Büyük Usta için Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından Eyyubiye’deki Harrankapı Aile Mezarlığında kabri başında bir anma programı gerçekleştirilirken TRT Türkü ve TRT GAP radyolarında çeşitli programlar yapıldı. Şanlıurfa’daki TV kanalları ise Tenekeci Mahmut Güzelgöz Belgeselini yayınlayarak Ustaların Ustası Tenekeci Mahmut Güzelgöz’ü anıyor.

1919 yılında Urfa’nın Eyyubiye Mahallesinde doğan Mahmut Güzelgöz mesleği olan Tenekeci lakabı ile biliniyor. Döneminin büyük ustaları olan Hacı Nuri Hafız, Damburacı Derviş ve Mukim Tahir’den Urfa müzik geleneğinin bütün inceliklerini öğrenen Tenekeci Mahmut halk biliminin bütün detaylarına hâkim, öğrendiklerini isteyen ve merak eden herkese öğreten çok önemli bir kaynak kişi ve müzik ustası. Yetişmelerinde emeği ve katkısı olan sanatçılarımızdan bazıları şunlar: Kazancı Bedih Yoluk, Mehmet Özbek, Abdullah Balak, Mahmut Coşkunses, Mehmet Delioğlu, Mahmut Tuncer Zekeriya Ünlü, Bakır Karadağlı, Halil Sezgin… İbrahim Tatlıses, İzzet Altınmeşe, Selahattin Alpay, Münevver Özdemir, Bülent Serttaş, Hüseyin Turan gibi pek çok halk müziği sanatçısı da Tenekeci Mahmut Güzelgöz’den derlenen türkülerimizi repertuvarlarına aldı.

Urfa müziğinin büyük ustası olarak kabul edilen Tenekeci Mahmut Güzelgöz yurtiçi ve yurt dışından gelen folklor araştırmacılarının da ilk müracaat ettikleri kaynak kişi olarak biliniyor. TRT ve Kültür Bakanlığı arşivlerinde kendisinden derlenen çok sayıda türkü, hoyrat, gazel, Urfa ile ilgili adet ve gelenekler, deyim ve atasözleri, hikâye ve masallar bulunuyor. 

7 Mart 1988 yılında vefat eden Kaynak Kişi, Mevlithan, Gazelhan, Ustaların Ustası Tenekeci Mahmut Güzelgöz’ü biz de rahmet ve şükranla anıyoruz…