Şanlıurfa’daki sivil toplum yapılanmasına geçmişte üstlendiği görevlerle önemli katkılarda bulunan Mahmut Barut, MEDYAURFA.COM'un sorularını yanıtladı.

DEİK Türkiye Ürdün İş Konseyi Başkan Yardımcısı ve NOMAGRİ A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Barut, kentin turizminden, tarım potansiyeline kadar birçok önemli konuyu MEDYAURFA.COM'a değerlendirdi.

Barut, röpörtajda gündeme de ilişkin önemli açıklamalarda da bulundu.

İşte o röpörtaj…

Sizce, Şanlıurfa Tarım potansiyelinin ne kadarından faydalanabiliyor ?

Ülkemizin pamuk üretiminin yüzde 42'si, buğday üretiminin yüzde 8'i, mercimek üretiminin yüzde 36'sı, arpa üretiminin yüzde 12'si, mısır üretiminin yüzde 19'u, fıstık üretiminin yüzde 38'i ilimizde gerçekleştiriliyor. İlimizi GAP bölgesiyle kıyasladığımızda, toplam tarım alanının yüzde 38,7'si, ekilen tarla alanının yüzde 38,3'ü, nadas alanının yüzde 85,1'i, sebze alanının 27,1'i, meyve alanının yüzde 37'si Şanlıurfa'da üretiliyor. Şehrimiz son 18 yıldaki yatırımlarla birlikte mevcut potansiyelini ortaya çıkarmaya başlamıştır. Gerek sulama alanlarının artışı gerek ürün desenindeki değişiklikler gerekse devlet desteklerinin artışı bölge tarımını olumlu yönde etkilemiştir. Bu etmenlerle birlikte tarımda birim alandan elde edilen verimlilik artmış dolayısıyla kazançta artmıştır. Ancak bu verimlilik yine de potansiyelimizi yansıtmamaktadır. Tarımsal potansiyelimizi ve mirasımızı bilinçli bir şekilde kullanıp gelecek nesillere aktarmalıyız. Peki bu nasıl olacak? Gençlerimizi hayal kurmaya, müteşebbis olmaya teşvik etmeliyiz. Bu gençler aldıkları eğitimlerle tarımsal üretimde ortaya çıkan sorunların büyük çoğunluğunu ortadan kaldıracaktır.

Sanayimiz neden yeterince gelişemiyor ? Tarıma dayalı sanayi ile ilgili neler yapılabilir ?

‘’MÜTEŞEBBİS RUHUMUZ EKSİK’’

Sanayinin yeterince gelişememesinin sebebi, yerel müteşebbis ruhumuzun eksik olmasından kaynaklı. Üretim kültürü hemen oluşacak bir kültür değil. Son dönemlerde devletimizin teşvik ve hibe destekleriyle önemli gelişmelerin olduğunu müşahede ediyoruz. Verilen bu desteklerle birlikte gelecek nesillerimiz bu kültüre sahip olacaktır. Bildiğim kadarıyla Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesinde 1 ve 2. etapta yer tahsisleri bitmiş durumda. Şuanda 3. Ve 4. Etap yer tahsisleri başlamış. Bunun yanı sıra Besi Organize Bölgesi, Gıda İhtisas OSB, Küçük Sanayi ve Siteleri ile sanayimiz gelişmeye devam ediyor. Tarıma dayalı sanayiye gelirsek; Gıda İhtisas OSB ve Besi Organize Bölgesi tarıma dayalı sanayimizi gelişmesine önemli katkı sunacaktır.

Şanlıurfa’da sivil toplumculuk ne durumda sizce ? Sivil Toplum Kuruluşlarının performansını nasıl değerlendiriyorsunuz ?

ŞEHRİMİZDE YAŞAYAN HERKES BİR STK’YA ÜYE OLMALI.

Bir şehrin gelişmesi için en önemli kurumların başında sivil toplum kuruluşları geliyor. Burada sivil toplum kuruluşlarının özellikle gönüllülük esasına dayalı olanların daha aktif daha üretken olması gerekiyor. Bu manada şehrimizde yaşayan herkes kendi ilgi alanı ile alakalı bir sivil toplum kuruluşuna üye olmalı. Örneğin iş dünyasındaysa iş dünyasına katkıda bulunacağı bir STK’da, gönüllülüğü sevenler yardım kuruluşlarına katkıda bulunabilir.

Şanlıurfa turizmi hak ettiği yerde mi ? Göbeklitepe yılında ziyaretçi rekoru kırdık ancak bunların ne kadarının kente geri dönüşü olur sizce ?
Göbeklitepe’nin kaymağını yiyebildik mi ?

TURİZM POTANSİYELİMİZİ YETERİNCE ORTAYA ÇIKARAMIYORUZ.

Tarım potansiyelimiz gibi turizm potansiyelimizi de yeterince ortaya çıkaramıyoruz. Aslında Cumhurbaşkanımızın ilan ettiği Göbeklitepe Yılı bu alanda bize bir ufuk çizdi. 2019 yılı turizm açısından şehrimiz için önemli bir yıldı. Turizm gelirlerinin artmasıyla birlikte hemşehrilerimiz bu alanın önemini bir kez daha gördü. Gelen yerli ve yabancı turistlerin şehrimize bir kez daha gelmek isteyeceklerini düşünüyorum. Tabii bu konuda bizim de eksikliklerimizi tamamlamamız lazım. Otel konusunu bunların en önemlisi. Yerli ve yabancı yatırımcılar bu alanda yatırım yapabilirler. Göbeklitepe’nin kaymağını 2019 yılı için yiyebildik, gelecek yıllar içinse daha çok çalışmamız gerekiyor. Pandemi sonrasında Şanlıurfa, Tarım Turizm ve diğer tüm alanlarda potansiyelini en üst düzeyde açığa çıkaracaktır ınsAllah. Bunun için kentimizin geleceğini düşünen insanların birlik içinde hareket etmesi gerekiyor. Elbirliğiyle gayret edersek geleceğe emin adımlarla yürürüz.

Yeni Göbeklitepe olarak lanse edilen Karahantepe’ye hazır mıyız ?

Bir önceki soruda değindiğim gibi turizm alanındaki eksiklikler tamamlanırsa Karahantepe’ye de hazır oluruz. Biliyorsunuz Göbeklitepe’de balon uçuşları başladı. Yerli ve yabancı turistler güneşin doğuşunu Göbeklitepe’den izlemeye gelecekler. Bunun gibi yeni alanların açılması şehrimize önemli katkıda bulunacaktır. Tabii bu bir süreç, bu süreci ne kadar hızlı geçirirsek turizmdeki sıçrayışımız da o kadar hızlı olur.

Şanlıurfa’da siyaset kurumunu nasıl görüyorsunuz ?

BİRBİRİMİZLE UĞRAŞMAKTAN VAZGEÇMELİYİZ.

Şanlıurfa’da siyaset kurumunun daha çok birlik ve beraberliğe ihtiyacı var.  Şehirde yaşayan herkesin bu idealde davranışlar sergilemesi gerekiyor. Birbirimizle uğraşmaktan vazgeçmeliyiz. Bizler böylesi güzel bir şehrin evlatları olarak şehrimizin daha çok gelişmesi için gayret etmeliyiz.

Türkiye’de en çok Urfalı var. Ancak lobilerimiz bir Karadeniz gibi etkili değil. Özellikle de batıda neden etkili olamıyoruz ?

KAPASİTELİ İNSANLARIMIZI DESTEKLEMELİYİZ.

Lobicilik her şehrin ve bölgenin şehrine katkı sunmak istemesiyle olur. Ben inanıyorum ki Urfa’daki birliktelik ruhu oluşursa, Urfa her yönden yeterli düzeyde temsiliyet kazanacaktır. Fakat buradaki asıl meselemiz yeterli ve kapasiteli insanlarımızı ihtisas alanlarına göre ön plana çıkarmalı ve desteklemeliyiz.

Net bir soru! ‘AK Parti Şanlıurfa İl Başkanlığına aday değilim’ dediniz ancak…Kulislerde adınız hala konuşuluyor?

Şahsen özelde de bu soruyu çok alıyorum, sağolsun hemşehrilerimiz,  dostlarımız bize duydukları güven neticesinde bazı görevler ile ilgili gündem olunca bizim de ismimizi zikrediyorlar. Benim bugüne kadar talip olduğum ve müracaat ettiğim bir görev vardı. 24 Haziran seçimlerinde tüm görevlerimi bırakarak milletvekilliğine müracaat etmiştim. Nasip olmadı, ondan sonra kendimi daha çok şirketlerimle alakalı çalışmaya verdim. Yerel seçimlerde ve siyasi süreçlerde herhangi bir göreve talip olmadım. Şuanda sivil toplumda bir görevim var, DEİK Türkiye Ürdün İş Konseyindeyim. Orada şehrime ve ülkemize faydalı olabilecek iş ve işlemleri takip ediyorum. Elimden geldiğince şehrimizin gündemine olumlu katkı sunacak görüşlerimi soranlara söylüyorum.