Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Emre Erkuş, MEDYAURFA.COM genel yayın yönetmeni Gazeteci Nedim Atilla’nın sorularını yanıtlayarak pandemi sürecini değerlendirdi.

Pandemi sürecinde Şanlıurfa'daki gündemi değerlendiren Erkuş, vatandaşlara önemli çağrılarda da bulundu.

‘’Virüs gençlerle birlikte yayılım gösteriyor’’

Sağlık Müdürü Erkuş, gençlere de seslendi. Virüsün gençlerle birlikte yayılım gösterdiğini bildiren Erkuş, Şanlıurfa’da yoğun bakımda yatan, durumu kötüye giden ve tedaviye yanıt vermeyen genç hastalar olduğunu açıkladı. Gençlerin hastalığı daha az hissettiğini de söyleyen Erkuş ‘’Hastalığın kendilerini etkilemediğini düşünüyorlarsa yanılıyorlar. Gençlerimiz amcasına, dedesine, annesine gittiği zaman virüsü bulaştırdığı insanlar hastalığı kolay atlatamıyor. Sonra da sevdiklerimizi kaybediyoruz. Daha dün Viranşehir’de çok değerli bir hocamızın 80 yaşındaki babası hastaneye yatırıldı sabaha doğru vefat etti ’’ dedi.

‘’Toplum hala kabüllenmedi’’

Doç. Dr. Emre Erkuş, koronavirüsün toplum içerisinde hala kabüllenilmediğini, özellikle de kırsal kesimde Allah’tan başka hiçbir gücün onlara hiçbir şey yapamayacağı düşüncesinin olmasının kendilerini zorladığını söyledi. Koronavirüsün Allah’ın bir imtihanı olduğunun altını çizen Erkuş ‘’Olaya bu açıdan baktığımız zaman Rabbimiz önce bize tedbir almamız gerektiğini söylüyor. Yine tedbirler konusunda Peygamber efendimizin bize tavsiyesi bulaşıcı hastalığın olduğu yere girmemek orada bulunursak da oradan çıkmamak’’ dedi.

Şanlıurfa’da vakaların artış nedenleri.

Şanlıurfa’nın haziran ayının başına kadar tüm kamu kurumlarıyla birlikte mücadele yürüterek bir başarı örneği sergilediğini de ifade eden Erkuş vaka sayılarındaki artış nedenlerini açıkladı. Erkuş ‘’Ne zaman ki normalleşme başladı; toplu organizasyon ve etkinliklerin önü açıldı, şehirlerarası yolculuk kısıtlamaları kaldırıldı, sokağa çıkma yasakları iptal edildi, Şanlıurfa halkının yeni normalleşmeye değil eski normale gitme alışkanlığıyla birlikte hızlı bir şekilde sosyal mesafe ve maske kullanımı bırakıldı, vakalarımız da bu yönde artış gösterdi. Taziye, nişan, düğün, toplu yemekler, ramazan ayındaki iftar yemekleri ve yine bayramda köylere giderek sokağa çıkma yasağının buralarda geçirilmesi, ilçelerin şehirle etkileşim haline gelmesinden dolayı da ciddi bir artış yaşıyoruz.’’ dedi.

‘’Virüs en çok sevdiklerimizden bulaşıyor’’

Erkuş, vatandaşlara önemli tavsiyelerde de bulundu. Marketlerde, postanelerde, bankalar gibi yoğun bölgelerde özellikle de maske ve sosyal mesafe kuralına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Erkuş ‘’1 metre mesafede 15 dakikadan fazla bulunmamak gerekiyor. Yakın dönemde Allah rahmet eylesin, bir daha böyle bir acı göstermesin, tarım işçilerimizin cenaze töreninde ve diğer cenazelerde yoğun bir şekilde kontrollü sosyal hayata uyulmadığını gördük. Eş, dost, akraba ziyaretlerinin kısıtlanması lazım. Kapalı ortamlarda bir arada bulunmamak, mecbur kalıyorsak da ortamın sık sık havalandırılması gerekiyor. Virüs bize en fazla sevdiklerimizden bulaşıyor. En çok güvendiğimiz insanlarla bile korunaksız bir arada olmaktan kaçınmalıyız. Çok sık hareketlilik yaşayan, örneğin taziyelere giden bazı vatandaşlarımız toplumda çok fazla yaygınlaşmaya neden oluyorlar. Sayın Valimizin başkanlığındaki Pandemi bilim kurulunda tüm endişelerimizi dile getiriyoruz. Milli Eğitim Müdürlüğü ve Müftülük ile beraber halkın bilinçlendirilmesi programlarının biraz daha yoğun olması gerekiyor’’ dedi.

Şanlıurfa’daki yoğun bakım yatak sayısı.

Gazeteci Nedim Atilla’nın Şanlıurfa’daki yoğun bakım yatak sayısıyla ilgili sorusuna da yanıt veren Erkuş, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi. Kentte özel ve kamu hastaneleri olmak üzere toplamda 4010 yatak sayısının 1040 tanesinin yoğun bakıma ait olduğunu bildiren Erkuş ‘’Pandemi sürecinde yoğun bakımların bir kısmı olası vakalar yani testi negatif çıkmış, ancak belirtileri pozitif olanlar için ayrıldı. Bulguları olan fakat ilk testleri negatif çıkan hastalarımıza ikinci testleri yapılıyor. Yine de hekimlerimizin içi rahat etmezse eğer koronavirüslu hasta olarak kabül edilip, genel durumları iyiye gidene kadar, yoğunluk durumuna göre servislerde tek kişilik odalarda yatıyorlar. Pozitif vakalarda ise yine hastalarımız tek kişilik odalarda kalıyorlar, imkanlar ölçüsünde bu rakam, arada 1.5 metre mesafe olmak kaydıyla iki de olabiliyor. Bilim kurulu rehberi doğrultusunda yatışlarımız bu şekilde gerçekleşiyor. Yoğum bakım yatak sayımızın da elbette bir sınırı var. Günlük yeni doğan ve çocuk yoğun bakım yatakları var. Kadın doğum ihtiyacının olduğu yataklar var. Kalp krizi, felç geçiren, hastaların yoğun bakım yatakları var. Tüm bunların haricinde koronavirüs hastaları için ayrılmış yataklar var. Şimdiye kadar özel hastanelerimizin hiç birine koronavirüs vakaları yatırılmadı. Son dönemde yoğunluğun ve denetimlerinde arttırılmasına rağmen özel hastanelerimizde maske ve sosyal mesafe konusunda sıkıntılarımız var’’ dedi.

‘’Salgın bir virüsle başladı’’

Şanlıurfa ve Türkiye olarak dünyada salgının bir virüsle başladığının farkında olmamız gerektiğinin de altını çizen Erkuş ‘’Türkiye’de şuan 25 bin aktif vaka var. Bir virüs dünyaya yayıldı, 25 bin virüs neler yapmaz. Tedbiri elden bırakmamalıyız. Hastanelerimize müracaat eden vatandaşlarımız için en önemli konulardan bir tanesi yoğunluk nedeniyle bir hastanın tedbirlere uyulmaması halinde hastalığın kendilerine bulaşabilecek olmasıdır. Randevusuz hasta kabül etmiyoruz. Randevu aldıktan sonra son 15 dakika içerisinde hastanede kayıt yapacak şeklinde olmaları yeterli. Kayıt işleminden 15 dakika sonra da muayene olup hastaneden ayrılmaları gerekiyor. Hastane müracaatları sırasında mutlaka ağız ve burunlarını kapatacak şekilde maske kullanılması gerekmekte. Sosyal mesafe kuralı hastane de de gerekli. Mümkün olduğunca da gitmesinler hastaneye. Önceden bekleyen diz gibi basit ameliyatlara yoğun bakım ihtiyaçlarını arttırmaları nedeniyle henüz başlamadık. Bunun yanında beyin, trafik kazaları gibi acil cerrahi gerektiren ameliyatlar ise 7 gün 24 saat devam ediyor ’’ dedi.