Ekmek, hamur işi ve tatlılara düşkün Türk toplumunda hemen her evin mutfağında sık sık kullanılan maya, ortalama yüzde 50 oranında proteinin yanı sıra B grubu vitaminler, demir, krom, magnezyum, fosfor, çinko ve selenyum gibi mineraller içeriyor. Baking Center Genel Müdürü Ayten Çalışkan da ekmekte kalite ve sağlığın mayadan başladığını belirtiyor.

Ekmek, insanoğlunun bilinen en eski ve en önemli gıda maddesi olma özelliğini taşırken, Türkiye, rekor ekmek tüketimiyle dünyada dikkati çekiyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün verileri, Türkiye’de halkın günlük enerjisinin ortalama yüzde 40'ını sadece ekmekten aldığını ortaya koyuyor. Bu kapsamda en temel tüketim maddelerinden biri olan ekmeğin kaliteli, besleyici ve hijyenik olması büyük önem taşırken, ekmeğin üretiminde en temel unsur olan maya ise başrolü üstleniyor.

Dünya Ekmek Günü nedeniyle bir açıklama yapan Baking Center™ Genel Müdürü Ayten Çalışkan, Türkiye’nin yıllık kişi başı 199.6 kilo ile dünyada en çok ekmek tüketen ülke olarak 2000 yılında Guinness Rekorlar Kitabı'na girdiğini ve halen bu rekoru elinde tuttuğunu dile getirdi. Çalışkan, farklı amaçlarla kullanılmak üzere hemen her evin mutfağında bulunan mayanın içeriğinde ortalama yüzde 50 oranında proteinin yanında B grubu vitaminler, demir, krom, magnezyum, fosfor, çinko ve selenyum gibi mineraller olduğunu anlatarak şunları söyledi:

“Ülkemizde ekmek en temel besin maddeleri arasında. Sağlıklı ve kaliteli ekmek üretme noktasında un kalitesinin yanı sıra ekmeğin ana hammaddeleri arasında yer alan mayanın da kalitesi ve sağlıklı olması çok önemli. Yani ekmekte, kalite ve sağlık mayadan başlıyor diyebiliriz. Bu anlamda Baking Center olarak Lesaffre’nin maya ve diğer ekmekçilik ürünleri konusundaki 163 yıllık tecrübemizi aktarmaya hazırız. Kısaca bilgi vermek gerekirse Baking Center™ 1974 yılında kurulmuş ve fırıncılık sektörünün dünyadaki ilk teknik merkezi. Bugün dünya üzerinde 33 merkezde çalışmalarını sürdürüyor. Bunlardan biri de İstanbul’daki merkezimiz. Baking Center™ bünyesindeki uygulama merkezi ve laboratuvarlarımızda fiziksel ve uygulamalı maya testleri, bileşim ürünleri analizleri, un analizleri ve yeni ürün geliştirme testleri (endüstriyel ve perakende) yapabiliyoruz.”

İstanbul’da bulunan Lesaffre Orta Doğu ve Orta Asya Baking Center’ın Türkiye ile birlikte 17 bölge ülkesine fırıncılık konusunda teknik destek ve danışmanlık hizmeti verdiğini kaydeden Çalışkan, aynı zamanda eğitim programları ile nitelikli işgücünün artmasına ve sektörün gelişimine katkı sağladıklarını söyled