Program hakkında basın toplantısı düzenleyen Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Emin Özçınar, "Müzik şehri Şanlıurfa'nın müzik tarihinin bu sempozyumla uluslararası anlamda tanıtılmasını sağlayacağız" dedi.

Düzenlenecek olan etkinlikler ve sempozyumla ilgili basın açıklamasında bulunan Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Emin Özçınar, "Şanlıurfa 12 bin yıllık geçmişe sahip bir şehirdir. Şanlıurfa'nın kültürü, gastronomisi, tarihi önemli ve biz Büyükşehir Belediyesi olarak bu konularda gerekli çalışmaları yaptık. 2018 yılı itibariyle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da dile getirdiği gibi Şanlıurfa'nın müzik şehri olması hasebiyle UNESCO 'ya başvurusu vardı ve geçici olarak UNESCO tarafından  kabul edildi. Şanlıurfa'daki müzik tarihi ile ilgili neler yapabiliriz, Şanlıurfa'nın müzik kültürü ile ilgili bilgi, belge ve dokümanları nasıl toplayabiliriz,  diyerek bir araya geldik. Bu anlamda 15 Kasım itibariyle Şanlıurfa'da Uluslararası Geçmişten Günümüze Urfa'da Müzik Sempozyumu başlayacak" dedi.

"ŞANLIURFA MÜZİK TARİHİNİN TANITILACAĞI BİR SEMPOZYUM"

Konuşmasında sempozyumu düzenlemekteki amaçlarını anlatan Özçınar, "Şanlıurfa'nın arkeolojide yaklaşık 12 bin yıllık geçmiş olan süre içerisinde kazılarda bulunan müzik aletleri, bulunan mozaik ve buluntularla ilgili bir değerlendirme yapılacaktır. Bu anlamda da uluslararası 6 tane bildirimiz var. Bu bildirilerden biri İngiltere'den Orfeyus ile ilgilidir. Şanlıurfa İslam Tarihi öncesi ve sonrası günümüzle ve bu süre içerisinde izlenmiş olduğu yol haritasını bilim adamlarının Urfa müziği ile ilgili bildirileri ile sunulacaktır. Müzikle ilgili Urfa Sıra Geceleri 2011 yılında somut olmayan kültür varlıkları olarak UNESCO tarafından kabul edilmişti ve amacımız farklı alanlarda da UNESCO'da yer alabilmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.

"FARKLI MÜZİK KÜLTÜRLERİ BİR ARAYA GETİRİLECEK"

Şanlıurfa müzik tarihinin bu sempozyumla uluslararası anlamda tanıtılmasına katkı sağlayacağına değinen Özçınar, "Müziğin sosyolojik olarak toplum üzerinde etkisi konusunda bildiriler var. Toplamda 76 tane bildiri başvurusu yapıldı. Komisyonumuz bundan 66 tanesini yayınlamayı uygun gördü. 15 kasımda yapılacak olan sempozyum 4 oturumdan oluşmaktadır. Müzİğin tarihi, sosyolojik ve arkeolojik olarak değerlendirilmesi ve müzik tarihi ile ilgili 3 gün boyunca 4 oturumda bunları değerlendireceğiz. Tarihi Gümrükhanı'nda da 3 gün boyunca saat 11 .00 ve 14.00 de farklı müzik kültürleri canlı performanslar olarak sergilenecektir. En önemlisi de 2018 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca Göbeklitepe'nin önemli rol alması hasebiyle müzikle birlikte biraz daha öne çıkarmak için orada da etkinlik düzenlenecektir. Şanlıurfa'nın tanıtımına faydalı olacağına inandık. Bu etkinliklerle hem Türkiye'de hem de uluslararası Şanlıurfa'nın tanıtımına katkı sağlayacağını düşünüyoruz" diye konuştu.  

GAPTEAM’de 15- 18 kasım tarihleri arasında 4 gün sürecek olan '2018 Uluslararası Geçmişten Günümüze Urfa'da Müzik Sempozyumu ve Etkinlikleri' şunlardır:

15 KASIM ETKİNLİKLERİ VE SEMPOZYUM AÇILIŞI

4 gün sürecek olan Sempozyum ve etkinlikler kapsamında 15 Kasım’da 09.30’da GAPTEM’de Urfalı Sanatçılar Sergisi ile başlayacak olan Sempozyum, açılış seronomisi ve 3 oturum ile günü tamamlayacak.

Sempozyum Etkinlik Programı ise;  Saat 14.00’de Gümrükhan’da Kısas Aşıklar Geleneği Resitali, Saat 16.00’da Rabia Meydanında Cem Bergamali Ritim Gösteri ile devam edecek. 15 Kasım saat 20.00’de Mehmet Akif İnan Konferans Salonunda Büyükşehir Belediyesi Sıra Gecesi konseri ile ilk gün tamamlanmış olacak.

16 KASIM MÜZİK ŞÖLENİ

2. Gününde ise 09.00’da GAPTEM’de başlayacak olan Sempozyum 5 Oturum bildirisi ve sunumlar ile devam ederken etkinliklerde ise; 16 Kasım Cuma günü saat 10.30’da Gümrükhan’da başlayacak olan Sıra gecesi dinletisini, 14.00’de Dengbejlik ve Dengbej Geleneği dinletisi, 20.00’da ise Kemalettin Gazzezoğlu Kültür Merkezinde Ruha Medeniyetler Korosu konseri düzenlenecek.

17 KASIM MÜZİK DİNLETİLERİ

09.30’da GAPTEAM’de başlayacak olan 3. Gün Müzik Sempozyumu 5 oturumun ardından kapanış konuşmaları ile tamamlanacak

Etkinliklerde ise; 17 Kasım Cuma günü saat 10.30’da Gümrükhan’da başlayacak olan  Birecik müzik dinletisi, 14.00’de Rebab, attebe geleneği dinlesitisi, 20.00’de Mehmet Akif İnana Konferans Salonunda Mehmet bitmez ‘’Divân’dan Gazeller’’ Konseriyle 3. Gün etkilinlikleri tamamlanacak.

18 KASIM'DA ADRES GÖBEKLİTEPE’DE

Sempozyum ve Müzik Etkinliklerinin son gününde ise; Kültür ve Tarih Gazisi, Göbeklitepe Gezisi ile Göbeklitepe’de  yapılacak olan Senfonik Urfa Türküleri Konseri ile tamamlanacak.