Şanlıurfa Mutfak kültürü, geçmişten gelen en zengin kültürel miraslarımızdan biridir. Urfa Mutfağını, müstesna konumuna getiren, sahip olduğu tarihsel ve kültürel birikimidir.

Binlerce yıllık tarihi geçmişiyle birlikte, tarihi geçmişi çok eski olan yemek kültürünün, şehrin kalkınması ve gelişmesi, tanınırlığının arttırılması, ilimiz mutfağının bir miras olarak, yaşayan bir kültüre dönüştürülmesi, yöresel özelliklerini kaybetmeden tanıtılarak gelecek nesillere aktarılmasının ne kadar gerekli olduğu tartışılmaz bir gerçektir.

İlimizin Mutfak ve yemek kültürünü zenginleştirmek, unutulan ve yapılmayan mahalli yemeklerimizin tekrar yapılarak günümüze kazandırılması amacıyla Şanlıurfa İli Kültür eğitim sanat ve Araştırma Vakfı bünyesinde SODES’in katkıları ile “Gastronomi Turizmi ile İstihdamı Artırıyoruz Projesi” kapsamında Yöremize özgü yemeklerin yaşatılması kursu açılmıştır. 9 aylık kursta kursiyerlere yöresel yemek yapımı, mesleki bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi, hazırlık, hijyen kuralları, malzemenin özelliği, ölçüsü, Pişirme, sunum, püf noktalar vb. konularda uygulamalı eğitimler verilmektedir.

Geleneksel yemeklerin yaşatılması, tanıtılması ve farklı yörelerin kültürel zenginliklerinin tanınması anlamında İzmir ilinden Karabağlar Nevvare Salih işgören Anadolu lisesi okulundan 1 öğretmen ve 4 öğrenci kurs yerimizi ziyaret ederek Mahalli yemeklerimizin yapımı hakkında kurs eğitmeninden bilgiler aldılar.

16-20 Ekim 2018 tarihleri arasında Yöresel Mutfağımızda kurs görecek öğrenciler Kasımda ayında İzmir ilinde yapılacak bir sunum ile yemeklerimizin tanıtımını yapacaklar.