BURSA (AA) - MUSTAFA BİKEÇ - Bursa Sağlık Müdürü Özcan Akan, kentin organ bağışında son 6 yıldır Türkiye birincisi olduğunu belirterek, "İnşallah hedefimiz organ bağışında Avrupa'da ilk 3'e girmek. İlk 3 bizim için önemli bir hedef. Şu anda 2016 rakamlarına göre Almanya ve İngiltere'nin ortalamalarını geçmiş durumdayız. Önümüzde Fransa, İspanya var." dedi.

İl Sağlık Müdürü Özcan Akan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şu an Türkiye'de 27-28 bin kişinin organ nakli beklediğini belirtti. En çok beklenen organın böbrek olduğunu aktaran Akan, karaciğer ve kalp nakli için de binlerce kişinin sırada olduğunu ifade etti.

Akan, organ naklinin önemli bir konu olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Her yıl farklı farkındalık çalışmaları yürütülüyor. Bakanlığımızın destekleriyle bu çalışmalar devam ediyor. Organ bağışının Türkiye ortalaması şu an 7.2 pmp (milyon nüfus başına kadavra donör sayısı.) Bursa'nın ortalaması 2016'nın rakamlarına göre 22 pmp seviyesinde. 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra rakamlar biraz düştü ama yine hedefimiz 20 pmp'leri aşmak. 20 pmp demek, uluslararası başarı demektir. 15 pmp Avrupa ortalaması varsayılırsa, 20 pmp'lere ulaşıldığında uluslararası başarıdan bahsetmiş oluyorsunuz."

- "Organ bağışında 6 yıldır Türkiye birincisiyiz"

Bursa olarak organ bağışında son 7 yılda yükselen bir grafikle dünyada önemli bir seviye yakaladıklarını belirten Akan, şu bilgileri verdi:

"2012 yılından bu yana organ bağışında lideriz. Bu yılı da önde götürüyoruz. Yani organ bağışında 6 yıldır Türkiye birincisiyiz. Bu hem Bursa hem de Türkiye'nin başarısıdır. 2009 yılında 1.8 pmp ile başladık. 2012 yılında 8.8 pmp ile Türkiye birinciliğimiz var. 2013'te 9 pmp, 2014'te 10.50 pmp'yi gördük. 2015 yılında zor bir hedef olan 15 pmp rekorunu kırdık. 2016 yılında hedefimiz 20 pmp'yi görmekti, 22 pmp rakamını yakalayarak uluslararası bir başarıya imza atmış olduk. Bu hem Bursa hem ülkemizin bir gururudur, başarısıdır. Hedefimiz öncelikle bu oranı korumak. Bu başarıyı devam ettirmek istiyoruz."

- "Almanya ve İngiltere'nin ortalamalarını geçmiş durumdayız"

Akan, "İnşallah hedefimiz organ bağışında Avrupa'da ilk 3'e girmek. İlk 3 bizim için önemli bir hedef. Şu anda 2016 rakamlarına göre Almanya ve İngiltere'nin ortalamalarını geçmiş durumdayız. Önümüzde Fransa, İspanya var. İspanya organ bağışında dünya birincisi. İspanya'yı yakalayamasak da onu zorlayacağız inşallah. Bursa için kolay bir hedef değil. Şu anda Avrupa liginde yarışıyoruz, bu bile başarıdır." değerlendirmesinde bulundu.

İl Sağlık Müdürü Akan, vatandaşların organlarını bağışlamasında basın ve Diyanete önemli görevler düştüğünü sözlerine ekledi.