GAPTEAM'da AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı, KOP Bölge Kalkınma İdaresi ve GAP Gençlik Derneği iş birliğiyle düzenlenen çalıştaya, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinden "genç çiftçiler" katıldı.

Proje Koordinatörü ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Danışmanı Ahmet Katıksız, çalıştaya ilişkin yaptığı açıklamada, "Üretmek İçin Toprağa Dokunmaya" sloganıyla yola çıkan gençlerin, Şanlıurfa'da buluştuğunu belirtti.

Eskiden herkesin üniversite okumadığı veya okuyamadığı bir Türkiye olduğunu ifade eden Katıksız, şimdi 81 ilde üniversitelerin açılmış olmasının herkesin bir şekilde üniversite okumasını sağladığını ifade etti.

Her üniversite mezununun kamudan iş beklemesi ve kırsal alanlardan kentlere göç ettikten sonra bir daha kırsala dönmek istememesinin kentsel alanlardaki kabalıkları arttırırken kırsal alanların da boşalmasına neden olduğunu aktaran Katıksız, şunları kaydetti: "Kırsalımız, köylerimiz boşalıyor. Her göç eden genç kırsaldaki üretimin biraz daha azalmasına neden oluyor. Üretimden koptukça ekonomik açıdan yoksullaşıyoruz. Ortak bir motivasyona ihtiyacımız var. Anadolu'nun yükünü hep birlikte sırtlayarak dünyanın gelişmiş ülkeleriyle rekabet edebileceğimiz bir motivasyona ihtiyacımız var. Hayata geçirdiğimiz projemizle bir hayal koyduk ortaya. Üretimdeki katma değeri arttırırken, her gün biraz daha biriken işsizlik rakamlarını minimize etmek için gençliğin kırsaldaki üretim sürecine dahil olmasını sağlamalıyız. Bugün Şanlıurfa’da farklı yaş aralıklarından, farklı eğitim seviyelerinden, farklı şehirlerden bir araya gelen 30 temsilci gençler tarımsal üretime yönelmek için ne tür ihtiyaç ve beklentileri olduğunu kendilerinden alıyoruz. Projemize destek olan kurum kuruluşlara ve Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu Hocamıza teşekkür ediyorum."