Milletvekili Cevheri, GAP bölgesinin, üretimi, istihdama ve ekonomiye sağladığı katkı ile bölgeyi her alanda yıldız ve öncü yaptığını söyledi.

2002 yılında GAP Bölgesinde yapılan ihracatın 689, 4 milyon dolar olduğunu, 2019 yılında bu rakamın 9,2 milyar dolar olduğunu da bildiren Cevheri, GAP Bölgesi’nin Türkiye’nin toplam ihracatı içindeki payının yüzde 1,9’dan, yüzde 5,3’e yükseldiğini de ifade etti.

Cevheri konuşmasında şu bilgileri verdi;

‘’Kısa adı GAP olan, Güneydoğu Anadolu projesinin bütçesi üzerinde AK Parti grubu adına söz almış bulunmaktayım. Konuşmama başlarken 2021 yılı merkezi bütçemizin, ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diler, heyetinizi hürmetle selamlarım.

Bölge insanı tarafından yedi küpeli gelin olarak adlandırılan GAP'ın temeli, 3 Nisan 1977'de atıldı. O gün Şanlıurfa'da bir başka bayram vardı. Bereketli Hilal'in, Yukarı Mezopotamya'nın asırlardır su bekleyen toprakları suya kavuşacak, geniş ovalardan bereket fışkıracak, insanlarımız kendi topraklarında çalışacak, artık analar ve bacılar başlarında, kilometrelerce uzaktan su taşımayacaklardı.

O gün, o törende, herkes sevinçten ağlarken, adeta Güneydoğu Anadolu Bölgesi için yeni bir medeniyet çağı başlıyordu. Bugüne kadar hazırlanan bölgesel kalkınma projeleri arasında, en etkin ve geniş çaplı olarak uygulama şansını GAP bulmuştur.

GAP, hem finansal ve hem de teknolojik olarak Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı projelerinden birisidir. GAP, yaşanabilir şehirler ve sürdürülebilir çevre ekseninde bölgesel gelişmeyi artırmak, insani olarak yaşam kalitesini yükseltmek, bölgelerarası gelişmişlik farklarını azaltmak, hedef ve politikalarını içermektedir. Bu yaklaşımı ile GAP, Uluslararası literatüre geçen ve marka değeri olan büyük bir projedir. 

GAP bünyesinde yer alan Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illeri coğrafi alan ve nüfus olarak Türkiye'nin yaklaşık % 10’unu oluşturmaktadırlar. GAP Projesinde sulama ve enerji yatırımlarının önemli bir paya sahip olduğunu görmekteyiz.  

Bu proje kapsamında bölgede; 22 baraj, 19 hidroelektrik santrali ve Şanlıurfa’dan-Cizre’ye kadar uzanan 221 kilometre uzunluğunda kanalın ve sulama şebekelerinin inşaası bitirilme aşamasına gelmiştir. 2019 yılı sonu, itibarıyla GAP bölgesinde 571.591 hektar arazi sulamaya açılmış ve bunun 403.830 ha ise Şanlıurfa'da işletmeye alınmıştır. 

Ayrıca, Şanlıurfa’da 81.745 ha arazinin sulama şebekesinin inşaatı devam etmekte olup, 277.874 ha’da ise, plan ve proje çalışmaları devam etmektedir. Ancak, Şanlıurfa için önemi çok büyük olan 1.580 bin dekarlık Hilvan-Siverek-Viranşehir projesi hala hayata geçmeyi beklemektedir. Ilısu Barajının ve Hidroelektrik Santralinin devreye girmesi ile birlikte enerji projelerindeki gerçekleşme % 91'i geçmiş bulunmaktadır. 

Bugün GAP bölgesi, üretimi, istihdama ve ekonomiye sağladığı katkı ile bölgeyi her alanda yıldız ve öncü yapmıştır. Bölgedeki bazı sosyo-ekonomik göstergelere baktığımızda bunu çok bariz bir şekilde görmekteyiz. 

2002 yılında GAP bölgesinde yapılan ihracat 689. 4 milyon dolar iken, 2019 yılında 9,2 milyar dolar olmuş ve 13 kattan fazla artış göstermiştir. GAP Bölgesi'nin, Türkiye'nin toplam ihracatı içindeki payı % 1,9’dan, % 5,3’e yükselmiştir. 

Bölgede ulaştırma sektöründe önemli ilerlemeler kaydedilmiş, bölgedeki tüm illerin hava yolu ile ulaşımı sağlanmıştır. 2002 yılında 63 km olan otoyol, 294 km’ye, 304 km olan bölünmüş yol, 2.437 km’ye yükselmiş, bölgenin Mersin ve İskenderun limanlarına ulaşımı otoyol ile sağlanmıştır. Eğitim göstergelerine baktığımızda 2004 yılında derslik başına düşen öğrenci sayısı 50'den, 2018-19 öğretim yılında 30'a düşmüştür.

Okullaşma oranı;
•    Okul öncesi eğitimde %45.9’a yükselmiş
•    İlköğretimde %100’lere yaklaşmış
•    Ortaöğretimde ise %92.7 olmuştur.  Bölgede 3 adet olan üniversite sayısı 6 yeni devlet üniversitesi kurularak 9’a çıkmıştır.

Yine sağlık alanında önemli ilerlemeler olmuş 2002 yılında 63 olan hastane sayısı 2018 yılında 130'a, 8.223 olan yatak sayısı 20.541’e yükselmiştir. Toplam hekim sayısı 2002 yılında 4.430 iken, 2018 yılında 11.458'e olmuştur. 

Yukarıda belirtmiş olduğum istatiski verilerle görüldüğü gibi GAP Projesi, bölgeye sosyo-ekonomik alanda çok değerli katkılar sağlamış ve sağlamaya devam edecektir.

Sözlerime son verirken 2021 yılı Merkezi Yönetim Bütçemizin ve GAP Bütçesinin hayırlı olmasını diler, bu projeye kuruluşundan bu güne kadar emeği geçen herkesi saygıyla selamlarım''