Şanlıurfalı Uzm. Ecz. Fatih Karataş, son zamanlarda kafa karışıklığına neden olan ‘Pnömöni’ (Zatürre) aşılarıyla ilgili merak edilen sorulara yanıt verdi.

Karataş, açıklamasında şunları kaydetti;

Öncelikle Tarihi insanlık tarihi kadar eski olan, halk sağlığını koruma konusunda omuzlarındaki yükün farkında olan bu kadim mesleğin üyesi olan tüm Eczacılarımızın, 25 Eylül Dünya Eczacılık Gününü kutlarız. Ayrıca Covid-19 nedeniyle görevi başında kaybettiğimiz meslektaşlarımızı saygı ve rahmetle anarak sözlerimize başlamak istedik.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid -19 pandemisiyle beraber, son zamanlarda eczacılar olarak pnömöni aşılarıyla ilgili çok sayıda soruyla karşılaşmaktayız. Bu soruların cevaplandırılması ve kılavuzlara dayalı güncel bilginin paylaşılabilmesi amacıyla pnömokok aşı uygulamasıyla ilgili verileri halkımızla paylaşmanın son zamanlarda oluşan kafa karışıklığını önleme adına yararlı olacağı düşüncesindeyiz. 

Pnömokok (Streptococcus pneumonia) kapsüllü gram-pozitif bir bakteridir ve doksandan fazla alt tipi tanımlanmıştır. Pnömokoklar, Orta Kulak İltihabı , sinüzit, pnömoni ve menenjit gibi çok sayıda infeksiyöz hastalığa neden olurlar. 

Pnömoni (zatürre) bakteri, virüs, mantar ve diğer mikroorganizmaların yol açtığı akciğer dokusunun iltihabıdır. 

Toplumda gözlenen pnömonilerin büyük bir kısmı pnömokok pnömonisidir ve ayrıca pnömokokların yol açtığı hastalıklar arasında erişkinlerde en sık görüleni pnömönidir. Bu nedenle pnömokok enfeksiyonlarından korunmada aşılar büyük fayda sağlamaktadır. 

Ülkemizde iki çeşit pnömokok aşısı mevcuttur. Bu aşıların piyasa isimleri; 
- Prevenar ®️( PCV13- Konjuge Pnömokok Aşısı (KPA13))
- Pneumovax ®️ (PPV23- Polisakkarid Pnömokok Aşısı (PPA23)) 

*Bu aşılar kimlere ve nasıl uygulanmalıdır?
RİSK GRUBU    AŞI UYGULAMASI TAKVİMİ
65 YAŞ ÜSTÜ BİREY    Önce KPA13 (Prevenar ®) ve en erken 8 hafta sonra PPA23 (Pneumovax ®)
YÜKSEK RİSKLİ HER YAŞTAN BİREY
    İmmün sistemi zayıf (HIV enf. Gibi)
    Asplenik (dalak olmama hali)
    Beyin-omurilik sıvısı kaçağı durumu
    Koklea implantı olma durumu
  
Önce KPA13 (Prevenar ®) ve en erken 8 hafta sonra PPA23 (Pneumovax ®)
RİSKLİ 65 YAŞ ALTINDAKİ BİREY

    Kronik kalp hastalığı, 
    Kronik akciğer hastalığı, 
    Kronik karaciğer hastalığı, 
    Alkolizm, 
    Diabetes mellitus’u olan hastalar
    Tütün kullananlar       

Yalnız PPA23 (Pneumovax ®) uygulanması yeterlidir; ancak PPA23 (Pneumovax ®) öncesinde KPA13 (Prevenar ®) uygulanması da yararlı olabilir.

Ayrıca bu aşılar grip aşısıyla birlikte farklı bir bölgeye uygulanmak koşuluyla aynı anda yapılabilir ve bu aşılar viral/bakteriyel enfeksiyonların birlikte seyretmesini önlemek için yapılmakta olup direk Covid-19’a karşı koruyuculuk sağlamadığı bilgisini vatandaşlarımızla paylaşmak isteriz.

Aşıların uygulanmasında sıklıkla gözlenen yan etkilerden biride uygulama bölgesindeki ağrı şişliktir.

*Aşılara Nasıl ulaşılabilir?

Risk gruplarında bulunan hastalar bağlı bulundukları ASM'lerden veya aşı polikliniği olan hastanelerden Sağlık Bakanlığı uygulamaları kapsamında ücretsiz KPA13 (Prevenar ®) ile aşılanabilirler.

Sağlık Bakanlığının tanımladığı risk gruplarında yer almayan hastaların ise serbest eczanelerden ücretli olarak aşıya erişebilirler. Fakat tedarik sürecinde yaşanan sıkıntılardan dolayı aşılara ulaşmada sıkıntılar yaşanabilmektedir.
                                                 
Eczacı Bilgi Paylaşım Platformu