Balıklıgöl yerleşkesinde daha önce ŞURKAV Taziye evleri olarak hizmet veren mekanların yeniden düzenlenerek Halilürrahman Kültür ve Sanat Külliyesi adıyla hizmete sunulması münasebetiyle bir açılış töreni yapıldı.

Açılış törenine konuşan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Halilürrahman gölü, Hz. İbrahim’in doğduğu mağara, Urfa kalesi ve çok sayıda tarihi mekanı barındıran Balıklıgöl platosunun, atfedilen ve verilen değerin çok ötesinde kıymetli olduğunu belirterek, “Burası, Şanlıurfa’yı

Şanlıurfa yapan temel değerlerden bir tanesi. Göreve başladığım süreden bu yana burayı, anlamına, önemine ve kıymetine nasıl daha yakışır hale getirebiliriz diyerek yerel yönetimlerimiz, belediye başkanlarımız, ŞURKAV ve çok değerli mütevelli heyeti, Şanlıurfa’nın kültür, sosyal ve ekonomik anlamda gelişmesine büyük katkıları olmuş olan bütün kardeşlerimizle istişarelerde bulunduk. Halilürrahman çevresinin, peygamlerlerin atası olarak kabul edilen Hz. İbrahim’in nefes alıp verdiği bu alanı hak ettiği daha büyük bir değere yükseltmek, yeni bir bakış açısıyla ele alınması gerektiğini konuşuyor, müzakere ediyoruz. Bu noktaya gelmesinde çok büyük emeği olanlar var. Onlara da şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Yapılanlara rağmen Balıklıgöl platosunun tam hak ettiği değere yakışır bir düzenlemeye kavuşmadığı tespitinde bulunan Vali Erin, “Balıklıgöl platosuna adım atıldığı anda Hz. İbrahim peygamberin sanki bugün burada yaşıyormuş gibi bir hisse kapılacağınız bir havaya bürünmesi lazım. İnsanların piknik alanı olarak kullandığı bir havadan, boş zamanları değerlendirmek için yürüyüş yapılacak bir yerden öte değere ulaştırmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Göreve başladığı günden bu yana konuyla ilgili çok sayıda değerlendirme toplantısı gerçekleştirdiklerini kaydeden Vali Erin, sonuç olarak bu işin amatör bir bakış açısıyla ele alınmasının yanlış olduğu, buranın Eyyüp Sultan gibi Mevlana külliyesi gibi, Hacıbayram-ı Veli gibi alanların salip olduğu tarzda profesyonel bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu ifade etti. 

Bu konuda ne kadar kaynak ayrılması gerekiyorsa ayrılarak, profesyonel biçimde ela alınması, yapılması gerekenlerin tespit edilerek tüm taraflarla müzakere edilerek uygulamaya geçilmesinin elzem olduğuna işaret eden Vali Erin, bu konuyu tespit ettiklerini ve Türkiye’de bu konuda çalışmalar yapan profesyonel kuruluşların bir kaçının Şanlıurfa’ya gelerek incelemeler yaptıklarını, her firmanın bu alanda düşündükleri ve geliştirdikleri fikirlerini sunduklarını ifade etti. Vali Erin, tespitlerin; ŞURKAV, yerel yönetimler ve Şanlıurfa’nın önemli bu merkezi için kafa yoranlarla değerlendireleceğini ve Balıklıgöl platosunda yapılacak düzenlemeler için son noktayı koyacaklarını söyledi.

Bu düzenlemeler yapılırken farklı tenkit ve eleştirilere maruz kalınabileceğini bildiklerini dile getiren Vali Erin, “Birileri rahatsız olacak veya tenkit edecek diye, milletin hatta insanlığın tamamına ait olan alanları  birilerine teslim edemeyiz. Küçük çıkarlara ve amaçlara teslim edemeyiz. Bunun için devlet olarak biz gösterilmesi gereken tavrı ve tutumu göstereceğiz. Yerel yöneticilerimizden ve siyasetçilerimizden de aynı tavrı göstereceklerinden şüphemiz yok. İnşallah bu çalışmalar bittiğinde Şanlıurfa’da Balıklıgöl, Hz. İbrahim makamı ve bu civardaki diğer değerli alanların hepsi hak ettiği değeri bulacaktır” dedi.

Rızvaniye külliyesi içinde açılan el sanatları atölyeleri ile Halilürrahman Kültür ve Sanat Külliyesi’nin, düşünülen konseptin içinde yer alacak bir kısım olduğunu ve bugün açılışını gerçekleştireceklerini kaydeden Vali Erin, “Buranın düzenlenmesinde ve hizmete sunulmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Açılış konuşmasının ardından Vali Erin ve ŞURKAV Mütevelli Heyeti Üyeleri, Halilürrahman Kültür ve Sanat Külliyesi’nin açılış kurdelasını kestiler. Açılıştan sonra salonları gezen ve yapılan düzenlemeleri inceleyen Vali Erin, külliyenin Şanlıurfalılara hayırlı olmasını diledi.
Halilürrahman Kültür ve Sanat Külliyesi; Halilürrahman Kütüphanesi, Şanlıurfa dijital tanıtım merkezi, Şanlıurfalı hattatlar sergi salonu ve çok amaçlı sergi salonundan oluşuyor.

Açılış töreninde, Halfeti Kaymakamı Şeref Albayrak, Vali Erin'e Halfeti'ye özgü bir hediye de takdim etti.