Toplumu kalkındırmanın emin ve etkili yolununun Türk kadınını erkeğin ortağı, arkadaşı ve yardımcısı ve koruyucusu yapmaktan geçtiğini belirten Açanal şu ifadeleri kaydetti;

''Toplumu kalkındırmak istiyorsak, izlememiz gereken daha emin ve daha etkili bir yol vardır. O da Türk kadınını çalışmalarımıza ortak etmek, hayatımızı onunla birlikte yürütmek, kadının bilimsel, toplumsal ve ekonomik hayatta erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcısı ve koruyucusu yapma yoludur.

"Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde  Türk kadınına, 1930’da Belediye, 1933’te muhtarlık ve 1934’te milletvekili seçme ve seçilme hakkının tanınmasıyla ilgili, “Bugün bilimden sanata, ekonomiden eğitime, askeriyeden sanayiye her alanda milletimizin gururu olmaktadır. 

‘’Bir toplum, bir millet erkek ve kadın denilen iki cins insandan meydana gelir. Mümkün müdür ki, bir toplumun yarısı topraklara zincirlerle bağlı kaldıkça, diğer kısmı göklere yükselebilsin!’’ 
İşte bu bilinçle TBMM'de kadın temsil oranı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Ak kadrolarla son 18 yılda yüzde 4,5 seviyesinden yüzde 17'ye çıkmıştır Ayrıca 1935 yılında TBMM 18 kadın milletvekili ile temsil edilirken bugün 101 kadın milletvekili Türk kadınını temsil etmektedir ve bunun yüzde %18 yani 54 kadın milletvekilini Ak parti kadrolarından oluşturmaktadır. Tabiki Bu başarılar, bu kazanımlar çok değerlidir ama asla yeterli değildir. Özümüze sahip çıkmak, millet olarak geleceğe emin ve güçlü adımlarla ilerlemek istiyorsak, kadınlarımızın sosyal ve toplumsal hayatta daha fazla yer alması için Cumhurbaşkanımız liderliğinde Ak kadrolar mücadele edecek, hak ve hukuk arayışında daima yanlarında ve yardımcıları olacaktır.

Ülkemizde insan hakları ve demokrasi kavramlarının kadının yönetimde söz sahibi olduğu şartlarda daha da güçlü olacağı inancıyla 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü'nü kutluyor, Türk kadınının toplumsal hak ve yönetimde daha fazla söz sahibi olmasını diliyorum."