İtalya’nın Ankara Büyükelçisi Luigi Mattıolo beraberinde İtalyan Milletvekili ve ekonomist Lia Quartepelle ile birlikte Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Emin Önen’i makamında ziyaret ederek Türkiye İtalya İlişkileri konusunda fikir alış verişinde bulundular.
 
İtalyan Büyükelçi Luigi Mattiolo ve Parlamenter Lia Quartepelle’nin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Emin Önen, 15 Temmuz Darbe girişimi, o gece yapılanlar ve sonrasında gerek ülke genelinde milletimizin yaptıkları ve gerekse dünya devletlerinin ülkemize ve olaya bakış açılarını, terör olaylarını ve Suriye konusunu konuştuklarını, Türkiye olarak hiçbir yanlışa ve terör olaylarına müsaade etmeyeceklerini, o günün, tarihe ‘Türk Demokrasi Devrimi’ olarak geçeceğini söylediğini belirtti.

Terörizmle mücadelede güçlü mesaj vermekten endişe edilen bir dönemde doğrudan mücadeleye giren Türkiye'nin gerekli desteği göreceğine inandıklarını belirten Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Emin Önen, “Türkiye AB, ABD, şuanda orada askeri güç bulunduran Rusya ve Özgür Suriye Ordusu ile iş birliği içerisinde bunu yapıyor. Türkiye bu konudaki hassasiyetlerini dile getirdi şimdi de gereğini yapıyor. Oradaki hedef sadece terörist organizasyonlardır. Bu Suriye’nin toprak bütünlüğünü tehlikeye atanlara karşı yapılan bir harekattır.
 
İtalyan misafirler Büyükelçi Luigi Mattiolo ve Milletvekili Lia Quartepelle ise, kendilerinin de her zaman Türkiye’nin yanında olduklarını belirterek, 15 Temmuz gecesi olanları tasvip etmediklerini, Suriye ile en yakın ve uzun sınıra sahip Türkiye’nin ülkelerindeki savaştan kaçan Suriyeli mültecileri kucak açtıklarını ve her türlü desteği sağladıklarını gördüklerini ve çok iyi bildiklerini, terör olayları konusunda da Türkiye’nin tavrını haklı bulduklarını söyledi. Büyükelçi Mattiolo, İtalya'nın Gümrük Birliği noktasında da Türkiye’yi desteklediğini belirterek, Türkiye’nin Suriyelileri misafir etme konusunda gösterdiği çabayı da iyi anladıklarını ve bu çabanın takdire şayan olduğunu dile getirdi.