Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği Başkanı iş adamı Müslüm Yanmaz, domatesin faydaları ile ilgili MEDYAURFA.COM'a bir açıklama yaptı.

Yanmaz ‘’Domates her mevsim tüketilmeli’’ dedi.

Domatesin olgunlaşmış meyvesi tüketilen bir sebze olduğunu da ifade eden Yanmaz ‘’100 g olgunlaşmış bir domates, yaklaşık 1.9 ile 2.6 g arasında şeker içermektedir. Bir çok sebze türünde olduğu gibi, yüzde 93-95 su olan domatesin şeker içeriği bir sebze türüne gör daha düşüktür’’ dedi.

Yanmaz, domatesle ilgili ‘’Mevsiminde yenilmezse kanser olursunuz’’ açıklamalar da bulunan Canan Karatay’a da tepki gösterdi.

Yanmaz ‘’Canan hanım iyi ki Hollanda’da, Suudi Arabistan’da veya Sibirya’da yaşamıyor. Mevsim yok diye insanlar meyve sebze tüketmeyecekler mi ? Anlaşılması zor bir düşünce. Ancak bu düşünce kamuoyunu yanıltan, bilimsellikten uzak, çok tuhaf, çok yanlış bir düşüncedir’’ dedi.

Şekerle ilgili soğandan örnek veren Yanmaz, açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

‘’100 g soğan tüketildiğinde yaklaşık 4.2 g şeker alınmaktadır. Basında yer alan haberlere göre domatesin şeker içeriğinin yüksekliğinden dolayı yenilmesinde sakıncalardan söz edilmekte ancak sonbahar aylarında ise istenildiği kadar tüketilmesinde bir sakınca olmadığı belirtilmektedir. Söylenenin aksine domatesin şeker içeriği sonbahar aylarında daha da yükselmektedir. Meyve ve sebzeler tüketildiklerinde içermiş oldukları renk, tat, koku, aroma, mineral maddeler ve lif özellikleri sayesinde insan beslenmesinde önemli yerler tutmaktadır. Domates içermiş olduğu likopenden dolayı oldukça önem arz eder. Likopenin faydaları ise yapılan bir çok bilimsel araştırma ile artık kanıtlanmıştır. Bunlardan bazıları ise; Güçlü bir antioksidan olması, kardiovasküler sağlığa olan olumlu etkileri, kolesterol değerlerinin azalmasına etkisi, rahim, prostat, mide, meme, akciğer kanserine yönelik koruyucu etkisi olduğu ayrıca DNA hasarına karşı koruyucu etki gösterdiği birçok bilimsel çalışma ile desteklenmiştir. Ayrıca domatesin yüksek miktarda ürik asit içerdiği kamuoyuna lanse edilmeye çalışılmıştır. Bunun bilimsellikle hiç bir ilgisi olmayıp, University of Pittsburgh Medical Center tarafından bildirime göre ürik asit risk grubu ürünler aşağıda sıralanmıştır

• Kırmızı et

• Alkol

• Aşırı yağlı yiyecekler

• Şekerli içecekler

• Baklagiller

• Mantarlar

• Ispanak

• Karnabahar

• Kuşkonmaz

Günümüzde domatesin dört mevsim üretim olanağı vardır. Özellikle iklim koşullarının uygun olmadığı çok soğuk kış aylarında veya yine sıcak yaz aylarında domates yetiştiriciliği kısıtlanmakta bu durumda seralar devreye girmektedir. Seralar kapalı alanlar olduğu için hastalık ve zararlı kontrolüde daha kolay olabilmektedir. Ayrıca bu alanlarda biyolojik mücadele yöntemleri daha kolay ve etkin yapılabilmekte veya konvansiyonel mücadele yöntemleri kullanılarak zararlı ve hastalıklar daha iyi önlenebilmektedir. Ayrıca ükemizde yılın her mevsiminde yetiştiriciliği yapılan domates dünyanın farklı ülkelerine ihraç edilmektedir. Bu durumda domatesin kural gereği Global Gap veya ülkemizde bilenen adı ile İyi Tarım Uygulamaları ile (İTU) üretilmesi gerekmektedir. İTU kurallarında temel hedef üreticiden tüketiciye en sağlıklı ürünü sunmaktır. Bu yetiştiricilik tekniği sayesinde her atılan kimyasal veya biyolojik ilaçların kullanılan ürüne ruhsatlı olup olmadığı, zamanında hasat yapılıp yapılmadığı, bu sertifikasyonu veren birimler ve Tarım Bakanlığı tarafından sıkı sıkıya takip edilmektedir.

Domatesde özellikle kış aylarında meyve tutumu için arı (bombus arısı) kullanma zorunluluğu vardır. Arılar ise pestisite karşı çok duyarlı olup, kesinlikle yüksek doz ve yasaklanmış hiç bir kimyasal pestisit kullanılması mümkün değildir. Yani seralarda yetiştirilen ürünler açıkta yetiştirilen ürünlere (mevsiminde doğal !) göre daha korunaklı alanlarda (böcek tülü korunaklı) yetiştirildiği için tarım ilaçlarının kullanımı daha az olmaktadır.

Serada Arı varsa , arılı sistem ile yetiştirilen domates , mevsiminde yetişen domatessen daha sağlıklı daha güvenli bir üründür . Kimyasal ilaç kalıntısı yoktur . İyi tarım Uygulamaları vardır .  

Mevsiminde yetişen ürünler sadece Türkiye için geçerli bir kural mıdır? Örneğin; Hollanda'da yaz yok . Körfez ülkelerinde ise kış yok. Canan hanım iyi ki Hollanda'da , Suudi Arabistan'da veya Sibirya 'da yaşamıyor . Mevsim yok diye insanlar meyve sebze tüketmeyecekler mi? Anlaşılması çok zor bir düşünce!, ancak bu düşünce kamuoyunu yanıltan , bilimsellikten uzak çok tuhaf çok yanlış bir düşüncedir .

Bilinçli bir şekilde vatandaşlarımıza sera ürünü yemeyin , mevsiminde tüketin kanser olursunuz algısı oluşturuluyor. 2016 yılından itibaren üreticilerimiz Rusya'nın domates ambargosu ile ciddi zararlara uğramıştır . Bu yetmezmiş gibi kanser uzmanı olmayan ekranların ünlü Canan hocası , Prof.Dr.Canan Karatay tarafından "Domates yemeyin içerisinde şeker vardır , kanser yapar ve yine aynı kişi tarafından domatesi mevsiminde tüketin. Temmuz, Agustos'ta değil, Eylül ayında yiyin gibi absürd açıklamalar ile vatandaşlarımız yanlış bilgilendirilmiş ve medyada yer alan Canan hocanın ifadeleri ile üreticilerimiz daha büyük zararlarla karşı karşıya kalmışlardır. Örneğin geçen yıl bu dönemde domatesin üreticiden alış fiyatı 1.5-1.7 TL iken şimdi 0.8 kuruştan işlem görmektedir. Tüketici bu tip beyanlardan uzunca bir süre olumsuz etkilenebilmekte, tüketimini azaltmakta veya durdurmaktadır. Ve uzun vadede düşünüldüğünde düşük fiyat,  gelecek yılın üretimini de düşürerek, üretici üretimin azaltacak ve bu durumda tüketici daha yüksek fiyattan domates almak zorunda kalacaktır. Bu nedenle konu uzmanı olmayan medya da dikkat çekip rating yükseltme adına konu hakkında hiç bir fikri olmayan kişilere itibar etmeyiniz . Canan hoca yine ekranlardan çokca Domates tüketin , kanserden korunursunuz ömrünüz uzar kampanyasına katılmadığı takdirde her üye üreticimizin  Canan Karatay'a maddi manevi milyonlarca liralık tazminat davası açma hakkı saklıdır. ‘’