Kilis Valisi Mehmet Tekinarslan, "Bizim hedefimiz buraları hem yaşanılır hem de buraları gelecek beklenir hale getirmek. Bizi hiçbir düşman bu topraklardan ayıramaz. Hem vatan sevgisiyle buralara sahip çıkacağız, hem de geleceği buralarda bularak sahip çıkacağız. Gençlerimizin 'ya biz burada nasıl geçineceğiz' diye buraları terk etmemesi lazım. Köylerimizin boşalmaması, başta tarımsal alanda göstereceğimiz gayretlerle daha da yatırım yapılan ve yaşanılabilen yerlere dönüşmesi lazım. Biz bunu hedef olarak, önümüze hedef olarak koyduk." dedi.

Halk arasında "Kilis karası" olarak adlandırılan siyah üzümün tanıtılması amacıyla Kilis Valiliği öncülüğünde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Belediye desteğiyle Musabeyli ilçesi Çayıraltı köyünde "Üzüm Şenliği" gerçekleştirildi.

Kilis Valisi Mehmet Tekinarslan, şenlikte yaptığı konuşmada, siyah üzümün kent halkının en önemli geçim kaynaklarından biri olduğunu belirtti.

Düzenledikleri şenliğin üretimin artmasına ve gelir düzeyinde ilerleme sağlamasını ümit ettiklerini vurgulayan Tekinarslan, Kilis’in her geçen gün gelişen bir kent olduğunu bildirdi.

Köylerin daha yaşanılır hale getirilmesi ve gelecek anlamında insanlara fırsatlar sunması için çalışmalar yürütüldüğü anlatan Tekinarslan, "Seher vaktinden yatsı ezanına kadar tarlasından gelemeyen insanlarla biz bu işi yapabiliriz. O zaman muvaffak oluruz. Bizim hedefimiz buraları hem yaşanılır hem de buraları gelecek beklenir hale getirmek. Bizi hiçbir düşman bu topraklardan ayıramaz. Hem vatan sevgisiyle buralara sahip çıkacağız, hem de geleceği buralarda bularak sahip çıkacağız. Gençlerimizin 'ya biz burada nasıl geçineceğiz' diye buraları terk etmemesi lazım. Köylerimizin boşalmaması, başta tarımsal alanda göstereceğimiz gayretlerle daha da yatırım yapılan ve yaşanılabilen yerlere dönüşmesi lazım. Biz bunu hedef olarak, önümüze hedef olarak koyduk." diye konuştu.

- "Ne kadar imkanımız varsa, bunları da sizlere sunacağız"

Kent genelinde su sıkıntısı yaşandığını, bu kapsamda yapılacak barajlarla belli havzalara su ulaştırılacağını bildiren Vali Tekinarslan, şunları söyledi:

"Sudan daha değerlisi yok. Vatandaş, özellikle kıt kanaat çalışıp, çabalayıp evine geldiği zaman ihtiyacını giderecek kadar su bulamıyor. İnşallah önümüzdeki dönemde biz bu yer altı sularıyla ilgili biraz daha çaba sarf etmemiz lazım. Alnının terini toprağa katıp, oradan çoluğunu çocuğunu büyütmeye Türkiye’ye ve gelecek nesillere hazırlamaya çalışan insanlarımız var. Onları asla ihmal edemeyiz unutamayız, hiçbir taleplerine duyarsız kalamayız, kalmayacağız inşallah. Ne kadar imkanımız varsa, bunları da sizlere sunacağız. Üzüm, zeytin ve fıstık gibi ürünlerin nitelikli ve sağlıklı bir şekilde üretildiği takdirde o zaman bu bizim için üç beş dönüm bağ sahibi olmaktan çıkar ve iş yeri sahipliğine dönüşür."

Belediye Başkanı Hasan Kara da Kilis'in tarımsal ürünlerin çeşitliliği bakımından çok önemli potansiyeli bulunduğunu kaydetti.

Siyah kuru üzümün sağlık açısından faydalı olduğunu anımsatan Kara, "Biz iyi ürün üretiyoruz ama iyi şekilde pazarlama yapamıyoruz. Şehirlerdeki kadınların çoğu yüzüne krem kullanıyor, cildini güzelleştirmek için. Eski insanlarımızın şalvar cebi kuru üzümle dolu olurdu. O üzümleri yedeklerinde ne olurdu ciltlerine renk verirdi. Çünkü siyah üzüm kan yapıcı özelliği sahip." ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri bağları gezdi ve toplanan üzümleri, bölgede "patos" olarak adlandırılan potasyum ve zeytinyağı karışımıyla yağlama işleminden geçirip kurutulmak üzere brandalara bıraktı.

Daha sonra köyde kurulan üzüm pekmezi tesisinde, pekmezin yapım aşamaları hakkında katılımcılara bilgi verildi.

Programa, AK Parti Kilis Milletvekili Mustafa Hilmi Dülger, Musabeyli Kaymakamı Ertuğrul Avcı, İl Emniyet Müdürü Günter Şenses, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Hakan Başaklıgil, oda başkanı, daire müdürleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.