Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Selami Yıldız, sosyal medya hesabından kentin kalbinde yer alan Millethanı ile ilgili önemli bir paylaşımda bulundu.

Selami Yıldız, maliye hazinesine ait olan Millethanı’nın, butik otel yapılmak üzere bir işletmeye verildiğini, işletmenin krizde olmasından dolayı yıllardır önemli yerin atıl durumda kaldığını söyledi.

Tarihi mekanın Büyükşehir Belediyesine devredilmesi halinde, Türkiye’nin taş okulu olabileceğini, kendini onarabileceğini ve turizme kazandırılabileceğini söyledi.

Yine bu alanında yanındaki maliye hazinesine millet hastanesinin de yıllardır atıl durumda olduğunu, buranında büyükşehir belediyesine devredilip kamuya kazandırılabileceğini ifade etti.

Millet hanı geçmişi!

16. yüzyıl ortalarına Osmanlı döneminde yapılan Millet Hanı, kesme taşlardan inşa edilmiş olup, geniş avlusunun çevresinde kalın payelerle bölünmüş, birbirleriyle bağlantılı geniş mekanlar yer alıyor. 1833 yılında onarım görmüş olan han, bir dönem Alman Yetimhanesi olarak, bir dönemse askeri kışla olarak kullanılmış. Kuzeydeki tek katlı bölüm tahrip görmemişken, iki katlı güney cephesi tahrip olmuş. Tarihi Han'da geçen yıl zemin kazıları yapılmıştı.