Şanlıurfa'daki Mutfak Müzesi'nde açılan yemek kurslarına katılan kadınlar, geleneksel lezzetleri öğreniyor.

Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'nin yemek kültürüyle öne çıkan şehirlerinden Şanlıurfa'daki yöresel lezzetlerin geleceğe taşınmasına katkı sağlamak amacıyla çalışma yapıyor.

Bu kapsamda Mutfak Müzesi'nde düzenlenen yemek kurslarına, şimdiye kadar binin üzerinde kadın katıldı. Kurslarda kadınlar, borani, ağzı açık ve içli köftenin de aralarında bulunduğu 16 çeşit yemeğin yapımını usta aşçılardan öğrenme imkanı buluyor.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ve eşi Sema Çiftçi'nin katılımıyla, 30 kursiyer için Mutfak Müzesi'nde sertifika töreni düzenlendi.

Çiftçi, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, haftanın 6 günü müzede kursiyerlere eğitim verdiklerini söyledi.

Kadınların kurslara gösterdiği ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getiren Çiftçi, şunları kaydetti:

"Belediyemiz malzemeleri karşılıyor. Kadınlarımız, Şanlıurfa mutfağına özgü yemekleri yapıyor. Daha sonra sosyal tesislerimizde ve şehirde bu yemeklerin servisi yapılıyor. Bu aynı zamanda istihdam da oluşturuyor. Çünkü yemeğin satışından elde edilen gelir, yine kadınlarımıza ödeniyor. Kurs, kadının ekonomiye katkısı, şehrin canlanması, mutfağın unutulmaması, genç kızlarımıza kültürümüzün yemeklerinin tanıtılması gibi birçok amaca hizmet ediyor. Kadınlarımızın her yönüyle aktif olmasına katkı sağlıyoruz ve bunu önemsiyoruz."

- "Annelerinden çok kurstan öğreniyorlar"

Kurs eğitmeni Ayşe Açaral da kurslara daha çok Şanlıurfa'ya dışarıdan gelen kadınların ilgi gösterdiğini bildirdi.

Her gün bir menü üzerinde çalıştıklarını anlatan Açaral, şu ifadeleri kullandı:

"İnsan genelde kendi yöresinin yemeklerini bildiğini zannedebiliyor ama evlerde kültürümüze ait yapılmayan çok sayıda çeşidimiz var. Onun için burada unutulmaya yüz tutmuş yöresel yemeklerimizi, emek isteyen, besin değeri yüksek yemekleri tanıtmaya çalışıyoruz. İnsanlar kendi annelerinden çok, kurs ortamı olduğu zaman daha iyi öğrenme imkanı buluyor."

Kursa katılan Harran Üniversitesi öğrencisi Beyaz Bayram, Şanlıurfa kültürüne ait yemekleri öğrenmek için eğitim aldığını söyledi.

Kursun kendisine önemli katkısı olduğunu fade eden Bayram, usta aşçılardan yemeklerin püf noktalarını öğrenme imkanı bulduğunu bildirdi.