedi. Faruk Saraç, meslekte 35. yılına girdiğini anlatarak, defileyi, zanaat ve sanatkârlara biraz daha sahip çıkmak adına düzenlediklerini ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ömer Arısoy da, “Fatih Sultan Mehmet ve Kanuni Sultan Süleyman'ın mirası olan bu güzide mesleklerin, bugün kendilerine has kıyafetler içerisinde can bulması, bizi çok mutlu etti. Ticaretin, pekâla kanaatkarlık, cömertlik ve kardeşlik içinde yapılabileceğini ispatlayan, bu helal kazanca açık, haram kazanca kapalı çarşı, bizlere yüzyıllar ötesinden bir mesaj taşıyor. Bu mesajın ruhuna uygun her türlü faaliyeti desteklemeye hazırız” dedi. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ise yapılan birçok araştırmaya göre, Kapalıçarşı'nın turistlerin dünya çapında en çok tercih ettiği yerlerden olduğuna işaret etti.
Sokak satıcılarının geçişiyle başlayan defilede, oyuncu Cihan Ünal’ın seslendirdiği edebi bir metinle, kıyafetleri sergilenen mesleklerin tanıtımı yapıldı. Defilede, Sedefkâr, Bozacı, Mühürcü, Çarıkçı ve Yorgancı gibi esnafın, özel bir teknikle yeniden dokunmuş toplam 32 kıyafeti sergilendi. Uzun bir araştırma döneminin ardından hayata geçirilen projede, esnafın kullandığı aksesuarlar da aslına uygun olarak yeniden hazırlandı.