Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 5 yıl önce meme kanseri tanısı ile sol memesi alınan Fatma G.(46) isimli hastaya Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Soysal BAŞ ve yönetimindeki cerrahi ekip tarafından ortalama 4 saat süren başarılı bir ameliyatla sırt bölgesinden kas-deri dokusu alarak ve meme protezi yerleştirerek yeniden sol meme’yi oluşturuldu.
 
Mehmet Akif İnan Hastanesinde ilk defa gerçekleştirilen bu ameliyat ile Fatma G.(46) isimli hasta meme kanseri nedeni ile kaybettiği sol memesine tekrar kavuştu.
 
Konu ile ilgili Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Soysal Baş açıklama yaptı;
 
Baş, açıklamasında şu ifadeleri kaydetti;
 
Yaklaşık 5 yıl önce il dışında bir merkezde meme kanseri tanısı ile ameliyat edilip sol memesi alınan Fatma G. (46) hastamızı yaklaşık 4 saat süren başarılı bir ameliyat ile sırtından kas-deri dokusu alarak ve meme protezini yerleştirerek yeni memesine kavuşturduk.
 
Meme kanseri yaygın görülen bir kanser türüdür ve istatistikler her sekiz kadının birinde hayatının bir döneminde meme kanserine yakalanacağını belirtmektedir. Tıbbi ilerlemeler meme kanserinin erken yakalanmasını sağlayarak ve yaşam süresini uzatmaktadır. Bununla birlikte uzayan yaşam süresinde hastanın yaşam kalitesini arttırmak giderek önem kazanmıştır.
 
Meme kaybı hastaları fiziksel, ruhsal ve sosyal açıdan olumsuz etkilemektedir. Bu durum hastaya sürekli yaşadığı travmayı hatırlatmakta, vücut algısını bozmakta, istenmediğini ve beğenilmediğini düşünmesine neden olmaktadır. Bu da gerek ailesi, gerekse çevresiyle ilişkilerinin bozulmasına sebebiyet vermektedir.  En basit örnekle yaz aylarında kıyafetleri sorun olmakta ve hastalar dışarıdan protez kullanmak zorunda kalmaktadır. Bu hem meme asimetrisi sebebiyle boyun ve omurga problemlerine hem de cilt problemlerine yol açmaktadır.

Uygun meme onarımı özellikli ameliyatlardan olup tecrübeli ekiplerle erken ya da geç ve kendi dokusundan ve ya protez ile yapılmaktadır. Doğru yönteme hasta ve meme ekibi ile birlikte karar verilmektedir. Bununla birlikte yapılan çalışmalar erken meme onarımını desteklemektedir. Yani meme kanseri sebebiyle memesi alınacak hastaya aynı seansta yeni meme yapılması yönündedir. Hastalar meme kanseri ameliyatından meme kaybı olmadan yeni memesi ile çıkmaktadır.
 
MEME OLUŞTURMA AMELİYAT TÜRLERİ
 
Derinin Genişletilmesi
 
En sık kullanılan teknik derinin genişletilmesi ve sonrasında protez konulmasıdır. Mastektomi sonrası derinizin ve göğüs duvarı adelenizin altına bir doku genişletici konur. Derinizin altına bir kapak mekanizması ile çalışan bir port konur ve buradan, ameliyat sonrası haftalar veya aylar boyunca, cerrahınız tuzlu su enjekte ederek doku genişleticinizi (expander) şişirir. Derinizin yeterince genişlediği anlaşıldıktan sonra, ikincil bir ameliyat ile doku genişletici çıkartılıp daha kalıcı bir protez yerleştirilir. Bazı doku genişleticiler ise kalıcı olarak bırakılabilecek şekilde tasarlanmıştır. Areola (meme başı çevresindeki kahverenkli yuvarlak deri) ve meme ucu ise daha sonra yapılır. Bazı hastalarda derinin genişletilmesine ihtiyaç yoktur ve mastektomi ile beraber bir protez konabilir.
 
Flep Rekonstrüksiyonu

Protez yöntemine ek olarak sırttan, karından veya kalçadan bir doku alınarak meme yapılabilir. Buna flep rekonstrüksiyonu denir. Flep cerrahisinin bir tipinde, deri, deri altı yağ tabakası ve kas dokusu orijinal yapıştığı bölgeye bir damar sapı ile bağlı kalmaya devam eder ve deri altında yapılan bir tünel yardımıyla memenin oluşturulacağı bölgeye kaydırılır. Tek başına memeyi oluşturabileceği gibi, bu dokunun altına bir protez de konabilir.
 
Hastamız için en ideal olan yöntemin Flep rekonstrüksiyonu olduğuna karar vererek ameliyatı gerçekleştirdik.
 
Flep rekonstrüksiyonu ile ameliyatını gerçekleştirdiğimiz hastamıza yaklaşık 8 hafta yani 2 ay sonra tekrar bir operasyon daha gerçekleştireceğiz. Bu ameliyatın amacı ise hastanın sırtından kas-deri dokusu alarak ve meme protezi yerleştirerek yaptığımız memenin sağ meme ile aynı ölçülerde olmasını sağlamaktır. Yapılacak olan simetri operasyonundan sonra hastanın her iki memesi de aynı ölçülerde olacaktır.

Meme Kanseri hastalarımızın meme onarımı amacıyla il dışında ki büyük merkezlere gitmelerine artık gerek kalmamıştır. Cerrahi tecrübe ve teknolojik ekipman gerektiren meme onarımı ameliyatları vb. Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi kliniğimizde başarılı bir şekilde uygulanabilmektedir dedi.