Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gençlerin ve çocukların gönül dünyasına, diline, hayallerine erişemeyen bir kültürün müzelerde, kütüphanelerin tozlu raflarında kalmaya mahkum olduğunu bildirdi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen 2017 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreni'ne katıldı.

Ödüle layık görülen isimleri ve onların temsilcilerini tebrik eden Erdoğan, "Cumhurbaşkanlığı ödüllerini, milletimizin ve devletimizin kültür sanat imkanlarımıza teşekkürünün, takdirinin bir nişanesi olarak veriyoruz. Her fırsatta ifade ettiğim gibi, bir ülke şayet kültür sanat alanında zirveye çıkamamışsa, diğer alanlardaki başarılarının hiçbirini kalıcı hale getirme, tarihe altın harflerle nakşetme imkanı da yoktur." değerlendirmesinde bulundu.

"Kendi tarihini başkalarından öğrenen bir milletin mazisi ile atisi arasında güçlü bir köprü kuramayacağını" vurgulayan Erdoğan, ilhamını kendi özünden almadığı sanat, müzik, kültür abideleri üretemeyen bir milletin dünya çapında eserler ortaya koyabilmesinin mümkün olmadığını ifade etti.

- "Görkemli geçmişe layık bir gelecek inşa etmeliyiz"

Erol Güngör'ün "Türkiye'de bugün hala bağımsız bir kültür şahsiyetinden söz ediliyorsa, bunu bizim eski kültürümüzün her türlü hoyratlık karşısında direnecek kadar kuvvetli olmasına borçluyuz." sözüne atıfta bulunan Erdoğan şöyle devam etti:

"Kültür bir yönüyle medeniyetin toplumla buluşmasını da ifade ediyor. Eğer kültürümüzün geleceğini görmek istiyorsak, bakacağımız yer gençlerimizin, çocuklarımızın dünyasıdır. Gençlerin ve çocukların gönül dünyasına, diline, hayallerine erişemeyen bir kültür, müzelerde, kütüphanelerin tozlu raflarında kalmaya mahkumdur. Bunun için zaman zaman siyasi iktidar olmakla, hatta bağımsız bir ülke olmakla kültürel iktidar arasındaki farkı işaret ediyoruz. Her ne kadar birileri bunu kendi kısır siyasetlerinin dar dünyaları içinde yorumluyorsa da aslında biz topyekun milletimizin geleceği konusundaki endişelerimizi dile getiriyoruz.

Maalesef yeni nesilleri, kendi kültürümüzün, tarihimizin, medeniyetimizin kökleriyle buluşturmakta zorlanıyoruz. Sanatın ve kültürün küresel etkisinde, siz sadece alansanız, tüketenseniz o zaman güneşin altında kalan bir buzdan heykel gibi erimeye başlıyorsunuz. Tam tersine, şayet siz kendi kültürünüz ve sanatınızın gücüyle küresel düzeyde etki sahibiyseniz, işte o zaman tunçtan veya mermerden bir heykel gibi pırıl pırıl parlayarak cazibe merkezi haline gelirsiniz."

- "Kültür ve sanatı öncelikli hedeflerimizde ilk sıraya taşıyacağız"

Erdoğan, "Görkemli geçmişe layık bir gelecek inşa etmeliyiz" ifadelerini kullanarak, bunun da ancak yeni nesillerin gönlünü, ruhunu ve dimağını doyuracak kültür sanat ürünleri ortaya koyarak yapılabileceğine dikkati çekti.

Kültür ve sanat ile bunların zeminini teşkil eden eğitim öğretime özel önem verdiklerinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Geçtiğimiz 15 yılda bu alanlarda arzu ettiğimiz, hayal ettiğimiz, hedeflediğimiz ilerlemeyi kaydedemediğimiz bir gerçektir. Türkiye'nin ekonomide üç kat büyüdüğü bir dönemde, kültür ve sanat alanında hala bu hayıflanmalar içerisinde olmamızdan da, bir öz eleştiri olarak söylüyorum, üzüntü duyuyorum. İnşallah önümüzdeki dönem, kültürü, sanatı, eğitimi, öncelikli hedeflerimiz arasında ilk sıralara taşıyoruz, taşıyacağız." dedi.

Sadece fiziki altyapılarla değil, insan kaynağından içeriğine kadar her alanda kültür, sanat, eğitim, öğretim konusunda devrim niteliğinde reformları hayata geçireceklerini bildiren Erdoğan, "Dünyanın ve bölgemizin geçtiği sancılı süreçte ülkemizi güçlü bir şekilde ayakta tutmak ve 2023 hedeflerine ulaştırmak için gece gündüz çalışıyoruz. Her ülke gibi bizim de kendimize göre önceliklerimiz, hassasiyetlerimiz, imkanlarımız ve handikaplarımız var. Önemli olan şartlarla, imkanları en ideal şekilde değerlendirerek, ülkemize ve milletimize hayırlı hizmetler verebilmektir." diye konuştu.

Bugüne kadar hep bu anlayışla çalıştıklarını belirten Erdoğan, Allah'ın yardımı ve milletin desteğiyle çok önemli başarılara imza attıklarını vurguladı.

Beklediklerini bulamadıkları zamanları da yaşadıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ülkemizde belli bir kesimin, yaşadığımız hadiselerin önemini ve tarihi mahiyetini kavrayamadığını görüyoruz. Biz bunlara rağmen milletimizle birlikte geleceğe yürümeye devam ediyoruz." ifadesini kullandı.

(Sürecek)