Yapımcılığını ve yönetmenliğini, daha önce farklı film ve dizilere danışmanlık yapan Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sedat Benek ile Sinan Arıkan'ın yaptığı filmde, Suriye'deki savaşın çocuklar üzerinde bıraktığı travma konu ediliyor.

Şanlıurfa'nın sokak, han ve meydanlarında çekilen Kevok (Güvercin) adlı filmde Halepli "Diyar"ın hikayesinden yola çıkılarak ülkelerindeki olaylar sebebiyle göç etmek zorunda kalan savaş mağduru çocukların karşılaştıkları sıkıntılar anlatılıyor.

Ülkesindeki iç savaşta ailesinin bütün fertlerini kaybeden Diyar'ın, 40 yıl önce Şanlıurfa'ya gelin giden ninesiyle sürdürdüğü günlük yaşantısına yer verilen filmin uluslararası yarışmalarda ödül alması hedefleniyor.

- "Gerçekler filme yansıtıldı"

Yönetmen Doç. Dr. Benek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık bir yılda çekimlerini tamamladıkları filmin senaryosunun gerçek hikayelerden oluştuğunu söyledi.

"Kevok" filminin daha çok Suriye'de devam eden savaşın çocuklar üzerindeki etkisini işlediğini anlatan Benek, şunları kaydetti:

"Şanlıurfa'ya gelip yaşamak zorunda kalan kahramanımız Diyar, büyük bir travma geçirmektedir. Aslında bu filmi bana göre önemli kılan, başarısını ortaya koyan şey, oyuncuların tamamının gerçek hayatta yaptıkları işi filme yansıtmalarıdır. Örneğin başrol oyuncumuz, Diyar'ı canlandıran çocuk gerçekten Halep doğumludur ve savaş çıktıktan sonra Halep'ten Urfa'ya gelmiştir. Halil ise gerçek hayatta da bir kuşçudur." diye konuştu.

- Uzun metrajlısı düşünülüyor

Benek, film ile aralarında Boğaziçi Üniversitesi Kısa Film Festivali'nin de olduğu bazı yarışmalarda ödüller aldıklarını kaydetti.

Eserle Almanya, İspanya, İngiltere ve Fransa'daki yarışmalara da katıldıklarını bildiren Benek, "Kevok filmini uluslararası arenadaki film festivalinde göndermeye devam etmekteyiz. Örneğin Barcelona'ya Alternatif Sinema Festivali'ne gönderdik, İngiltere'ye ve Fransa'ya gönderdik, 4 ülkeye göndermiş bulunmaktayız. Yurt dışındaki film festivallerinde ödül alacağımızı düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemlerde bu kısa filmi uzun metrajlı filme çevirme düşüncemiz de var." diye konuştu. 

-Türkçeyi film sayesinde öğrendi

Filmin 9 yaşındaki Halepli başrol oyuncusu Can Hemid de yaklaşık 4 yıl önce Türkiye'ye sığındıklarını dile getirdi.

Film sayesinde Türkçe konuşmayı öğrendiğini aktaran Hemid, "Film çok güzel geçti. Artık daha çok filmde rol almak istiyorum." dedi.