- "Yemeklerle birlikte su içilmemeli. Bu midenin genişlemesine neden olur"
- "Çay ve kahve tüketimi yemekten 1 saat sonraya bırakılmalı"

Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Sağlıklı Beslenme ve Diyet Polikliniği uzmanlarından psikolog diyetisyen ve beslenme uzmanı Gözde Patlak, iftarda bütün gün boş olan mideyi yormadan yemek yenilmesi gerektiğini belirterek, yavaş yavaş veya zaman zaman durarak midenin dinlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

Patlak, yaptığı yazılı açıklamada, sağlıklı iftarın 5 püf noktasına değindi.

"Sağlıklı bir iftar için en önemli nokta bütün gün boş olan mideyi yormadan yemek yemektir." ifadesini kullanan Patlak, bu yüzden yavaş yavaş yiyerek veya zaman zaman durarak midenin dinlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Orantılı olarak dağılması gereken karbonhidrat için de iftarda yine tam tahıllı ya da çavdarlı ekmeğin sofralardan eksik edilmemesi gerektiğini kaydeden Patlak, kaç öğün yemek yenilirse yenilsin alınması gereken protein, karbonhidrat, vitamin ve mineral miktarının aynı olduğunu, bu yüzden sahur ve iftar öğünlerinde beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.

- "Öğün atlamayın, mutlaka iftar ve sahur yapın"

Patlak, ramazan ayının ikinci haftasından sonra yavaşlayacak metabolizmanın öğün atlayarak daha da yavaşlatılmaması, mutlaka iftar ve sahur yapılması önerisinde bulunarak, şunları sıraladı:

"Yemeklerle birlikte su içilmemeli. Bu midenin genişlemesine neden olur. Lokmalar çiğnemeden ve hızlı yutulmamalı, yavaş yavaş tadına vararak yemek yenilmeli. Oruç 1-2 adet hurma veya zeytin ve yarım bardak su ile açılmalı. Orucu açtıktan sonra 10-15 dakika beklenilmeli ve dinlenilmeli. Daha sonra sebze veya tahıllı olan ılık yarım kase çorba ile devam edilmeli. 2-3 köfte büyüklüğünde et/tavuk/balık veya 6-7 yemek kaşığı etli sebze yemeği tüketilmeli. Karbonhidratlardan 2-3 dilim tam buğday ve tahıllı ekmek veya 4-5 kaşık kepekli, sebzeli makarna, pilav veya 1 dilim sebzeli, peynirli börek tüketilmeli."

Patlak, yoğurt, cacık, ayran gibi proteinli ve kalsiyum içeriği yoğun olan yiyeceklerden bir porsiyon da olsa mutlaka tüketilmesi gerektiğini belirterek, kaybedilen suyu sebzelerden almak için bir kasenin bir tatlı kaşığı zeytinyağı ile tüketilmesi önerisinde bulundu.

Çay ve kahve tüketiminin yemekten 1 saat sonraya bırakılması gerektiğini kaydeden Patlak, "Hem midenizin rahatlatması hem de mineral desteği açısından iftardan bir-iki saat sonra bir şişe maden suyu tüketin." ifadesini kullandı.