Başkan Fevzi Demirkol ise "Halkımızın sağlığı için sağlıklı gıda denetimlerimizi devam ettiriyoruz" dedi.

Haliliye Belediyesi'nin ev sahipliğinde Milli Eğitim Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen  "Gıda Maddeleri; Gerekli mi, Zararlı mı, Helal mi?" adlı konferansta Prof. Dr. Fatih Gültekin sunum yaptı. Konferansa Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol, Belediye Başkan Yardımcıları Aysel Göncü, Osman Uludağ, Haci Kanduza ile Mehmet Selim Polatkan, Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı M.Şefik Bakay, Belediye Meclis Üyeleri Abdulkadir Altundağ, Emin Güneş, Mehmet Aslan, Emir Elden, Mehmet Toprak ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Prof. Dr. Fatih Gültekin, gıda katkı maddelerinin insan sağlığı açısından ciddi tehlikeler oluşturduğunu söyledi. “Bir kişi, bir yılda kendi ağırlığı kadar katkı maddesi tüketiyor” diyen Gültekin, “Bu çok yüksek bir miktar. Bunlar bizim ihtiyacımızın olmadığı maddelerdir. Günümüzde marketlerde satılan paketli ürünlerin yüzde 90’ından fazlasında katkı maddeleri kullanılıyor. Sadece paketli ürünlerde değil, açık satılan ürünlerde de katkı maddeleri var. Katkı maddeleri tümden zararlıdır veya zararsızdır demek doğru değil. Bir kısmı zararsızdır, bir kısmı ise risklidir. Risk miktarı düşük olduğu için tüketilmelerine izin veriliyor. Riskli olanlarından kaçınarak kendinizi koruyabilirsiniz” dedi.

Gıda katkı maddeleri ile ilgili bilgi veren Prof. Dr Fatih Gültekin, “Gıda katkı maddeleri dört kaynaktan elde edilir: Bitkiler, hayvanlar, mikroorganizmalar ve sentetik kaynaklar. En büyük sorun hayvansal kaynaklardır. Örneğin kahve kreması, üçü bir arada kahveler, kekler, krakerler, bisküviler, dondurma, meyveli yoğurt, revani, çikolatalar, cips, sakız, krem şanti ve hazır çorbalarda kullanılan E471 kodlu bir emülgatör olan monogliserit veya digliserit domuz yağından elde edildiyse, bunların içine katıldığı gıdayı da tüketmek ülkemizdeki bütün fıkıh uzmanlarına göre helal değildir” diye konuştu.

Konferansın ardından konuşma yapan Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol "Biz halkımızın sağlığına önem veren, mesuliyetinin bilincinde bir belediye olarak, halkımızın sağlığı için sağlıklı gıda denetimlerimizi devam ettiriyoruz. Bizlerin üretilmiş olanlarla ilgili denetimleri devam ediyor. Sayın hocamız üretim aşamasıyla ilgili bilgi verdiler kendilerine teşekkür ediyorum. Bu tip konferanslarımız devam edecektir. Hocamızın helal kazançla ilgili hatırlatması için teşekkür ediyorum. Kazancımız helal olsun, gıdamız helal olsun, helal kazanalım helal yiyelim diyorum ve hocamıza tekrar teşrifi için ve katıldığınız için sizlere teşekkür ederim" dedi.