UYGAD'tan yapılan açıklama da şu ifadelere yer verildi;

Bu çalışmamız sadece bir gezi değil, bölgedeki belediyelerin ve kaymakamlıkların faaliyetlerini, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nin bölgedeki yatırımları ve bölge halkının yönetimlerden beklentilerini izlemek ve takip etmek amaçlı bir çalışma yaptık.

Bu amaçla önce Birecik Belediyesini ziyaret ederek Başkan Av. Faruk Pınarbaşı adına bizleri karşılayan Yardımcıları Abdulkadir Çopur ve Mahmut Müdüroğlu ile temas kurarak belediye ortak bir çalıştay düzenleyip, belediyenin faaliyetlerini öğrenmeye çalıştık.

Birecik Belediyesi, sahil yolu projesiyle bölge turizmine önemli bir ivme katmış. 2017 yılı içinde yüklenici firma tarafından döşemesi yapılacak olan hatların sokaklara verdiği zararın belediye tarafından karşılanacağı öğrenildi.

İç kale ve şehrin tarihi kapılarından iki tanesinin onarılmasını sağlayacak bir proje üzerinde çalışıldığı ve Birecik’te yatırım yapan güçlü firmalar olduğu ve bunların kurulacak bir OSB ile daha güçlü hale getirileceği öğrenildi. Kelaynak tesislerinin gezilip görülmesinden sonra, Yeni ve Eski Halfeti'ye giderek Kaymakamlık görevini yerine getiren  ve Belediye başkanlığına kayyum olarak atanan Şeref Albayrak ile, Belediye Kültür Md ve Halk Eğitim müdürü Eşref Arıkan ile birlikte turistik bölgelerde bir gezi yapılarak Halfeti saklı kent turizminin durumu ve sıkıntıları üzerinde fikir alış verişi yapılmıştır.

Yeni Halfeti ilçesinde 43 dekar arazi üzerinde Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği modern bir park çalışmasının olduğu ve Yeni Halfeti mezarlığının çevre düzenlemesinin yine Büyükşehir tarafından yapıldığı gözlenmiştir.

Halk eğitim ve İlçe Kaymakamlığının katkılarıyla genç kızlara istihdam ve ekonomik katkı sağlandığı tespit edilmiştir.

Eski Halfeti'de Büyükşehir Belediyesi ve BEL Tur’un sahilde bir işletmesinin olduğu görülmüş, bu işletmenin sahil turizmine katkı sunduğu değerli yöneticisi İ. Halil Sürücü tarafından ifade edilmiştir. BELTUR müdürü Levent Kama kardeşimize de tebriklerimizi gönderiyoruz.

Saklı kent Eski Halfeti'de Büyükşehir Belediyesi'nin ilgili tarih kültürel miras ve mimari kurumlarıyla ortak bir çalışma yaparak bölgede bulunan ve fakir halk tarafından yeterli onarım ve düzenlemesi yapılamayan Müslüman ve gayri müslimlerin birlikte yüzyıllarca hayatını sürdürdüğü tarihi taş evlerin onarımının yapılması aciliyet göstermektedir.

Bilhassa BELTUR ve BELTAŞ’a bu konuda büyük vazifeler düşmektedir.

Eski Halfeti'de Büyükşehir Belediyesi'nin çeşitli kaynaklardan trilyonlarca lira aktararak yapılmasına önayak olduğu ve bölgenin mimari dokusuna uymayan ve yıllardır boş olarak tutulan bir mekânda tespit edilmiştir. Bu yapı ile ilgilide Büyükşehir belediyesine yazı gönderilerek akıbeti öğrenmeye çalışılacaktır.

Ayrıca Eski Kent Halfeti bölgesinde bazı kişilerin, Büyükşehir Kent yönetimi yönetmeliklerine uygun olmayan tanımlarla yetkilendirilmiş, nereden güç ve etki aldığı belli olmayan vasıf ve donanımlarla kendini Büyükşehir temsilcisi gösterip bölge esnaf ve insanına zulüm yaptığı da öğrenilmiştir.

Bunların mutlaka Büyükşehir Belediye Başkanımız Av. Nihat Çiftçi tarafından, kendisi de bir hukukçu olması sıfatıyla bu tür hukuksuzlukların üzerine gitmesi ve inceleme altına alması gerekmektedir.

Bölgede ŞİTAMRAT adında bir hotel yatırımı da ziyaret edilerek işletmecisi Ahmet Öncel ile de görüşülüp, yörede böyle bir işletme ve girişimde bulunduğu için kendisine tebriklerimiz iletilmiştir.

Bu gezi ve incelemede UYGAD’a katkılar sunan Büyükşehir Belediyesine BELSAN ve BELTUR’a teşekkür ediyoruz.

Birecik Belediye Başkanı Av. Mehmet Faruk Pınarbaşı adına yardımcısı Abdulkadir Çopur, yine yardımcısı Mahmut Müdüroğlu ve tüm ekibe teşekkür ediyoruz.