Çok sık diyet yapıyorum, akşam yemek yemiyorum, gün içinde hiç ekmek tüketmiyorum ama kilo veremiyorum mu diyorsunuz ? Kilo verememenin birçok nedeni olabilir. Şimdi bu nedenlere bakalım.

Bedeniniz insüline dirençli olabilir

Gece kalkıp yemek yeme alışkanlığınız varsa, tatlı krizlerinize dur diyemiyorsanız, yemeklerden sonra uyku hali ve yorgunluk oluyorsa, hızlı kilo alıyor ama bu kiloyu veremiyorsanız, acıkınca halsizlik, baş dönmesi gibi durumlar oluyorsa sebep insülin direnci olabilir. Bunun için hemen bir doktora gidip tahlil yaptırmanız gerekmektedir. Tahlilin sonucuna göre doktorun ve diyetisyenin kontrolünde insülin direncine uygun diyetle kilo vermekte sıkıntı çekmezsiniz.

Tiroidleriniz yavaş çalışıyor olabilir

Kilo veremeyen bireylerin bir kısmında hipotiroid denilen tiroidlerin yavaş çalışmasından kaynaklanan bir sorun olabilir. Bu durumun olup olmadığını anlamak için de tahlil yaptırmak gerekir. Gerekli ilaç ve diyet tedavisiyle kilo verememe sorunu ortadan kalkar.

Böbreküstü bezi fazla çalışıyor olabilir

Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan stresle vücudumuzun çalışma mekanizması böbreküstü bezlerinden kortizol salgılamaktır. Fakat uzun süre kortizol yüksekliği kan şeker dengesini bozabilir, bağışıklık sistemini zayıflatabilir, karın bölgesinde yağlanmaya sebep olabilir. Aynı zamanda kilo almanın tek sebebi kortizolün kendisi değil. Stres durumlarında daha fazla yemek yeme isteğidir. Kortizolü dışardan müdahale ile düşürmek yerine stresimizi azaltacak şeyler yapmak çok daha iyi olur. Kısa yürüyüşler bunun için en iyi başlangıçtır.

Peki tahlillerde bir sorun yok ama ben yine kilo veremiyorum mu diyorsunuz ? Ne gibi yanlışlar yapılıyor bir bakalım.

Yanlış 1: Hedefleri çok abartmak !

Haftada 3-4 kilo vermek gibi bir hedefiniz varsa hemen rafa kaldırın bu hedefi. Normali ayda 3-4 kilodur. Bir ayda verilecek kilo kişiden kişiye değişebilir bu da göz ardı edilmemelidir. Bazı bireyler 2 kilo verirken, çok kilolu bireyler ayda 6-7 kilo bile verebilir. Yani gerçekçi hedefleriniz olursa hayal kırıklığı yaşamazsınız.

Yanlış 2: Çok az kalori ile beslenmek

Az kalori alarak kilo vermek yerine metabolizmanızı yavaşlatırsınız ve kilo vermeniz çok daha yavaş ve sağlıksız olur. Porsiyon kontrolü yapmak, tabaklarımızın boyutlarını küçültmek yeterli olur. Diyeti kendinize eziyete çevirmemeniz gerekir.

Yanlış 3: Az su içmek

Vücudumuzun yüzde 70’e yakını sudur. Su ihtiyacımızı çay, yeşil çay, kahve ile tamamlayamayız. Günde 8-10 bardak su içmek gerekir. Suyumuzu tüketirken bir anda değil yudum yudum içmek gerekir. Ayakta değil, oturur pozisyonda dik durarak su içmemiz gerekir.

Yanlış 4: Fiziksel aktivite yapmamak

Sadece yemeye dikkat ederek evet kilo verilir ama vücudun toparlanması için muhakkak fiziksel aktivite yapmak gerekir. Seçeneklerin en alternatifi en az 45 dakika tempolu bir yürüyüş olabilir.

Yanlış 5: Düzensiz uyku

Gece geç yatıp, sabahları geç kalkmak daha fazla kalori alınmasına sebep olur. Gece geç yatıp abur cubur tüketmek yağ depolanmasına sebep olur. Sabah geç kalkan bireylerin açlık durumu daha fazla olduğundan dolayı sabah kahvaltısında daha fazla besin tüketirler. Beyne doyduğu sinyalini veren leptin hormonu, beyne acıktığı sinyalini veren ise ghrelin hormonudur. Gece uyumadığımızda ghrelin hormonu daha fazla salgılanırken, leptin daha az salgılanır. Metabolizmamız gece yavaş gündüzse daha hızlı çalışır. O yüzden gündüz ayakta olup, gece uyumak daha fazla kalori yaktırır.

Yanlış 6: Ara öğün yapmamak

Öğünler arası 2.5-3 saatten fazla olmamalıdır. Bu durum metabolizmanızın yavaşlamasına ve ana öğünlerde daha fazla besin tüketmenize sebep olur.

Beslenme ve diyet tedavisi, diyetisyen denetiminde yürütülmelidir

Bu küçük düzenlemelerle tartıdaki eksiler hayatımızdaki artılara dönüşebilir. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere sağlıkla kalın