Harran Kaymakamlığı bünyesinde, 16-45 yaşlarındaki dezavantajlı kadınlar veya okula devam edemeyen gençler için hizmet veren aile destek merkezinde, Türk ve Suriyeli kadınlara 10 aydan bu yana keçe, ahşap oyuncak, halı ve seramik kursu veriliyor. Kurslara yüresel kıyafetleriyle katılan kadınlar tarafından üretilen ürünler ""Amazon Kraliçeleri" markasıyla İstanbul başta olmak üzere çeşitli kentlerde satışa sunuluyor.

Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde, meslek öğrenen Türk ve Suriyeli kadınlarca üretilenler "Amazon Kraliçeleri" adıyla markalaştırıldı
- Kaymakam Ayca: 
- "Haleplibahçe'de bulunan Amazon Kraliçeleri mozaiklerinden esinlenerek ve kadın üretimini ön plana çıkarmak amacıyla Amazon Kraliçeleri ismini marka olarak kullanmaya karar verdik. Tescil işlemlerinin tamamlanmasının ardından ürünlerimiz, Amazon Kraliçeleri markasıyla satışa sunulmaya başladı"
- Kursiyer Alma: 
- "Ürettiğimiz ürünlerin marka haline gelmesi bizi çok mutlu etti. Burayı iş yeri olarak görmüyoruz; motive olduğumuz, rahatladığımız bir yer olarak görüyoruz"

Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde Türk ve Suriyeli kadınlarca üretilenler, Haleplibahçe'deki Amazon Kraliçeleri mozaiklerinden esinlenerek "Amazon Kraliçeleri" markasıyla satılıyor. 

Harran Kaymakamlığı bünyesinde, 16-45 yaşlarındaki dezavantajlı kadınlar veya okula devam edemeyen gençler için hizmet veren aile destek merkezinde, Türk ve Suriyeli kadınlara 10 aydan bu yana keçe, ahşap oyuncak, halı ve seramik kursu veriliyor.

Yaklaşık 90 kadının eğitim gördüğü merkeze yöresel kıyafetleriyle gelen kadınlar, bir yandan atölyede kalasları makineler vasıtasıyla işlerken bir yandan da ince el işi çalışmalarıyla unutulmaya yüz tutmuş yaklaşık 300 çeşit oyuncağı üretiyor.

Keçelere de yeni form kazandıran kadınlar, Haleplibahçe kazılarında bulunan tarihi mozaik motiflerinden esinlenerek mozaik keçe yapıyor.

Seramik kursunda da çamura birbirinden güzel desenler işleyen kadınlar, bunları fırında pişiriyor. Halı kursunda ise kadınlar, birbirinden değerli el işi göz nuru halılar üretiyor.

İstanbul başta olmak üzere çeşitli kentlerde satışa sunulan ürünlerin büyük ilgi görmesi üzerine Kaymakam Temel Ayca'nın girişimleriyle el emeği ürünler, kadın savaşçıları tasvir eden mozaiklerden esinlenerek "Amazon Kraliçeleri" ismiyle markalaştı.

- "Marka ismi belirlemek için profesyonel kişilerden destek aldık"

Kaymakam Ayca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Harran'ın turizm potansiyelinin yüksek olduğunu, turistlere sunulacak hediyelik eşyanın bulunmaması nedeniyle çalışma başlattıklarını söyledi.

Çalışmalar sonucunda bölgede kadınları göz önüne alıp pozitif ayrımcılık yaparak aile destek merkezi açtıklarını anlatan Ayca, "Burada kadınlara hediyelik eşya üzerine kurslar vermeye başladık. Bu merkezimizde Türkiye'deki diğer destek merkezlerinden farklı olarak Harranlı ve Suriyeli kadınlar bir arada eğitim alıyorlar. Böylede Suriyelilerin buraya entegrasyonunu da sağlamış oluyoruz." dedi.

Kurslara katılan Türk ve Suriyeli kadınların bütün işleri beraber yaptığını belirten Ayca, kursiyerlerin bu uygulamadan memnun olduğunu ve güzel işlerin ortaya çıktığını dile getirdi.

Ürünlerin sadece hammaddesinin ilçe dışından getirildiğini, kursiyerler tarafından işlenerek ürün haline dönüştürüldüğünü aktaran Ayca, şöyle devam etti:

"Kurslarımız kısa sürede iyi bir yere geldi. Bundan sonra satış yapılması ve kursiyerlere bir gelir sağlaması lazım. Bunun için bir marka olarak satışları başlatma kararı aldık. Marka ismi belirlemek için profesyonel kişilerden destek aldık. Daha sonra Haleplibahçe'de bulunan Amazon Kraliçeleri mozaiklerinden esinlenerek ve kadın üretimini ön plana çıkarmak amacıyla Amazon Kraliçeleri ismini marka olarak kullanmaya karar verdik. Daha sonra tescil işlemlerinin tamamlanmasının ardından ürünlerimiz Amazon Kraliçeleri markasıyla satışa sunulmaya başladı."

- "Hedefimiz bu kursları köylerde de açmak"

Ürünlerin satışa sunulmasıyla kadınların gelir elde etmeye başladığını vurgulayan Ayca, gelirlerin her geçen gün artacağına inandığını dile getirdi. 

Ayca, kadınların yaptıkları çalışmalardan mutlu olduklarına işaret ederek şunları söyledi:

"Zaman içerisinde kadınların kurslara bakış açısını değiştirdik. Para kazanmaya, gelir elde etmeye başladıkça mutlu oldular. Burada insanların bazı şeyleri gözleriyle görmesi gerekiyor. Bunu gösterdikten sonra kurslara katılımın da artacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki yıl hedefimiz bu kursları köylerde de açmak. Burada mesleğini yeteri kadar öğrenen, belgesini alan kursiyerlerimizi öğretici olarak göndermeyi planlıyoruz." 

- "İnşallah markamızı daha yükseklere çıkarırız"

Kursiyerlerden Suriyeli Hela İbrahim de ilçedeki konteyner kentte kaldığını, meslek öğrenmek için kursa katıldığını belirtti.

Bulunduğu ortamdan mutlu olduğunu anlatan İbrahim, "8 aydır bu kursta çalışıyorum. Yaptığım işten çok memnunum. Türk arkadaşlarımızla çok güzel bir ortamda hep birlikte üretim yapıyoruz." dedi. 

Hatice Alma da kursta Suriyeli arkadaşlarıyla ahşap oyuncak yaptıklarına dikkati çekerek "Şu anda torna başındayım. Arkadaşlarım farklı makinelerin başında çalışıyor. Ürettiğimiz ürünlerin marka haline gelmesi bizi çok mutlu etti. Burayı iş yeri olarak görmüyoruz; motive olduğumuz, rahatladığımız bir yer olarak görüyoruz. Biz buranın daha fazla gelişmesini, kadınların daha fazla iş sahibi olmasını, el birliğiyle azimle daha güzel işler çıkarmayı istiyoruz." diye konuştu.

Cemile Yardımcı da ürettikleriyle yeni bir marka olarak kendilerini tanıtmaya çalıştıklarını söyledi.

Daha fazla başarı sağlamak için yoğun bir şekilde çalışmalarına devam ettiklerini belirten Yardımcı, "İnşallah markamızı daha fazla yükseklere çıkarırız. Bu konuda herkesin desteğini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.