Açıklama da şu ifadelere yer verildi;

Beslenme alışkanlıklarımızın değiştiği Ramazan ayında her zaman olduğu gibi doğru ve dengeli beslenmenin rolü oldukça büyük.

Oruçla beraber öğün sayısı 2'ye düşürülür ve günlük beslenmeden farklı olarak uzun süreli açlıkla karşı karşıya kalırız.Peki ruhumuzu doyurduğumuz bu mübarek ayda bedenimizi nasıl doyurmalı, nelere dikkat etmeliyiz?

1-Mutlaka Sahura Kalkılmalı

Ramazan ayında öğün sayısı azalacağından günlük gereken enerji ihtiyacı ancak sahur ve iftar öğünlerinde karşılanabilir.Bu sebeple yeterli besin öğelerini içeren sahur yemeği mutlaka yenilmelidir.Sahura kalkmadan geceden yemek yiyip yatmak açlık süresini de arttıracağından muhakkak sahura kalkılmalıdır.

2-Bol Sıvı Tüketilmeli

Gün içerisinde su-sıvı tüketilemeyeceğinden iftar ve sahur arasında susama hissini beklemeden bol su tüketilmelidir.Havaların da ısındığı bu günlerde iftar ve sahur arasında en az 2,5-3 litre su tüketilmelidir.

Gazlı,kafeinli içecekler yerine süt,ayran,bitki çayları gibi içecekler tercih edilmelidir.

3-Sahurda Yumurta Tüketin

Sahurda kahvaltılık veya çorba tüketmek hafif ve midenize rahatsızlık vermeyeceği gibi doyurucu da olacaktır.Özellikle yüksek besin değerine sahip,örnek protein dediğimiz yumurtayı sahur sofralarından eksik etmeyin.

4- İftar Yemeğine Ilık Çorba İle Başlayın

İftar yemeğine bir kase ılık çorbayla başlayıp, 5-10 dk yemeğe ara vermeniz sindiriminizi kolaylaştıracaktır.

5- Haşlama-Izgara Gibi Pişirme Yöntemlerini Tercih Edin

Kızartma kavurma gibi yöntemler yerine haşlama,ızgara,buğlama,fırında pişirme gibi yöntemleri kullanmak hem daha hafif hem daha sağlıklı beslenmenize yardımcı olacaktır.

6- Bol Salata Tüketin

Değişen beslenme alışkanlığıyla beraber kişilerde kabızlık problemi yaşanabilir.Bu sebeple bol sıvı tüketimiyle beraber lifli beslenilmelidir.En güzel lif kaynaklarımızdan salatayı da sofralarınızdan eksik etmeyin.

7-Yemekleri Hızlı Yemeyin,İyice Çiğneyin

8-Şerbetli Ağır Tatlılar Yerine Sütlü Hafif Tatlıları Tercih Edin

9-İftardan Sonra Hareket Edin

İftar yemeğini yedikten sonra uzanıp dinlenmekten veya uyumaktan uzak durmalısınız.İftar sonrası hafif tempolu yürüyüşler yapabilirsiniz.

10-İftar Ve Sahur Arasında Ara Öğün Yapın

İftardan yaklaşık 2-3 saat sonra süt-meyve gibi hafif ara öğünler yapılabilir.