Şanlıurfa’da uzun yıllardır gerçekleşmeyen Karakoyun ve Sırrın Deresinden su akıtılması projesi nihayet hayata geçiyor.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ün girişimiyle, Karakoyun Deresi ve Sırrın Deresinden su akıtılacak ve 'Karakoyun Deresinde Sandal Keyfi' hayali gerçekleşecek.

Bir süre önce MEDYAURFA.COM’un da gündeme getirdiği konuyla ilgili detaylar belli oldu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Danışmanı Emin Özçınar ile Etüt ve Proje Daire Başkanı Raşit Dedeoğlu tarafından Urfa Çalışma Grubu'na konuyla ilgili bilgi verdi.

O açıklama da şu bilgiler kaydedildi!

KARAKOYUN DERESİ SU AKITILMASI

5 milyon M3 suyu tutabilecek bir su havzası yapılacaktır. Karakoyun Deresi iki tarafında bir yol yapılacaktır. Bu yollar spor amacıyla ve de kanalın bakım onarımı için gereklidir. Karakoyun Deresinden 220 litre/sn su akıtılması planlanmaktadır. Kanal tabanında bu amaçla yamuk bir kesit yapılacaktır. Suyun yaz aylarında buradan akıtılması planlanmaktadır. Su kaynağı olarak Devteşti keson kuyusundan 70 litre/sn su alınacağı düşünülmektedir. Geri kalan su DSİ tarafından ihale edilen Direkli Gölet’inden karşılanacaktır. Urfa Tünelinden çıkan suda mikroskobik midye olduğundan bu suyun Balıklıgöle verilmesi düşünülmemektedir. Direkli Gölet’inde biriken suyun Balıklıgöl havzasındaki yeraltı suyu akiferini beslemesi planlanmaktadır. Karakoyun iki tarafında mümkün olduğu kadar fazla alan peyzaj alanı olarak değerlendirilecektir. Kanalın iki tarafında kanala fazla yakın olan evler varsa kamulaştırılacaktır. Kanala kanalizasyon sularının akıtılmaması için gereken yapılacaktır.

SIRRIN DERESİ SU AKITILMASI

Sırrın Deresi için bir proje yapılacaktır. Dereden 120litre/sn su akıtılması düşünülmektedir. En az 3 yerde yapay göletler oluşturulacaktır. Bu göletteki su seviyesi yüzülemeyecek kadar az olacaktır. Göletlerde süs balıkları, Ördek ve kuğu su hayvanları olabilecektir. Suyun derenin ortasından akıtılması planlanmaktadır. Su kaynağı Şanlıurfa Tünelleri yaklaşım 3 kanalından alınacaktır. Buradaki suyun kotu 530 metredir. DSİ ile görüşülmüştür. DSİ ile Şanlıurfa Belediyesi arasında protokol yapılacaktır. Proje bitiğinde dere boyu cazibe merkezi olacaktır. Dereden akan su ile çevre yeşil alanları klorsuz ham su ile sulanabilecektir. Urfa Çalışma Grubu olarak, konu ile ilgili olarak bizleri bilgilendiren Sn. M. Emin Özçınar ve Raşit Dedeoğlu’na da teşekkür ederiz’’.

Bir masa ve iç mekan görseli olabilir

İLGİLİ HABER