Harran Üniversitesinde bilim insanları, diz ağrısı şikayetiyle gelen özellikle 40-50 yaş arasındaki hastalara uygulanan iki ilaçla diz ameliyatlarının ortalama 4 yıl ötelenebilmesini sağladı
- Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği ile Türkiye Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneğince birincilik ödülüne layık görülen, aynı zamanda dünya çapında diz cerrahisi alanında yayın yapan Knee Surgery Sports Traumatology Arthroscopy dergisinde de yayımlanan yöntem, diz ameliyatları için yapılan harcamaların azalmasını sağlarken iş kayıplarının da önüne geçiyor 
- Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimi Yardımcısı Doç. Dr. Altay: 
- "Biz bu çalışmamızda kireçlenmeye bağlı diz ağrısı şikayetiyle gelen 40-50 yaş aralığındaki hasta grubuna eklem içine ve çevresine yaptığımız bu ilaç uygulamasıyla diz ameliyatı ihtiyaçlarını ortalama 4 yıl geciktirmeyi sağladık"

Harran Üniversitesindeki bilim insanları, kıkırdaktaki sorunlar nedeniyle özellikle 40-50 yaş arasındaki insanlar arasında yaşanan diz ağrılarını gidermek için yapılan ameliyatların ortalama 4 yıl daha ötelenmesini sağlayan bir yöntem geliştirdi. 

Eklemdeki kıkırdak yapısının bozulması ve kireçlenme nedeniyle diz ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuranlara, piyasada kullanımda olan iki iğneyi aynı anda deneyen bilim insanları bu sayede hastaların şikayetlerinin azalmasını ve ağrılar nedeniyle yapılacak ameliyatın ortalama 4 yıl daha geciktirilmesini sağladı.

 Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği ile Türkiye Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneği tarafından da birincilik ödülüne layık görülen ve dünya çapında diz cerrahisi alanında yayın yapan Knee Surgery Sports Traumatology Arthroscopy dergisinde de "en iyi yöntem" olarak yayımlanan uygulama, diz ameliyatları için yapılan harcamaların azalmasını sağlarken iş kayıplarının da önüne geçiyor. 

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekim Yardımcısı ve Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Altay, AA muhabirine geliştirdikleri yöntemin detaylarını anlattı.

Türkiye'de en sık görülen sorunların başında diz eklemindeki ağrıların geldiğini aktaran Altay, 100 hastadan 30'unun diz eklemi şikayetiyle ortopedi kliniğine başvurduğunu kaydetti.

Altay, ağrıların temel sebebinin diz eklemindeki kıkırdağın bozulması veya kireçlenme olduğunu bildirerek, bu konuda bölüm hocalarıyla uygulamalı deneyler gerçekleştirdiklerini anlattı.

Yapılan deneyler sonucunda tıp literatürü açısından önemli bulguya ulaştıklarını vurgulayan  Altay, geliştirdikleri yöntemle diz ağrısı şikayeti nedeniyle gerçekleştirilen ameliyatları 4 yıl daha geciktirmeyi başararak hasta ve devlet bütçesine ciddi katkı sağlamayı başardıklarını dile getirdi.    

Diz ameliyatı olan hastaların ilk operasyonun ardından genellikle 7 ila 15 yıl sonra ikinci bir ameliyata daha ihtiyaç duyduğunu aktaran Altay, şöyle devam etti:

"Biz çalışmamızda daha önce bulunmuş, keşfedilmiş, Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan diz eklemi ilacını, hastaların ağrı duyduğu alana uyguladık. Hastaların 'tetik nokta' dediğimiz en çok ağrı şikayetinde bulundukları yere de bir başka ilacı daha uyguladık. Kısmi ağrı kesici içeren bir ilaç bu. Bu ilk kez uygulanan ileriye dönük karşılaştırmalı bir çalışma. İlacı bulmadık. İlk defa farklı bir uygulama ve planlama yapmayı denedik. Böyle karşılaştırmalı bir çalışma ilk defa yapılıyor. Elde ettiğimiz bulgularda hastaların eklemi içerisine eklem kayganlaştırıcı ilacı yaparken eklem dışına ağrının en çok olduğu noktaya da ikinci ilacı yaparsanız hastalarda erken dönemde bir rahatlama oluyor."

- Ülke ekonomisine de fayda sağlıyor

Altay, erken yaşlarda gerçekleştirilen diz ameliyatlarının ikinci kez tekrar etme olasılığının çok yüksek olduğunu, ayrıca çalışma çağındaki birçok kişinin rahatsızlığı nedeniyle iş hayatından koptuğuna dikkati çekti.

Tedavi sürecinin 3 ile 5 hafta arasında değiştiğini anlatan Altay, hastaların uygulama sonrası büyük bir memnuniyet duyduğunu belirtti.

Diz eklemi ameliyatının hastaya ortalama 5 bin liraya mal olduğunu aktaran Altay, "Asıl amacımız 40-50 yaş arasındaki hastalarda ameliyatın ötelenmesini sağlamaktır. Bu zaten milyon dolarlarla ifade edilen rakamlara tekabül ediyor. Bir protez ortalama 5 bin liraya mal oluyor. Biz bu çalışmamızda kireçlenmeye bağlı diz ağrısı şikayetiyle gelen 40-50 yaş aralığındaki hasta grubuna eklem içine ve çevresine yaptığımız bu ilaç uygulamasıyla diz ameliyatı ihtiyaçlarını ortalama 4 yıl geciktirmeyi sağladık. Bu da hastalarda hem iş gücü kaybını önlemeye hem hasta memnuniyetini artırmaya hem de ülke ekonomisine ciddi bir ekonomik fayda sağlamış oldu." diye konuştu. 

Çalışmalarının dünyadaki diz cerrahisiyle ilgili Knee Surgery Sports Traumatology Arthroscopy dergisinde birinci derecede yani kanıtı en yüksek derecede kabul edilen çalışma olarak yayınlandığını aktaran Altay, TÜBİTAK tarafından da kabul edilen bir araştırma makalesi yayınladıklarını söyledi. 

Altay, çalışmalarının Türkiye'nin ilgili alandaki en yetkin kuruluşları arasında yer alan Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği ile Türkiye Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneği tarafından da birincilik ödülüne layık görüldüğünü sözlerine ekledi.