Başarılı Diyetisyen Yıldırım, köşe yazısında su içmenin faydalarını sıraladı.

İşte o yazı...

Sağlık açısından yaptığımız en büyük hatalardan biri zaten pek de sevmediğimiz suyun kış aylarında tamamen bırakılmasıdır. Araba için benzin neyse, bizim için de ‘Su’ odur; vücudun en önemli yakıtı sudur.

Kaslarımızın yaklaşık %75’i, kemiklerimizin %22’si,kanımızın ise %83’ü sudan oluşur ve yeterli miktarda su içmezsek beynimizin, vücudumuzun çalışması yavaşlar.

Su, vücudumuzdaki toksinlerle savaşır ve onları vücuttan atmamıza yardımcı olur. Özellikle de üriner sistem enfeksiyonları ve böbrek taşlarının önlenmesinde ve tedavisinde suyun etkisi çok büyüktür. Günde 2 litre idrar üretmeyi sağlayacak kadar su içmek, böbrek taşına yol açabilecek maddelerden arınmayı sağlar.Su aynı zamanda solunum yollarını temizlediği için, alerji ve soğuk algınlığıyla da savaşır.

Bütün kaslarımız gibi kalp kasımız da bol miktarda suya ihtiyaç duyar. Eğer vücutta yeterli su yoksa kan yoğunluğu artar ve kalp bu kalınlaşmış kanın vücutta dolaşımını sağlarken gereğinden fazla efor sarfederek aşırı derecede yorulur. Eğer kalbiniz yeteri kadar güçlü değilse, bu durum ileride ciddi kalp rahatsızlıklarına sebep olabilir. Yapılan bir araştırma sonucunda, günde 5 bardaktan fazla su içen insanların kalp krizi riskinin, günde 2 bardak içenlere göre %41 oranında daha düşük olduğu bulunmuştur.

Cildin nem dengesinin sağlanması ve sivilceye neden olan toksin ve bakterilerin uzaklaştırılması için de suya ihtiyacımız var. Sağlıklı ve parlak bir cilt için en önemli şey, yeterli miktarda su içmektir.

Egzersiz sırasında yeterli miktarda su içildiğinde, performansın düşmesi engellenmiş olur çünkü terlemeyle oluşan sıvı kaybı yerine konulmazsa, vücutta halsizlik başlar ve egzersiz performansı düşer.Bu yüzden düzenli spor yapanların gün içinde aldığı su miktarına özellikle dikkat etmesi gerekir.

Yazının devamı için tıklayın