Gaziantep’te, Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Gastronomi ve Turizm Derneği’nin iş birliğiyle, Türkiye’nin farklı kentlerinden getirilen malzemelerle 3 ton aşure pişirilecek.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, konuyla ilgili yaptığı açıklama da ‘’Gazi şehir’den yeni bir rekor denemesi için bir araya geldik. Guinnes’te ilk kez aşureyle bir rekor denemesi yapılacak’’ dedi.

Festival Park’ta düzenlenen törende açıklama yapan Başkan Şahin ‘’Aşure, çokluk içinde birliği, farklılığın zenginlik içerdiğini kanıtlayan bir lezzettir. Birlikte yaşama kültürünün bize nasıl şirinlik, heyecan, sağlık ve kalite verdiğini gösteren bize ait tatlı çeşidimiz. Bütün dünyaya ses vermek istiyoruz. Yeni bir dünya, daha adaletli ve barış dolu bir gelecek, çocuklarımız ve torunlarımız için daha güzel bir dünya için bir aradayız. Yarın Dünya Barış Günü, aşureyle Guinness'e girmek için deneme yapacağız." dedi.
Dünya’da, Guinness’te aşureyle ilgili başlık ilk kez Başkan Şahin ve Gasturder ile açılmış olacak.

Mercimeği Şanlıurfa’dan.

Başkan Şahin, toplamda 3 ton aşure pişirileceğini söyledi. Üç ton malzemenin aynı anda ıslatılacağını ifade eden Başkan Şahin ‘’Malzemelerin her biri farklı şehirlerden geldi. Şanlıurfa'dan mercimek, Balıkesir'den bakla, Malatya'dan kayısı, Karadeniz'den fındık, Aydın'dan incir. Ana malzemeleri de gastronomi şehri olarak biz koyacağız. Aşure, herhangi bir tatlı değil. Aşure aslında dünya barışını simgeliyor. Bu dünyada herkese yer olduğunu, barış içerisinde yaşanabileceğini, güneşin herkesi ısıttığını, gönül darlığına gerek kalmadan, kan dökmeden hep birlikte yaşayabileceğimizi ve çokluk içinde birliğin olabileceğini, lezzetin aslında bu farklılıktan kaynaklandığını bize gösteriyor. Yarın bütün dünyaya, 'Barış zor değil, barış için azıcık çaba sarfedelim' mesajı vereceğiz. 'Gelin bu aşureye herkes bir malzeme koysun ve geleceğin dünyası daha adaletli, barış içerisinde olsun; kan, gözyaşı, savaşlar bitsin' mesajı vereceğiz. Biz Hacı Bektaş'ın, Hacı Bayram-ı Veli'nin, Aşık Veysel'in, Yunus Emre'nin, Hz. Mevlana'nın torunlarıyız. Aşurede sevgi, muhabbet pişecek." dedi.